«Αυτή η ήττα ήταν δική μου»…

Eνας βαθμός σε δύο διαδοχικές Super League στροφές. Η πρώτη ήττα που τον έριξε από την κορυφή του πίνακα. Και το πιο ανησυχητικό: ένα σύνολο που δίνει την εντύπωση πως ξαφνικά έχασε όχι μόνο την αυτοπεποίθηση αλλά και τον προσανατολισμό του. To 3X3 του Αυγούστου πριν από την «εθνική διακοπή» μοιάζει πλέον μακρινό. Ο Ολυμπιακός του Σεπτέμβρη, λίγο πριν πάρει το αεροπλάνο για τη Λυών έχει θέματα να λύσει. Και όλα τα φώτα στρέφονται στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που καλείται να βρει τις σωστές απαντήσεις…

Δεν σταμάτησε να κουβεντιάζει ο Βάσκος με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς από την ώρα της λήξης του ματς στο «Κλ. Βικελίδης», προβληματισμένος από την «εικόνα» του Ολυμπιακού κόντρα στον Αρη. Και το ίδιο έκανε και χθες στον Ρέντη όπου πέρασε ολόκληρη την ημέρα. Τα είπε (ξανά) με τον αθλητικό διευθυντή. Τα είπε με τον Κριστιάν Καρεμπέ. Με τους συνεργάτες του. Τα είπε και με τους ποδοσφαιριστές του στους οποίους μάλιστα δεν θέλησε καν να «μοιραστεί» την ευθύνη του Σαββάτου. Το πήρε πάνω του 100% λέγοντας πως «αυτή η ήττα είναι δική μου. Δικό μου το λάθος. Εγώ φταίω που εμφανιστήκαμε τόσο κακοί. Μόνο εγώ»! Και δεν σταμάτησε εκεί. «Πάλι κάναμε όλα όσα δεν έπρεπε. Χωρίς μυαλό, χωρίς ένταση, χωρίς νεύρο. Ολα ήταν λάθος. Λάθος πίεση, λάθος επιλογές, λάθος πάσες, κακή ανάπτυξη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν γίνεται να παίζουμε σαν να μην ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε στο γήπεδο. Σαν να έχουμε ξεχάσει όσα έχουμε δουλέψει. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αλλάξουμε την εικόνα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η εικόνα δεν είναι αποδεκτή από κανέναν και δεν αρμόζει σε αυτή την ομάδα, ούτε σε όσους είναι εδώ μέσα».

«Ψηλά τα κεφάλια…»

Φυσικά χρόνος δεν υπάρχει. Μεθαύριο οι Πειραιώτες φεύγουν για τη Γαλλία όπου την Πέμπτη (26/9) τους περιμένει η Λυών στην πρεμιέρα της League phase του Europa League. Την Κυριακή (29/9) ακολουθεί το εντός με τον Ατρόμητο για την 6η αγωνιστική της Super League. Μετά η Μπράγκα (3/10) που έρχεται στο Φάληρο και ο κύκλος που κλείνει στο ΟΑΚΑ, κόντρα στον Παναθηναϊκό (6/10) πριν από τη διακοπή του Οκτώβρη. Ο συντελεστής δυσκολίας είναι υψηλός και η ανάγκη να γυρίσει το κουμπί προφανής. Το επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων και ο Τσικίνιο σε μια (δημόσια) κίνηση με νόημα. «Ψηλά τα κεφάλια. Δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε, αλλά έχουμε μπροστά μας τόσα πράγματα να πετύχουμε μαζί! Σκληρή δουλειά και ανθεκτικότητα μέχρι το τέλος. Πάμε Ολυμπιακάρα» ανάρτησε στα social media.  Βεβαίως όσα είπαν χθες ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές, τα έλεγε μια εβδομάδα πριν ο Βαγγέλης Μαρινάκης που ήταν ο πρώτος – και μάλλον ο μοναδικός – μετά το 0-0 με τον Παναιτωλικό που χτύπησε το «καμπανάκι» έχοντας διαγνώσει το πρόβλημα. Και από τον Παναιτωλικό ως τον Αρη βελτίωση δεν υπήρξε. Αλλαξε δύο πρόσωπα στην εντεκάδα ο Μεντιλίμπαρ (Κάρμο, Ντάνι Γκαρθία αντί Πιρόλα και Στάμενιτς). Δεν άλλαξε κάτι στο διά ταύτα: Δέχθηκε ο Ολυμπιακός γκολ στην πρώτη φάση του ματς! Και πέταξε ξανά ένα ολόκληρο ημίχρονο ως ότου βρει έστω τα πατήματά του.

Λογικό…

Είναι λογικό να σκεφτεί κάθε ψύχραιμος παρατηρητής πως κάθε τι νέο χρειάζεται χρόνο και ο φετινός Ολυμπιακός μπορεί να μην ξεκινά από την αρχή αλλά έχει μια σειρά από καινούργια (πρόσωπα και) δεδομένα. Είναι λογικό να επικαλεστεί τις απουσίες του Παναγιώτη Ρέτσου – δεν έχει παίξει ακόμη σε επίσημο – και του Γιώργου Μασούρα –επέστρεψε τραυματίας από την Εθνική –, το γεγονός ότι δεν είναι έτοιμοι ακόμη ο Γουίλιαν και ο Σέρχιο Ολιβέιρα που έφτασαν στο παρά ένα των μεταγραφών κ.λπ. Είναι λογικό όμως να θυμηθεί και ότι πλέον οι αγωνιστικές στο πρωτάθλημα (με τα playoffs) είναι τέσσερις λιγότερες από πέρσι, άρα κάθε λάθος βαραίνει περισσότερο. Και μόλις έγιναν δύο μαζεμένα σε ματς που οι Ερυθρόλευκοι πήραν έξι βαθμούς πέρσι στην κανονική διάρκεια! Επέμενε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ από τον Αύγουστο για τον αριθμό των ποδοσφαιριστών του ρόστερ. Για την εμπιστοσύνη του στους υπάρχοντες και την πληθώρα των επιλογών. Και με τον Παναιτωλικό όμως αλλά και με τον Αρη ο Ολυμπιακός έδειξε να μην έχει ούτε την απαραίτητη ισορροπία στο αρχικό του σχήμα, ούτε εκείνο το plan b από τον πάγκο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο κατάλληλο αποτέλεσμα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Ζέλσον, Μασούρας και φήμες

Στο μεταξύ σήμερα – ημέρα ρεπό – ο Γιώργος Μασούρας θα δοκιμάσει στον Ρέντη να ανεβάσει ρυθμό μπας και προλάβει την αποστολή για τη Γαλλία, δίχως οι πιθανότητες να είναι υπέρ του. Και δεν αποκλείεται με τη Λυών να μην είναι διαθέσιμος ούτε ο Ζέλσον Μαρτίνς που επέστρεψε με ενοχλήσεις στον δικέφαλο. Λογικά σήμερα θα υποβληθεί στις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις όπου και θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα. Αντίθετα πιο πιθανό είναι να προλάβει κανονικά το παιχνίδι στη Γαλλία ο Ρέτσος. Εστω να καθίσει στον πάγκο για να αποτελέσει μια επιπλέον λύση.

n Μια εβδομάδα ακόμη με το μεταγραφικό παράθυρο ανοιχτό για τους «ελεύθερους». Και αυτό όπως είναι λογικό έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα μια σειρά από προτάσεις προς τους Ερυθρόλευκους. Για τον Γιουσούφ Γιαζίτσι («Θα έχει συνάντηση με τους Ελληνες» έγραφαν χθες στην Τουρκία) που έμεινε ελεύθερος από τη Λυών. Για τον – άλλοτε της Μπαρτσελόνα, της Γιουβέντους και της Ρόμα – Μιραλέμ Πιάνιτς που δεν έχει ομάδα έπειτα από την εμπειρία του στη Σαουδική Αραβία.  Ακόμη και για τον Στέφαν Γιόβετιτς που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό στο τέλος της προηγούμενης σεζόν.