Διμερείς σχέσεις συζήτησαν Ερντογάν-Σολτς στη Νέα Υόρκη

Επί τάπητος και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα ευρωτουρκικά

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, το Μεσανατολικό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε συνάντησή τους στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας, οι συστηματικές επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στη Γάζα, η αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο σύμμαχοι με βαθιά ριζωμένες σχέσεις και δεσμούς, ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάπτυξη συνεργασίας σε όλους τους τομείς, αξιολόγηση και διαφοροποίηση ευκαιριών και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για βήματα που θα αποφέρουν οφέλη και οι δύο χώρες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι αναμένεται υποστήριξη από τη Γερμανία, ιδίως για την επίλυση του ζητήματος της βίζας το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: ΚΥΠΕ