Ανυπόμονοι για τα… προσεχώς

Το δείγμα που μας έδωσαν – τόσο νωρίς στη σεζόν – οι Αιώνιοι που εκατέρωθεν ήταν φανερά ανέτοιμοι μας προϊδεάζει για μια από τις καλύτερες μπασκετικές χρονιές στη μεταξύ τους ιστορία και για επικά ντέρμπι που θα κρίνονται στη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία και των δύο μεγάλων συλλόγων που δεν υπάρχουν στο ρόστερ τους παίκτες για να… κουνάνε την πετσέτα στον πάγκο!

Για δείτε λίγο ποιοι δεν έπαιξαν για διάφορους λόγους. Από τον νικητή Ολυμπιακό οι Φαλ, Μιλουτίνοφ, ΜακΚίσικ, Λαρεντζάκης και Μήτρου – Λονγκ, ενώ από τον Παναθηναϊκό οι Μπράουν, Κ. Αντετοκούνμπο, Οσμάν, Σαμοντούροφ και Μωραΐτης με τη διαφορά ότι όταν επιστρέψουν οι τρεις πρώτοι οι δύο τελευταίοι θα είναι συνήθως εκτός 12άδας.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια πρωτοφανή πληρότητα ποιοτικού ρόστερ και στους δύο που δικαίως θεωρούνται εκ των βασικών φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Σε ένα παιχνίδι pre season ουσιαστικά οι δύο ομάδες πρόσφεραν σπουδαίες φάσεις, καταιγισμό τριπόντων (έχουν και οι δύο ικανότατους σουτέρ), ένταση και πάθος και ακόμα δεν είχαμε μπει καν στον Οκτώβριο.

Είναι δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι μεταξύ τους αναμετρήσεις θα προκαλούν δέος και πολλές συγκινήσεις σε θεατές και τηλεθεατές ανά τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα καθώς είναι ίσως το πιο κλασικό ντέρμπι της Ευρωλίγκας, πάνω και από Ρεάλ – Μπαρτσελόνα εάν συνυπολογίσουμε και την ατμόσφαιρα σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ.

Μια όμως και λέμε για την ατμόσφαιρα εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι σημαντικό. Ναι με το ννέο αθλητικό νόμο έγιναν βήματα μπροστά. ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια να βλέπουμε ντέρμπι Αιωνίων με οπαδούς και των δύο ομάδων με ελάχιστα παρατράγουδα.

Ομως πρέπει να εκλείψουν και αυτά. Προχθές στη Ρόδο είχαμε αρκετά υβριστικά μηνύματα προσωποκεντρικά και στο τέλος και μια ένταση με τον Λεσόρ και οπαδούς του Ολυμπιακού.

Η Πολιτεία (αλλά και οι ίδιοι οι φορείς του μπάσκετ και οι ομάδες φυσικά που περιλαμβάνονται σε αυτούς) να κάνουν ακόμα πιο αυστηρό το πλαίσιο και να απομονώσουν σιγά σιγά τους λίγους πλέον θιασώτες των παλαιών συνθηκών.

Και μια κουβέντα για τη διαιτησία. Οι έλληνες διαιτητές δυστυχώς δείχνουν στην πλειονότητά τους ότι δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές (αγωνιστικά και ψυχολογικά) ώστε να βγάλουν τα ντέρμπι στο ίδιο υψηλό επίπεδο με το μπάσκετ που παίζεται. Και στη Ρόδο τα λάθη ήταν πολλά και εξόφθαλμα εις βάρος και των δύο ομάδων. Στο ζύγι πάντα ο ηττημένος θα «φωνάζει» περισσότερο, αλλά υπάρχει θέμα γενικότερο.