Αν κυβερνούσε ο Μπιλ Γκέιτς…

Το ένα τρίτο της περιουσίας τους θα είχαν οι πλουσιότεροι αν ο Μπιλ Γκέιτς ήταν υπεύθυνος για τη χάραξη φορολογικής πολιτικής, όπως εξηγεί ο ίδιος σε επεισόδιο της νέας σειράς του Νέτφλιξ με τίτλο «Τι ακολουθεί; Το μέλλον με τον Μπιλ Γκέιτς». Ο συνιδρυτής της Microsoft χαρακτηρίζει «κάπως τρελό» το γεγονός ότι υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι και θεωρεί ότι περιουσίες αυτού του μεγέθους θα πρέπει «να επιστρέφονται στην κοινωνία, όχι απλώς να καταναλώνονται». Ο ίδιος, πάντως, είναι σήμερα ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes και η περιουσία του εκτιμάται στα 138,9 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το δικό του φορολογικό σύστημα, επομένως, θα έπρεπε να έχει περίπου 91,7 δισ. δολάρια λιγότερα…

Η λέσχη των υπερπλούσιων αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια σε όλο τον κόσμο με την Κίνα μάλιστα να πρωτοστατεί στην αύξηση αυτή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της New World Wealth και της εταιρείας παροχής συμβουλών για μεταφορά επενδύσεων, της Henley & Partners. Ο αριθμός όσων έχουν περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων αυξήθηκε κατά 54% παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία σε 29.350 άτομα. Αυτά βρίσκονται κυρίως στην Κίνα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση. Η Αμερική και η Κίνα έχουν βιώσει κάτι που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως έκρηξη εκατομμυριούχων, ξεπερνώντας σημαντικά τους ευρωπαίους ομολόγους τους ανέφεραν στο CNBC στελέχη της Henley & Partners.

Η ΑΑΔΕ μετακομίζει στην Πειραιώς

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φεύγει από την Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα και μετακομίζει στην Πειραιώς, στο πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart. Το σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και περίπου 1.500 εργαζομένους. Εκεί βρίσκεται πλέον και το γραφείο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή. Τα εγκαίνια του νέου κτιρίου όπου θα χτυπάει η καρδιά της φορολογικής διοίκησης προγραμματίζονται για το τέλος Οκτωβρίου.

Επισκέψεις μαθητών, φοιτητών στην ΕΛΣΤΑΤ

Μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές υποδέχεται και φέτος η ΕΛΣΤΑΤ στις εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη της «Στατιστικής Παιδείας» στην Ελλάδα. Στις εκπαιδευτικές αυτές επισκέψεις, οι μαθητές και φοιτητές μπορούν να κατανοήσουν την έννοια της στατιστικής επιστήμης, να εμπεδώσουν τη χρησιμότητα των στατιστικών δεδομένων στην καθημερινή ζωή και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των Επίσημων Στατιστικών για τη χώρα. Η ΕΛΣΤΑΤ εισάγει τους μαθητές και φοιτητές στον κόσμο της στατιστικής επιστήμης επισημαίνοντας τον ρόλο και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην πολιτική, την οικονομία και την καθημερινότητα.

Ο Ομιλος Λάτση στα αθλητικά παπούτσια

Ο Ομιλος Λάτση κάνει ντεμπούτο στην αθλητική υπόδηση και συγκεκριμένα στα παπούτσια τρεξίματος. Η Ena Athletics αποτελεί νεοφυή εταιρεία η οποία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να κάνει είσοδο το προσεχές διάστημα στην ελληνική αγορά. Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η διοίκηση της εταιρείας θα αποτελείται από έναν έλληνα επενδυτή από τον χώρο του Venture Capital, από έλληνα γενικό διευθυντή με διεθνή πείρα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, από βραβευμένο σχεδιαστή υποδημάτων, από πρώην ηγετικό στέλεχος της Nike και από διακεκριμένους έλληνες δρομείς.

Κόφτες στην Εισφορά Αλληλεγγύης

Εως τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί τροπολογία, η οποία θα διορθώνει τις στρεβλώσεις στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), οι οποίες όχι μόνο εξανεμίζουν τις ετήσιες αυξήσεις των συνταξιούχων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε μείωση του αρχικού ποσού. Με την τροπολογία – όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» – θα θεσπίζεται αυτόματος κόφτης κρατήσεων, σε περίπτωση που με τις νέες κλίμακες μηδενίζεται η αύξηση ή προκύπτει μείωση της σύνταξης. Η διαφορά θα καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ, ενώ ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

Εργα αναβάθμισης στην Αλεξανδρούπολη

Στα 5 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσει η επένδυση για τα έργα αναβάθμισης της βιομηχανικής περιοχής στην Αλεξανδρούπολη. Τα κεφάλαια αυτά κατά το ήμισυ χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Μάλιστα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο που αναμένεται να κατατεθεί, προκειμένου να δοθούν πολύ ισχυρότερα και πρόσθετα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να επενδύσουν στο βιομηχανικό πάρκο της Αλεξανδρούπολης, δημιουργώντας πολλές νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Αξιοποίηση του «Παλατάκι» της ΕΤΑΔ

Ξεκινά άμεσα από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η αξιοποίηση του εμβληματικού Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς «Παλατάκι». Ηδη έχουν ανατεθεί οι πρώτες τεχνικές μελέτες για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου και του χώρου, ενώ η Βουλή των Ελλήνων προτίθεται να καλύψει το κόστος αποκατάστασης, αφού αυτό εξειδικευτεί με τις απαραίτητες μελέτες. Η αξιοποίηση του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος της στρατηγικής για την αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων πολιτιστικής αξίας που διαθέτει η ΕΤΑΔ και σκοπεύει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, η εξειδίκευση των χρήσεων θα γίνει με συμμετοχική διαδικασία και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

Οικονομικό βοήθημα για πολύτεκνους

Σήμερα θα καταβληθεί το οικονομικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ, οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Οικονομικών Βοηθημάτων του ΟΠΕΚΑ.