Απελπισμένοι οι αμπελουργοί στο Riverland από τους παγετούς

Με την καρδιά βαριά και τα χέρια σφιγμένα, οι αμπελουργοί του Riverland, που είναι η μεγαλύτερη ζώνη καλλιέργειας κρασοστάφυλων στην Αυστραλία, αντικρίζουν φέτος την πιο σκληρή πραγματικότητα: τον παγετό να απλώνει το παγωμένο του χέρι πάνω από τους αμπελώνες τους, αφανίζοντας τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Ανάμεσά τους, ο Μιχάλης Στιβαχτάρης, ένας Έλληνας αμπελουργός που κουβαλά την παράδοση της καλλιέργειας σταφυλιών από την πατρίδα του, στέκεται αποσβολωμένος μπροστά στις κατεστραμμένες κληματαριές του.

«Ήδη έχασα το 20% της παραγωγής μου», λέει με φωνή γεμάτη πίκρα.

Στον αμπελώνα του στο Monash, το κρύο του Σεπτέμβρη δεν άφησε περιθώρια αντίστασης. Οι άνεμοι και οι παγωμένες νύχτες που έφτασαν τους 1,5°C διέλυσαν τα ευαίσθητα βλαστάρια, αφήνοντας πίσω τους ένα τοπίο γεμάτο κατεστραμμένες ελπίδες. Συνήθως, το Riverland δέχεται 250-300 χιλιοστά βροχής τον χρόνο, αλλά τους τελευταίους τρεις μήνες έπεσαν μόνο 50 χιλιοστά.

«Δεν βρέχει αρκετά φέτος, και χωρίς βροχή, οι παγετοί χτυπούν ανελέητα. Θα κινδυνεύουμε μέχρι τα τέλη Οκτώβρη αν δεν έρθουν σύντομα οι βροχές που χρειαζόμαστε», λέει ο Μιχάλης.

Οι αμπελώνες του, που με τόση αγάπη και μεράκι περιποιείται, τώρα στέκονται γυμνοί, χωρίς ζωή.

«Όπου ο παγετός χτύπησε, δεν θα έχουμε καθόλου σταφύλια για το υπόλοιπο της σεζόν», παραδέχεται προβληματισμένος.

Δεν είναι μόνο τα αμπέλια του Μιχάλη που επηρεάζονται. Όπως λέει ο ίδιος, οι παγετοί απειλούν και τις άλλες καλλιέργειες του Riverland, όπως αμύγδαλα, πυρηνόκαρπα, βερίκοκα και ροδάκινα, όλες ευάλωτες στις ξαφνικές αλλαγές του καιρού.

Ο αντίκτυπος αυτής της ασυνήθιστης και καταστροφικής καιρικής συνθήκης επηρεάζει ολόκληρη την τοπική κοινότητα και βάζει σε δοκιμασία την αντοχή των καλλιεργητών της περιοχής. Σε κάθε σεζόν, η φύση υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι άνθρωποι που ζουν από τη γη πρέπει να συμβιβάζονται με τις ιδιοτροπίες της, όντας μάρτυρες της ανεξέλεγκτης δύναμής της.

The post Απελπισμένοι οι αμπελουργοί στο Riverland από τους παγετούς appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.