Αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας

Σημαντική ενίσχυση των ισχυρών επιπέδων κερδοφορίας κατέγραψε κατά το α’ εξάμηνο του 2024 ο Ομιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε συνέχεια της περαιτέρω ωρίμασης των επενδύσεων στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ και της υγιούς κερδοφορίας του κατασκευαστικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των παραχωρήσεων σημείωσε αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας σε συνέχεια κυρίως των αυξημένων διελεύσεων σε Νέα Οδό και Κεντρική Οδό.

Ο τομέας των κατασκευών διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του – παρά τα χαμηλότερα έσοδα λόγω του χρονισμού στην εκτέλεση των έργων –, ενώ το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ. Στον τομέα της συμβατικής ενέργειας, η υποχώρηση των τιμών ενέργειας οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα, παρά τη διεύρυνση σε επίπεδο μεριδίων αγοράς. Οσον αφορά τον κλάδο των ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με τις ευνοϊκότερες ανεμολογικές συνθήκες, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 45,4%.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη των μετόχων του Ομίλου, προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα, σημείωσαν αύξηση 20,1% και ανήλθαν στα 65,7 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 54,9 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες). Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1.515,2 δισ. ευρώ έναντι 1.604,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρά τα αυξημένα έσοδα των τομέων παραχωρήσεων και ΑΠΕ, κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων στον τομέα θερμικής ενέργειας ως συνέπειας της υποχώρησης των τιμών.

Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα διαμορφώθηκαν σε 577,8 εκατ. ευρώ έναντι 636,3 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023, προερχόμενα από την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου και την εκτέλεση έργων ιδιωτών και του Δημοσίου.

Στον τομέα των παραχωρήσεων, τα έσοδα ανήλθαν σε 129,4 εκατ. ευρώ έναντι 103,4 εκατ. ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2023, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στη Νέα Οδό και την Κεντρική Οδό.

Επίσης, στον τομέα συμβατικής ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 688,2 εκατ. ευρώ έναντι 797,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας.

Τέλος, στον τομέα ΑΠΕ, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 150,4 εκατ. ευρώ έναντι 103,4 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων και των ευνοϊκότερων ανεμολογικών συνθηκών.

Το deal με τη Masdar

Οπως επισημαίνεται, ορόσημο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης του Ομίλου και της υλοποίησης της στρατηγικής του να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο διαφοροποιημένο Ομιλο υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναμένεται να αποτελέσει η συμφωνία που ανακοινώθηκε στις 20-6-2024 με την εταιρεία ABU DHABI FUTURE ENERGY PJSC – MASDAR για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής (36,59%) που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται στο ποσό των 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος), αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών (100%) της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της ίδιας συναλλαγής προβλέπεται η εξαγορά από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των μη σχετιζόμενων με ΑΠΕ δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (διαχείριση απορριμμάτων των Περιφερειών Πελοποννήσου και Ηπείρου, ηλεκτρονικό εισιτήριο κ.ά., ήτοι «Non-core assets») έναντι τιμήματος 67,5 εκατ. ευρώ περίπου. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής προχωρούν σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν κλείσιμο της συναλλαγής σε ένα διάστημα 4-6 μηνών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας.

Εκτόξευση των καθαρών κερδών για την TΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα (+42,5%) και η καθαρή κερδοφορία (+41,0%) του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε συνέχεια της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος και των ευνοϊκότερων ανεμολογικών συνθηκών, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Η καθαρή δανειακή θέση κατά την 30.06.2024 ανήλθε σε 776,1 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ποσού 43,6 εκατ. ευρώ σχετιζόμενου με δραστηριότητες προς πώληση) έναντι 844,6 εκατ. ευρώ κατά το τέλος του 2023.

Η εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του α’ εξαμήνου ανήλθε σε 1.224 MW έναντι 1.096 MW στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι το έργο του Καφηρέα ισχύος 327 MW ηλεκτρίστηκε πλήρως στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Από την αρχή του έτους, ο Ομιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 550 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους 370 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας.