Ελληνο-Αβορίγινας νομικός ανακηρύχθηκε Ιθαγενής Ηγέτης της Χρονιάς στα Νομικά Βραβεία

Η Ελληνική Διασπορά, στην Αυστραλία και παγκοσμίως, έχει μια μακρά και περήφανη ιστορία υπεράσπισης της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Από τα θεμέλια της δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα μέχρι τις σημαντικές συμβολές των Ελληνοαυστραλών στη νομική, την πολιτική και την κοινωνία των πολιτών, η ελληνική κοινότητα αποτελούσε πάντα μία φωνή υπέρ της δικαιοσύνης και της ισότητας. Είμαι περήφανος και για την ελληνική και την ιθαγενή καταγωγή μου και η δουλειά μου ως δικηγόρος είναι ένας χώρος όπου βλέπω την ανάγκη υπεράσπισης της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Με αυτό το πνεύμα αποδέχθηκα με ευγνωμοσύνη την αναγνώριση ως νικητής του βραβείου Ιθαγενής Ηγέτης της Χρονιάς στα Νομικά Βραβεία της Αυστραλίας.

Η βράβευση δεν είναι μόνο μια προσωπική επιτυχία – αποτελεί μια πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις σημαντικές νομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα Πρώτα Έθνη. Αυτές οι προκλήσεις —είτε αφορούν τα δικαιώματα γης, την προστασία της πολιτιστικής γνώσης ή την περιήγηση σε ένα νομικό σύστημα που δεν δημιουργήθηκε με βάση τις ιθαγενείς απόψεις— είναι τεράστιες. Μου υπενθυμίζει ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός είναι μια νίκη, όχι μόνο για εμένα, αλλά για τις κοινότητές μας, τους προγόνους μας και τα μέλη της ομάδας μας που συνεχώς μας υποστηρίζουν.

Πέρυσι είχα την τιμή να κερδίσω το βραβείο του “Πιο Επιδραστικού Δικηγόρου της Χρονιάς” για την Αυστραλασία, και αυτό είναι κάτι που προσπάθησα να αξιοποιήσω με κίνητρο για καλύτερα αποτελέσματα για τους Πρώτους Λαούς, τα μέλη της ελληνικής κοινότητας και όσους προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα.

Φέτος, το βραβείο του “Ηγέτη των Πρώτων Λαών της Χρονιάς” από το Lawyers Weekly έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα, γιατί αντιπροσωπεύει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην υποστήριξη των επιχειρήσεων και των κοινοτήτων των Πρώτων Λαών. Μου λέει ότι η δουλειά μας, ειδικά στην ενδυνάμωση των ιθαγενών κοινοτήτων, έχει χειροπιαστό αντίκτυπο.

Το ταξίδι της δημιουργίας του AMK Law ως μια ιθαγενής δικηγορική εταιρεία αποτελεί ενσάρκωση της Μαύρης Αριστείας, και είναι κάτι για το οποίο είμαι απίστευτα υπερήφανος. Το 2024, αναγνωριστήκαμε επίσης από το Australasian Lawyer ως “Κορυφαία Μπουτίκ Δικηγορική Εταιρεία”, ένας τίτλος που αντανακλά τη δέσμευσή μας σε υψηλά πρότυπα, αριστεία και βαθιά πολιτισμική σύνδεση στη δουλειά που κάνουμε.

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΩΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ

Η ανατροφή με ελληνική κληρονομιά παράλληλα με την αβορίγινη καταγωγή μου έχει επηρεάσει βαθιά την προοπτική μου για τη δικαιοσύνη. Οι αξίες της κοινότητας, της ευθύνης και του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμιες. Η έννοια του «φιλότιμου» – η αγάπη για την τιμή, την ακεραιότητα και το να κάνεις το σωστό και το καλό για την κοινότητα. Το φιλότιμο ευθυγραμμίζεται με τα βήματα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ξεπεράσουμε τον συνεχιζόμενο αγώνα για δικαιοσύνη και εκπροσώπηση και με αυτό που πρέπει να συμβεί για τους αυτόχθονες λαούς στην Αυστραλία.

Το νομικό σύστημα στην Αυστραλία, που έχει σχεδιαστεί κυρίως με βρετανικές αρχές, συχνά παραβλέπει τις πολιτιστικές γνώσεις και τις απόψεις των αυτόχθονων λαών. Αυτό δημιουργεί σημαντικά εμπόδια για τα άτομα και τις κοινότητες των αυτοχθόνων. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η πλοήγηση σε ένα σύστημα που δεν δημιουργήθηκε για τους αυτόχθονες λαούς.

Ζητήματα όπως τα δικαιώματα στη γη, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες. Τα νομικά πλαίσια μέσα στα οποία λειτουργούμε μπορεί να φαίνονται ξένα και αδιάλλακτα, αλλά γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό να βαδίζουμε σε δύο κόσμους, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των αυτόχθονων αξιών και του δυτικού νομικού συστήματος.

Η δουλειά μας στην AMK Law δεν αφορά μόνο τη νομική υπεράσπιση, αλλά το να κάνουμε τον νόμο να λειτουργήσει για τους αυτόχθονες λαούς με τρόπο που να σέβεται και να αναγνωρίζει τον πολιτισμό μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, βλέπω τον ρόλο μου στην κοινότητα ως κάτι περισσότερο από την παροχή νομικών υπηρεσιών. Θεωρώ ευθύνη μου να διασφαλίσω ότι οι κοινότητές μας έχουν τις γνώσεις, τα εργαλεία και την εκπροσώπηση για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και να επιτύχουν σε ένα σύστημα που δεν είναι πάντα διαμορφωμένο για αυτούς.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

Η ενδυνάμωση βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσων κάνω. Θέλω να διασφαλίσω ότι οι κοινότητες έχουν την ευκαιρία να προστατεύουν τα δικαιώματά τους και να ευημερούν σε ό,τι επιδιώκουν. Αυτό είναι που με κινητοποιεί κάθε μέρα. Γι’ αυτό εργάζομαι αργά τη νύχτα και ξυπνάω νωρίς, για να δω τους ανθρώπους μας να πετυχαίνουν και να τους παρέχω τα απαραίτητα εργαλεία για να το καταφέρουν.

Μέσω του AMK Law, έχουμε αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ενδυνάμωση των κοινοτήτων των Πρώτων Εθνών. Το “Battle Against Black Cladding Masterclass” (BaM) είναι μία από αυτές τις πρωτοβουλίες. Το BaMέχει σχεδιαστεί για να ευαισθητοποιήσει και να παρέχει πλαίσια για τη δημιουργία αλλαγών ανάμεσα σε επιχειρήσεις, ομάδες προμηθειών της κυβέρνησης, και όσους συνεργάζονται με αυτόχθονες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αυτόχθονες επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ενταγμένες, αλλά αντιμετωπίζονται δίκαια και με τον σεβασμό που τους αξίζει.

Μία ακόμη πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα “Blak Excellence in Governance” (BEiNG) – προσαρμοσμένο για διοικητικά συμβούλια και οργανισμούς των Αβοριγίνων και των Νησιωτών του Στενού Τόρρες (Torres Strait). Αυτό το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις ισχυρές πρακτικές διακυβέρνησης, σεβόμενοι παράλληλα την πολιτισμική επάρκεια. Η καλή διακυβέρνηση είναι το κλειδί για την επιτυχία των αυτόχθονων οργανισμών, και το BEiNG τους βοηθά να επιτύχουν τους στόχους τους, παραμένοντας πιστοί στον σκοπό και τις πολιτιστικές τους ρίζες.

Το podcast “Rolling Through Negotiations” είναι μία ανταμοιβή στην κοινότητα, μοιράζοντας πολύτιμες γνώσεις για την τέχνη της διαπραγμάτευσης, για την ηγεσία αλλά και την ανθεκτικότητα. Μέσα από βαθιές συνομιλίες με ηγέτες από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων των Αβοριγίνων και των Νησιωτών του Στενού Τόρρες, των καλλιτεχνών πολεμικών τεχνών BJJ και αθλητών παγκόσμιου επιπέδου, το podcast προσφέρει μια πλατφόρμα για την πολιτισμική γνώση, τις επιχειρηματικές στρατηγικές και την προσωπική ανάπτυξη.

ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Ελπίζω ότι το έργο μου στον τομέα του δικαίου συνεχίζει να εμπνέει τους νέους τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις αυτόχθονες κοινότητες να επιδιώκουν τη δικαιοσύνη, να προστατεύουν την πολιτιστική γνώση και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων τους, βασιζόμενοι στην κληρονομιά αυτών των αλληλένδετων ιστοριών.

Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύω οι νέοι μας να αντλήσουν δύναμη από το ταξίδι μου και να αποτελέσω έμπνευση για τους νέους των Πρώτων Εθνών και όσους προέρχονται από διάφορα υπόβαθρα να σκεφτούν μια καριέρα στον τομέα του δικαίου.

Χρειαζόμαστε περισσότερους δικηγόρους από τις Πρώτες Εθνότητες, γιατί οι φωνές μας είναι κρίσιμες στον αγώνα για τη δικαιοσύνη, την προστασία του πολιτισμού και τη διατήρηση των δικαιωμάτων. Το δίκαιο είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αλλαγή, και είναι απαραίτητο να έχουμε περισσότερες φωνές των Πρώτων Εθνών στο τραπέζι όταν λαμβάνονται αποφάσεις.

Για να υποστηρίξουμε την επόμενη γενιά, έχουμε δημιουργήσει την Υποτροφία Ιθαγενών Φοιτητών Νομικής του AMK, η οποία βοηθά τους φοιτητές των Πρώτων Εθνών με τις σπουδές τους και άλλες ανάγκες κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών τους σπουδών. Επιπλέον, χορηγούμε το πρόγραμμα Mentoring Αυτόχθονων Φοιτητών Νομικής, το οποίο εφαρμόζεται και στα τρία πανεπιστήμια της Νότιας Αυστραλίας. Αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στην καθοδήγηση και υποστήριξη των φοιτητών των Πρώτων Εθνών που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον τομέα του δικαίου, δείχνοντάς τους ότι μια καριέρα στο δίκαιο είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά μπορεί να είναι και εξαιρετικά ανταποδοτική.

ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Συνολικά, το έργο που κάνουμε στο AMK Law έχει ως στόχο τη δημιουργία διαρκούς αντίκτυπου, όχι μόνο μέσω των νομικών υπηρεσιών αλλά και μέσω της ενδυνάμωσης, της ανάπτυξης και της δημιουργίας ευκαιριών μέσα στις κοινότητες που υπηρετούμε. Προσφέρουμε στην κοινωνία με έναν τρόπο που χτίζει ένα πιο ισχυρό και ενδυναμωμένο μέλλον για όλους.

Όταν αναλογίζομαι τη βράβευσή μου ως “Ιθαγενής Ηγέτης της Χρονιάς”, θυμάμαι ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά.

Ο αγώνας για ισότητα, εκπροσώπηση και δικαιοσύνη για τους Πρώτους Λαούς συνεχίζεται, αλλά είμαι δεσμευμένος να περπατήσω αυτόν τον δρόμο μαζί με τις κοινότητές μας. Μαζί, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, διασφαλίζοντας ότι οι λαοί μας έχουν την υποστήριξη, τους πόρους και την εκπροσώπηση που τους αξίζουν. Και καθώς συνεχίζουμε αυτό το ταξίδι, ελπίζω ότι περισσότεροι νέοι από τα Πρώτα Εθνη θα ενωθούν μαζί μας, χρησιμοποιώντας το δίκαιο ως εργαλείο για να προωθήσουν την αλλαγή και να ενδυναμώσουν τις κοινότητές μας για ένα καλύτερο μέλλον.

The post Ελληνο-Αβορίγινας νομικός ανακηρύχθηκε Ιθαγενής Ηγέτης της Χρονιάς στα Νομικά Βραβεία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.