Εμπόλεμες σχολικές ζώνες…

Στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή οι μάχες δίνονται μεταξύ ενηλίκων.

Στην Ελλάδα του 2024 οι μάχες δίνονται στα σχολεία μεταξύ μαθητών!

Θυμάμαι εκείνο το παιδικό άσμα που ακουγόταν συχνά πριν πολλά χρόνια και έδινε τη μαθησιακή διάθεση των παιδιών της καλής εκείνης εποχής:

Φεγγαράκι μου λαμπρό

φέγγε μου να περπατώ

να πηγαίνω στο σχολειό,

να μαθαίνω γράμματα,

γράμματα, σπουδάγματα,

του Θεού τα πράγματα.

Σήμερα τα σχολεία από κέντρα μάθησης μετατρέπονται σιγά-σιγά αλλά σταθερά, σε κέντρα παραβατικότητας.

Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν στα σχολεία της… σύγχρονης Ελλάδας που στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατόρθωσαν το… ακατόρθωτο: Να μετατρέψουν τα ανήλικα παιδιά σε ανεξέλεγκτα θηρία. Αν κάποιος έχει αμφιβολίες γι’ αυτό ας ρωτήσει έναν εκπαιδευτικό.

Τις τελευταίες μόνο μέρες σημειώθηκαν τραγικά περιστατικά βίας μαθητών σε βάρος συμμαθητών/τριών τους. Ένα δείγμα από αυτά:

– Κατά τη διάρκεια διαλείμματος σε σχολείο της Ερμιόνης δύο 17χρονοι ξύρισαν με φαλτσέτα ένα δωδεκάχρονο! Επίσης, στο ίδιο σχολείο ένας ακόμα 12χρονος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα των δύο 17χρονων.

– Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε ανηλίκους και νεαρούς έλαβε χώρα λίγο μετά τις 9 το βράδυ, σε εξωτερικό χώρο του Gυμνασίου Ελεούσας Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα πέντε νεαρά άτομα να μεταφερθούν στο Nοσοκομείο Χατζηκώστα με τραύματα στο κεφάλι!

– Άγρια συμπλοκή με μαχαίρια σημειώθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο έφηβοι, ενώ έγιναν 13 προσαγωγές ανηλίκων. Πληροφορίες από την Aστυνομία αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια για το άγριο συμβάν. Η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι όλα έγιναν για τα μάτια ενός κοριτσιού.

– Μια καθηγήτρια Aγγλικών ύστερα από παρατήρηση που έκανε σε μαθητή για το κινητό του, άκουσε τον ανήλικο να της λέει με πολύ νταϊλίκι: «Θα σου σπάσω τα μούτρα» και για να αποδείξει ότι δεν αστειεύεται έσπασε ένα κάδρο.

– Την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειωθεί σε χώρους σχολείων αλλά και μακριά από αυτά πάμπολλες βίαιες επιθέσεις ακόμα και κοριτσιών σε άλλα κορίτσια. Η λίστα είναι τεράστια και αυξάνεται συνεχώς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί υψώνουν φωνή ανησυχίας και διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση εκπαιδευτικών Αχαΐας στην οποία τονίζουν ότι «ζητάμε από το υπουργείο και από τα στελέχη της Διοίκησης να προστατεύουν το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του, από άδικες επιθέσεις».

Εξάλλου, φιλόλογος σε Γυμνάσιο δήλωσε ότι «ως εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε πλήρως εκτεθειμένοι, με μαθητές και γονείς να στέκονται απέναντί μας, αδημονώντας να εντοπίσουν κάτι που θα τους δώσει πάτημα να μας καταγγείλουν».

Είναι εμφανές ότι η κατάσταση στα σχολεία γίνεται καθημερινά και πιο τραγική. Την ευθύνη φέρουν πρώτα οι γονείς που έχουν γίνει υπερπροστατευτικοί των τέκνων τους και μετά η Πολιτεία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε ότι: «Πολλοί γονείς, μαθαίνω, νιώθουν και μία περηφάνια που το παιδί τους έχει αυτές τις ικανότητες να δέρνει ή να κακοποιεί άλλα παιδιά»!

Οι πληροφορίες του κ. Χρυσοχοΐδη δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.

Ο υπουργός αποκάλυψε στη συνέχεια ότι οι συλλήψεις ανηλίκων έχουν αυξηθεί κατά 50% από 6.150 ανήλικους δράστες το 2023 σε 8.978 το 2024, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αφού έχουμε μπροστά μας άλλους τρεις μήνες μέχρι να τελειώσει ο χρόνος.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πρωτίστως κοινωνικό και μετά αστυνομικό.

Το τι πρέπει να γίνει ας αποφανθούν, και μάλιστα γρήγορα, οι κοινωνιολόγοι και ας δράσει άμεσα η Πολιτεία.

Εγώ, πάντως, επισημαίνω αυτό που έχω τονίσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Υπάρχει μια κατάπτωση ηθών. Η ελληνική κοινωνία αντιγράφει μόνο τα στραβά και ανάποδα των ξένων λεγόμενων αναπτυγμένων κοινωνιών. Τα καλά τα αγνοούμε.

Ελπίζω το σημαντικό αυτό κοινωνικό πρόβλημα να λυθεί σύντομα και «το φεγγαράκι το λαμπρό να φωτίσει και πάλι το δρόμο προς τη μάθηση»…

*Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: [email protected]

**Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1. «Μαρίνος Χαρμπούρης» – Η πολυτάραχη ζωή του δαιμόνιου Κεφαλονίτη μηχανικού. Στα ελληνικά με αγγλικούς ή ρωσικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε “Memory Stick”. 2: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε “Memory Stick”. 3: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

The post Εμπόλεμες σχολικές ζώνες… appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.