Εκατοντάδες νέα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» στην Αυστραλία

Περισσότερα από 600 κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» (monkeypox ή mpox) έχουν αναφερθεί στην Αυστραλία κατά το τρέχον τρίμηνο, από μόλις 6 στις αρχές του 2024, ενώ διεθνώς έχει κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία», από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η mpox εξαπλώνεται σε χώρες ανά τον Κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τα κρούσματα στην Αυστραλία παρέμειναν χαμηλά. Ωστόσο, πλέον αυξάνονται κατακόρυφα και εδώ, με τους επιστήμονες να συστήνουν «επαγρύπνηση», αλλά όχι πανικό.

Η καθηγήτρια Ανοσολογίας, Δρ Βάσω Αποστολοπούλου, διακεκριμένη ερευνήτρια (ήταν και πάλι στο 2% των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως -και συγκεκριμένα στο κορυφαίο 0,13%- για τη χρονιά που πέρασε σύμφωνα με τον κατάλογο του Stanford University – Elsevier Global Researcher) επισήμανε προ ημερών με άρθρο της στον «Νέο Κόσμο»:

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής κήρυξαν την επιδημία της «ευλογιάς των πιθήκων» (monkeypox ή mpox) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τις γύρω περιοχές ως κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στις 13 Αυγούστου 2024.

Την επόμενη ημέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι πρόκειται για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία» (PHEIC).

Αυτό συνέβη 15 μήνες μετά την άρση της προηγούμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης για της mpox από τον ΠΟΥ, στις 11 Μαΐου 2023, η οποία κρίθηκε πρόωρη.

Τα κρούσματα ξεκίνησαν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με το 30% να αφορά εργαζόμενους στη βιομηχανία του σεξ, και πλέον έχουν εξαπλωθεί στα γειτονικά κράτη Μπουρούντι, Ρουάντα, Κένυα και Ουγκάντα.

Η «ευλογιά των πιθήκων» είναι ιογενής λοίμωξη, που προκαλείται από τον ιό mpox, μέλος του γένους Orthopoxvirus και προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν δερματικές βλάβες, λεμφαδενοπάθεια, μυοσκελετικό πόνο, οφθαλμικές εκδηλώσεις, κακουχία.

Η λοίμωξη μεταδίδεται από την επαφή μεταξύ μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων ή από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Στις 23 Ιουλίου 2022 ο ΠΟΥ είχε κηρύξει το μέγιστο επίπεδο συναγερμού εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων σε διεθνές επίπεδο.

Από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, καταγράφηκαν περίπου 102.997 κρούσματα και 223 θάνατοι σε όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ, ενώ υπήρξε εξάπλωση και στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν 60 θάνατοι.

Mελέτες υποδεικνύουν τρία στελέχη του ιού mpox: την παραλλαγή Clade 1, που σχετίζεται με τη λεκάνη του Κονγκό, την παραλλαγή Clade 2, που συνδέεται με τη Δυτική Αφρική, και μια νέα παραλλαγή, την Clade 3, η οποία εμφανίστηκε μετά την έξαρση του ιού στην Ευρώπη το 2022.

Η έξαρση του 2022 προκλήθηκε από το στέλεχος Clade 2, το οποίο σπάνια είναι θανατηφόρο.

Αντίθετα, η έξαρση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ξεκίνησε με την ενδημική μορφή του στελέχους Clade 1, ενώ το τρέχον στέλεχος που κυκλοφορεί ανήκει στην παραλλαγή 1b, η οποία είναι παραδοσιακά πιο θανατηφόρα, με ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 10%.

Ωστόσο, αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας αναφέρονται σε δεδομένα πριν από τις πρόσφατες επιδημίες (2022-2024) και ενδέχεται να επηρεάζονται από την έλλειψη δεδομένων για τη σεξουαλική μετάδοση ή από μεροληψίες, όπως η ανίχνευση μόνο σοβαρών περιπτώσεων. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ποσοστό θνησιμότητας κρουσμάτων γύρω στο 1,4% ή και χαμηλότερο.

Ο παραλλαγή 1b εξαπλώνεται ταχύτερα μέσω στενής επαφής, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των 15 ετών.

Από τις αρχές του 2024, έχουν καταγραφεί πάνω από 14.000 κρούσματα και 511 θάνατοι σε επτά μήνες, αριθμός που υπερβαίνει το σύνολο των κρουσμάτων του 2023.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφερε ότι τα κρούσματα mpox στην Αφρική αυξήθηκαν κατά 79% από το 2022 στο 2023 και κατά 160% από το 2023 στο 2024, και είναι έτοιμο να συντονίσει τις διασυνοριακές αντιδράσεις και να διαχειριστεί το πρόγραμμα κοινοποίησης των κρουσμάτων (…).

Ο εμβολιασμός κατά του ιού mpox μπορεί να περιορίσει τη μόλυνση και τη σοβαρότητα της νόσου.

Ωστόσο, η έλλειψη εμβολίων στην Αφρική αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τον έλεγχο της εξάπλωσής της (…).

Η παρούσα κήρυξη «κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία» από τον ΠΟΥ καλεί τις χώρες παγκοσμίως να συνεργαστούν, να διαθέσουν πόρους για ενισχυμένη επιτήρηση, να παρέχουν θεραπεία σε όσους έχουν μολυνθεί και να καταβάλουν προσπάθειες για την εξάλειψη της επιδημίας.

ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Σύστημα Εποπτείας Κοινοποιήσιμων Ασθενειών (National Notifiable Disease Surveillance System), έχουν αναφερθεί συνολικά 748 κρούσματα φέτος (έως και το Σάββατο το πρωί), ενώ πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 26 κρούσματα.

Η Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια είχαν τα περισσότερα, με 407 και 255 αντίστοιχα.

Στο Κουίνσλαντ έχουν αναφερθεί 61 κρούσματα, ενώ στην Περιοχή της Πρωτεύουσας 15.

Η Νότια Αυστραλία και η Δυτική Αυστραλία έχουν αναφέρει 7 και 2 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ η Βόρεια Περιοχή μόνο 1. Η Τασμανία ήταν η μόνη χωρίς κρούσμα.

Ο Ιολόγος του τμήματος Υγείας και Βιοασφάλειας του οργανισμού έρευνας CSIRO, Δρ Nias Peng δήλωσε στο SBS ότι ενώ η αύξηση των κρουσμάτων δεν αποτελεί αιτία πανικού, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

«Νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να ανησυχούν, αλλά όχι να πανικοβάλονται», είπε.

«Να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να γνωρίζουν τα συμπτώματα και τον τρόπο με τον οποίο είναι σε θέση να μεταδοθεί και να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων».

Η mpox, πρόσθεσε ο ίδιος, έχει υποτιμηθεί στην Αυστραλία.

«Φαίνεται ότι η γενική συναίνεση … είναι ότι δεν είναι μεγάλη υπόθεση μέχρι στιγμής».

«Αλλά αυτό είναι λάθος να το υποθέσουμε … γιατί έτσι έχουμε τελικά μια μαζική εξάπλωση ασθενειών μεταξύ του πληθυσμού».

Ο Δρ Matt Mason, λέκτορας Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Sunshine Coast, δήλωσε ότι για ορισμένα μέλη της κοινότητας που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης – όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες – η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη μπορεί επίσης να αποτελέσει ζήτημα.

«Αυτό που βλέπουμε είναι αυτή η αύξηση της mpox σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό και αυτός ο πληθυσμός είναι περιθωριοποιημένος», δήλωσε επίσης στο SBS.

«Όταν οι άνθρωποι έχουν καλή σχέση με τον ιατρικό τους πάροχο, οι περισσότεροι εμβολιάζονται, αλλά υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που δεν εμβολιάζεται επειδή υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα Yγείας».

Είπε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται άνετα να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη ή εμβόλια, εάν στο παρελθόν είχαν κακές εμπειρίες με το ιατρικό σύστημα.

«Τα εμβόλια είναι διαθέσιμα εδώ στην Αυστραλία και έχουμε ένα πολύ καλό δίκτυο Σεξουαλικής Υγείας, αλλά το θέμα είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε αυτά», πρόσθεσε.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν καταγραφεί 275 κρούσματα mpox μόνο τον Σεπτέμβριο, νέο αρνητικό ρεκόρ για ένα μήνα στην Αυστραλία.

Η συντριπτική πλειονότητα του συνόλου των 748 κρουσμάτων φέτος αφορά άνδρες, ενώ μόνο 3 γυναίκες έχουν διαγνωστεί.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα έχουν μεταδοθεί τοπικά και όχι από άτομα που προέρχονται από το εξωτερικό.

ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Τα συμπτώματα της mpox συνήθως υποχωρούν μετά από δύο έως τέσσερις εβδομάδες για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της mpox στην Αυστραλία.

Ο εμβολιασμός συνιστάται για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τους εργαζόμενους στη βιομηχανία του σεξ και το υγειονομικό και εργαστηριακό προσωπικό που κινδυνεύει να εκτεθεί στον εν λόγω ιό.

Όσοι έχουν στενή σωματική επαφή με μολυσμένο άτομο ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι θεωρούνται επίσης «υψηλού κινδύνου».

Όποιος κινδυνεύει και σχεδιάζει να ταξιδέψει σε χώρα με σημαντική έξαρση της επιδημίας θα πρέπει να εμβολιαστεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν από το ταξίδι.

Ο καλύτερος χρόνος για να λάβει κάποιος το εμβόλιο είναι πριν εκτεθεί.

Σχεδόν 23.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Αυστραλία από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία από το Australian Immunisation Register.

Αυτοί που νοσούν μπορούν επίσης να συζητήσουν με τον γιατρό τους αν απαιτείται αντϊική θεραπεία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας της Βικτώριας:www.health.vic.gov.au/infectious-diseases/mpox-monkeypox

The post Εκατοντάδες νέα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων» στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.