Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν τα καλύτερα, τα χειρότερα και τα πιο πολυσύχναστα δίκτυα μετρό; Μια νέα έρευνα δίνει όλες τις απαντήσεις…
Εταιρεία αποθήκευσης αποσκευών (Bounce) εξετάζει όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η έρευνα μας δίνει το «δείκτη υπόγειου σιδηρόδρομου» που κρύβει μερικές εκπλήξεις.
Πρώτο, αλλά όχι καλύτερο, του Λονδίνου. Είναι μεν το διασημότερο από όλα τα δίκτυα της Ευρώπης δεν βρίσκεται όμως στην πρώτη πεντάδα με τα καλύτερα. Χάνει πόντους για τον τεράστιο αριθμό επιβατών που εξυπηρετεί και τη συγκεχυμένη του διάταξη, που καθιστά δύσκολη την μετακίνηση των τουριστών.
Τι μετράει η έρευνα της Bounce
Στην έρευνά της, η εταιρεία, σύμφωνα με το euronews, έλαβε υπόψη της ένα ευρύ φάσμα παραγόντων: από τη μέση βαθμολογία των αξιολογήσεων, των χρηστών της Google, την απόσταση που καλύπτει το σύστημα μέχρι τον αριθμό των σταθμών, την ετήσια επιβατική κίνηση και το ποσοστό των θετικών και αρνητικών διαδικτυακών αντιδράσεων για κάθε υπηρεσία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συστήματα της Μόσχας και του Κιέβου εξαιρέθηκαν λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το μετρό του Μινσκ δεν συμπεριλήφθηκε λόγω της οδηγίας ασφάλειας (επιπέδου 4) που έχει εκδώσει το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους ταξιδιώτες στη Λευκορωσία.
Πού υπάρχει το καλύτερο σύστημα μετρό στην Ευρώπη
Το Όσλο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, με βαθμολογία δείκτη 8,06 στα 10.
Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της νορβηγικής πρωτεύουσας, γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως «Oslo T-Bane» ή «T-banen i Oslo», διαθέτει 101 σταθμούς που καλύπτουν 85 χιλιόμετρα διαδρομής. Εξυπηρετεί και τους 15 δήμους της πόλης, ενώ εκτείνεται εν μέρει και στον γειτονικό δήμο Baerum.
Αποτελείται από πέντε ξεχωριστές γραμμές και μία υπό κατασκευή.
Ο πιο πολυσύχναστος σταθμός είναι ο Jernbanetorget. Αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού κόμβου της Νορβηγίας, μαζί με τον τερματικό σταθμό λεωφορείων του Όσλο, τον κεντρικό σταθμό του Όσλο και τον σταθμό τραμ. Το ίδιο το Jernbanetorget έχει περιγραφεί ως «εύκολο στη μετακίνηση», «πολύ καλά οργανωμένο», «ωραίο και καθαρό» σε πολλές διαδικτυακές κριτικές.
Ακολουθεί το μετρό της Σόφιας με βαθμολογία δείκτη 7,64 στα 10.
Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας είναι το μοναδικό στη χώρα καθώς και ένα από τα νεότερα, αφού άνοιξε για τους επιβάτες μόλις το 1998.
Καλύπτει 52 χιλιόμετρα γραμμής και είναι προσβάσιμο μέσω 47 σταθμών, συμπεριλαμβανομένου ενός στο σταθμού αεροδρόμιο της Σόφιας. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει βαθμολογία αξιολόγησης στο Google 4,1 στα 5 και είναι ο αγαπημένος των επιβατών, οι οποίοι λένε ότι έχει καλή αγγλόφωνη σήμανση, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών πληρωμής, η οποία, όπως λένε, το καθιστά απλό και προσιτό για τους ξένους επισκέπτες.
Οι τουρίστες και οι ντόπιοι απολαμβάνουν επίσης τους σταθμούς Aleksandar Malinov και Moesia/NBU, οι οποίοι απέσπασαν αμφότεροι βαθμολογία αξιολόγησης Google 4,7 στα 5.
Ο σταθμός Aleksandar Malinov βρίσκεται στην περιοχή Mladost της νότιας Σόφιας και συχνά λαμβάνει κολακευτικά σχόλια για την ελκυστική αρχιτεκτονική και τη διακόσμησή του, ιδίως για το μοντέρνο έργο τέχνης που μοιάζει με δάσος και διακοσμεί μία από τις πλατφόρμες του.
Ο σταθμός Moesia/NBU του μετρό, που βρίσκεται σε μια προαστιακή περιοχή της δυτικής Σόφιας έχει, σύμφωνα με τους κριτικούς, εξαιρετική καθαριότητα.
Το μετρό της Αθήνας προσφέρει φθηνές, γρήγορες και τακτικές συγκοινωνίες
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αθήνα, με βαθμολογία 7,29 στα 10.
Το δίκτυο της ελληνικής πρωτεύουσας παρέχει απευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο, η οποία επιτρέπει στους ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση στο κέντρο της πόλης με φθηνά, γρήγορα και τακτικά δρομολόγια.
Συνδέεται επίσης με την πολυσύχναστη περιοχή του Πειραιά, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.
Διαθέτει 62 σταθμούς με μήκος 70 χιλιομέτρων και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της υποδομής μεταφορών της πόλης.
Η μέση βαθμολογία των αξιολογήσεων της Google για όλους τους σταθμούς του μετρό στην πόλη είναι 4,10 στα 5, αν και ο πιο πολυσύχναστος, ο σταθμός του Συντάγματος, συγκέντρωσε βαθμολογία μόλις 3,5 στα 5 κάτι που οφείλεται πιθανότατα σύμφωνα με την Bounce στην πολυκοσμία που παρατηρείται αν και ορισμένες κριτικές τον επαινούν για το γεγονός ότι είναι «μοντέρνος, ευρύχωρος, καθαρός» και άλλοι εκθειάζουν τα εκθέματα.
Τη λίστα συμπληρώνουν Μαδρίτη, Λονδίνο, Λισαβόνα, Κοπεγχάγη, Βουκουρέστι και Πράγα.
Όσλο Σόφια Αθήνα Μαδρίτη Βαρσοβία Λονδίνο Λισαβόνα Κοπεγχάγη Βουκουρέστι Πράγα
Τα χειρότερα μετρό βρίσκονται σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις της Ευρώπης
Παρά τη γοητεία της Βουδαπέστης, το μετρό της δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο.
Στην πραγματικότητα, το μετρό της ουγγρικής πρωτεύουσας συγκεντρώνει βαθμολογία μόλις 3,13 στα 10.
Παρόλο που είναι σχετικά μικρό, με 48 σταθμούς σε 39 χιλιόμετρα γραμμής, έχει πολύ μεγάλο αριθμό επιβατών ετησίως, πάνω από 382 εκατομμύρια.
Η δεύτερη χειρότερη υπηρεσία μετρό βρέθηκε να είναι, ίσως παραδόξως, αυτή των Βρυξελλών. Η βελγική πρωτεύουσα, η οποία διαθέτει 59 σταθμούς σε μήκος 40 χιλιομέτρων γραμμής, σημείωσε μόλις 3,20 στα 10 στον δείκτη της Bounce.
Το σύστημα μετρό της Ρώμης σημείωσε επίσης κακή βαθμολογία. Ακριβώς πίσω από τις Βρυξέλλες, με το τρίτο χειρότερο σύστημα στην Ευρώπη, βρίσκεται η Ρώμη. Το μετρό της ιταλικής πρωτεύουσας μπορεί να έχει 64 χιλιόμετρα διαδρομής, που κατανέμονται σε 73 σταθμούς, αλλά έλαβε 3,75 στα 10.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο μετρό της Ευρώπης
Η έρευνα της Bounce δεν περιορίζεται στη κατάταξη των καλύτερων και χειρότερων μετρό. Διαπιστώνει ότι το μετρό στο Παρίσι διαθέτει 320 σταθμούς κατά μήκος των 245 χιλιομέτρων της διαδρομής του, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο σύστημα μετρό στην Ευρώπη. Είναι επίσης το πιο πολυσύχναστο στην ήπειρο, μετά τη Μόσχα, που δεν περιλαμβάνεται στην έρευνα.
Το Μετρό του Λονδίνου διαθέτει περίπου 402 χιλιόμετρα γραμμής τα οποία εξυπηρετούνται από 272 σταθμούς. Εκτείνεται πολύ πέρα από τα όρια της πόλης, φθάνοντας στις γύρω κομητείες Hertfordshire, Buckinghamshire και Surrey.