Αν συνεχίσουν να χάνουν εύκολα βαθμούς…

Την Παρασκευή, γράφοντας εδώ για το ματς του ΠΑΟΚ με τη Γαλατά και τα καλά λόγια που είχε αποσπάσει η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου για την εμφάνιση στην Πόλη, έγραφα ότι έχω μια απορία για το αν ο εφετινός ΠΑΟΚ είναι τελικά καλύτερος ή χειρότερος από πέρυσι, με δεδομένο ότι στα μεγάλα ματς ο πρωταθλητής δεν έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ελεγα ότι για την ώρα μού μοιάζει ομάδα ικανή να προσφέρει θέαμα και να φορτώσει με γκολ  χειρότερούς του στα χαρτιά αντιπάλους (το έκανε με τον Βόλο, τον Πανσερραϊκό, τον Παναιτωλικό και τον Ατρόμητο αλλά και με την Μπάνια Λούκα και τη Σάμροκ Ρόβερς), αλλά όχι τόσο αξιόπιστη σε ματς με ειδικές δυσκολίες. Υπενθύμιζα ότι αυτό έγινε στα ματς με τη Μάλμε και τη Γαλατά, αλλά και στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν κόντρα στον ΠΑΟ. Ολα αυτά τα υπενθυμίζω για να καταλήξω πως για μένα η ήττα του ΠΑΟΚ από τον Αρη στην Τούμπα δεν ήταν κάποια τεράστια έκπληξη. Εστω κι αν ο Αρης για να καταφέρει να την πάρει τη νίκη χρειάστηκε να κάνει κάτι ιστορικό: να μη δεχτεί γκολ για τρίτη φορά στη σειρά σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για πρώτη φορά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.

Γκαρσία

Ο Αρης είχε και λίγο τύχη ειδικά στο πρώτο ημίχρονο όταν άντεξε στην πίεση του ΠΑΟΚ που είχε δοκάρι με τον Τισουντάλι και δύο τεράστιες ευκαιρίες με τον Κωνσταντέλια. Ομως η νίκη του δεν είναι άδικη. Ισορρόπησε το ματς στην επανάληψη, είχε κι αυτός δοκάρι στο 55΄, προειδοποίησε απειλώντας τον τερματοφύλακα Κοτάρσκι και πέτυχε ένα σπουδαίο γκολ με τον Μανού Γκαρσία που με έναν χρόνο καθυστέρηση και ύστερα από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό που τον κράτησε εκτός γηπέδων για μήνες δείχνει τι παίκτης είναι. Θυμίζω ότι για αυτόν και τον σέντερ φορ Μορόν είχε ξοδέψει πέρυσι ο Αρης τα χρήματα που έβαλε στο ταμείο του από την πώληση του πολύ καλού Πάλμα στη Σέλτικ.

Νίκες

Ο Αρης του Ακη Μάντζιου έδειξε στην Τούμπα ότι η νίκη του απέναντι στον Ολυμπιακό δεν ήταν τυχαία. Με τις δυο νίκες στη σειρά στα ντέρμπι σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση. Μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό; Αν οι τέσσερις υποψήφιοι πρωταθλητές (ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ) συνεχίσουν να πετάνε βαθμούς, τίποτα δεν αποκλείεται.

Πρώτη

Η ήττα του ΠΑΟΚ επέτρεψε στην ΑΕΚ που κέρδισε τον ΠΑΟ να περάσει μόνη πρώτη. Η ΑΕΚ κέρδισε με 2-0 ακριβώς όσο εύκολα δείχνει το τελικό σκορ. Χωρίς να είναι θεαματική η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, πίεσε όσο χρειαζόταν, χτύπησε τον ΠΑΟ από το πλάι, ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο στη μεσαία γραμμή και έκανε αυτό που ξέρει ίσως καλύτερα από οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα: έπαιξε πολύ για τον σέντερ φορ της. Ο Πιερό που ήταν αυτή τη φορά στην κορυφή της επίθεσης, απόντος του Λιβάι Γκαρσία, αξιοποίησε τη γλυκιά σέντρα του Ρότα στο μισάωρο για το 1-0 και πήρε στις καθυστερήσεις του ματς το πέναλτι από τον Τσέριν, με το οποίο ο Αμραμπατ έκανε το 2-0. Η ΑΕΚ πρόσεξε κυρίως να μη δεχτεί γκολ: αθόρυβα έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος καθώς έχει δεχτεί μόνο ένα γκολ – αυτό από τη Λαμία. Βέβαια, το να κρατήσει το μηδέν με αντίπαλο αυτόν τον Παναθηναϊκό δεν ήταν δύσκολο.

Περσινή

Η εμφάνιση του ΠΑΟ απέναντι στην ΑΕΚ στο ΟPAP Arena θύμισε πολύ την περσινή του στο ίδιο γήπεδο στα play off: ήταν απλώς πιο κολακευτικό το τελικό αποτέλεσμα. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε προπονητή τον Φατίχ Τερίμ και άλλους παίκτες πρωταγωνιστές. Πριν από τον Τερίμ ήταν προπονητής του ΠΑΟ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είχε επίσης μετριότατα αποτελέσματα στα ντέρμπι – και ειδικά σε αυτά με την ΑΕΚ. Τα υπενθυμίζω αυτά γιατί υπάρχουν μουρμούρες για τον κόουτς Ντιέγκο Αλόνσο. Προφανώς δεν έχει εντυπωσιάσει ο Αλόνσο με όσα παρουσιάζει. Την Κυριακή είδαμε πάλι μια καινούργια εκδοχή του ΠΑΟ με βασικό για πρώτη φορά τον Μπάλντοκ σε θέση δεξιού μπακ και μια τριάδα στη μεσαία γραμμή από παίκτες που δεν έχουν παίξει μαζί – ήταν ο Αράο, ο Ουνάι και ο Μαξίμοβιτς –, ενώ και η τριάδα της επίθεσης δεν ήταν η προβλεπόμενη αφού δίπλα στους Ιωαννίδη και Τετέ βρέθηκε ο Τζούρισιτς. Αλλά πέρα από τις επιλογές του προπονητή, μετρά και η απόδοση των παικτών, που ήταν κάκιστη: ο ΠΑΟ στο ντέρμπι δεν έχει καλά καλά διακριθέντα. Ο Ιωαννίδης δεν πήρε την μπάλα, ο Ινγκασον δεν κατάφερε να σταματήσει τον Πιερό, ο Μαξίμοβιτς και ο Ουνάι ήταν αόρατοι, και ο Τζούρισιτς που δεν γυρνούσε να καλύψει ήταν έως και επιζήμιος. Εχω την εντύπωση πως οι παίκτες καταλαβαίνουν πως κάθε τους κακή εμφάνιση τη χρεώνεται ο προπονητής τους κι ότι οι ίδιοι είναι υπεράνω κριτικής. Και είναι παράξενο το πώς απέκτησαν αυτή τη νοοτροπία καθώς οι πιο πολλοί από τους περίφημους βασικούς είναι και νεοφερμένοι. Πάντως ο Αλόνσο δεν μοιάζει να κινδυνεύει. Ο ΠΑΟ έχει μπροστά του ένα ευρωπαϊκό ματς με την Μπάνια Λούκα και κυρίως το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Και ο Ολυμπιακός είναι ο πιο χρήσιμος αντίπαλος που θα μπορούσε να έχει αυτή τη στιγμή. Διότι θα τον συσπειρώσει.

Συνθήκες

Το ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟ δεν έγινε πάντως σε άριστες συνθήκες. Ο ΠΑΟ δεν κατέβαινε να αγωνιστεί αν δεν απομακρυνόταν ένα υβριστικό πανό. Ανάψαν ουκ ολίγα καπνογόνα και πυρσοί. Δεν ξέρω τι έγραψαν οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ, αλλά είναι άδικο για τις ΠΑΕ να ζουν με το άγχος μιας βαριάς τιμωρίας κάθε Κυριακή: ας γίνει μια νέα αρχή κι ας τιμωρούνται όσοι δεν συμμορφώνονται – ας κλείνει π.χ. το «πέταλο» όπως στα ευρωπαϊκά ματς. Βέβαια, έχουν και οι ομάδες τις ευθύνες τους. Στην ΑΕΚ π.χ. δεν ξέρω τίνος ιδέα ήταν το να υπάρχει μια τριανδρία villain της Marvel πίσω από το μόνιτορ του VAR με σκοπό να φωνάζει στον διαιτητή – και το γράφω κομψά, γιατί τα όσα έσυραν οι συγκεκριμένοι στον γερμανό διαιτητή Σάσα Στέγκερμαν, που εξέτασε τη φάση πέναλτι της ΑΕΚ στις καθυστερήσεις, δεν γράφονται. Δεν νομίζω πως χρειάζονται αυτά. Ο Γερμανός έβαλε τα γέλια – αν ήταν στη θέση του έλληνας διαιτητής, δεν ξέρω αν θα είχε την ίδια αντίδραση.