Η άνοια πλήττει σκληρά την πρώτη γενιά της παροικίας μας

Η άνοια έχει επηρεάσει πολλές οικογένειες στην κοινότητά μας, καθώς αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στην Αυστραλία και την πρώτη στις γυναίκες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2058, 1,1 εκατομμύρια άτομα στην Αυστραλία θα αντιμετωπίζουν αυτή την πάθηση.

Ο Δρ Αθανάσιος Κοκκινιάς, Επικεφαλής Ψυχίατρος στην Κλινική Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Royal Melbourne, σημειώνει ότι «παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άνοιας στην παροικία μας, καθώς οι πρώτης γενιάς μετανάστες φτάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα μας από διάφορους παράγοντες η άνοια πλήττει σκληρά την παροικία μας.

Ο Δρ Ματθαίος Στάιος πιστεύει ότι οι περιπτώσεις άνοιας αυξάνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Φωτογραφία: Αρχείο “Νέου Κόσμου”

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Ο Δρ Ματθαίος Στάιος, Κλινικός Νευροψυχολόγος με ειδίκευση στη διάγνωση της άνοιας, έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα τυπικά διαγνωστικά τεστ τα οποία συχνά οδηγούν σε λάθος γνωματεύσεις όταν δεν λαμβάνονται υπόψη η κουλτούρα, η γλώσσα και η εκπαίδευση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ανέπτυξε εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία για τους Έλληνες μετανάστες, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη σε χώρες όπου υπάρχει Ελληνισμός.

«Τα τεστ που αναπτύξαμε χρησιμοποιούνται ήδη στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά», εξηγεί ο Δρ Στάιος.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε υψηλό ποσοστό εσφαλμένων διαγνώσεων όταν δεν λαμβανόταν υπόψη η κουλτούρα και η γλώσσα, ειδικά στην ελληνική κοινότητα».

Τα νέα αυτά εργαλεία έχουν δείξει αποτελεσματικότητα στην έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, βοηθώντας τόσο τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΟΙΑΣ

Σύμφωνα με τον Δρ Στάιο, οι περιπτώσεις άνοιας αυξάνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής.

«Ζούμε σε μια κοινωνία που γερνάει. Μέχρι το 2050, αναμένεται πως 153 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα πληρούν τα κριτήρια για διάγνωση άνοιας», σημειώνει.

Η βελτιωμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν συμβάλει στη μακροζωία, αλλά αυτή συνοδεύεται και από την αύξηση των σχετικών ιατρικών προκλήσεων, όπως η άνοια.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Αν και δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την άνοια, ο Δρ Στάιος επισημαίνει ότι ορισμένες προληπτικές δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. «Η μεσογειακή διατροφή, και ειδικά η ελληνική, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ», αναφέρει, ενώ τονίζει τη σημασία της τακτικής άσκησης, της κοινωνικής σύνδεσης, της διαχείρισης του άγχους και της εξασφάλισης ποιοτικού ύπνου.

«Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων», προσθέτει ο Δρ Στάιος.

Παράλληλα, η πνευματική και σωματική δραστηριότητα βοηθούν στη διατήρηση της νοητικής οξύτητας, μειώνοντας τον κίνδυνο νοητικών εκφυλιστικών ασθενειών.

«ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ, ΔΡΑΣΤΕ» – ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της National Seniors Australia, που δημοσιεύθηκε με αφορμή την Εβδομάδα Δράσης για την Άνοια (16-22 Σεπτεμβρίου), οι ηλικιωμένοι που πιστεύουν ότι οι δραστηριότητές τους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας τείνουν να ανησυχούν λιγότερο για την εμφάνισή της. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη το 2024 με τη συμμετοχή περίπου 5.000 Αυστραλών άνω των 50 ετών, αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι που εμπλέκονται σε προληπτικές δραστηριότητες είναι πιο πιθανό να διατηρούν θετική ψυχολογία.

Η Δρ Diane Hosking, επικεφαλής της έρευνας, επισημαίνει: «Μερικές από αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να μην μειώνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο, αλλά πολλές άλλες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, όπως η έρευνα για την άνοια δείχνει». Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε ότι όσοι είχαν προσωπική εμπειρία άνοιας μέσω συγγενών ή φίλων, είναι πιο πιθανό να ανησυχούν για την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Αυτοί οι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να αναζητήσουν πληροφορίες και να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης άνοιας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Καθώς η άνοια αυξάνεται με τα χρόνια, γίνεται σαφές ότι η ενημέρωση και η πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές είναι ζωτικής σημασίας. «Όσο περισσότερο συζητούμε ως κοινότητα για τις πραγματικότητες της άνοιας, τόσο καλύτερα μπορούμε να αναλάβουμε δράση για την αντιμετώπισή της», τονίζει η Δρ Hosking.

Η National Seniors Australia έχει δημοσιεύσει προτάσεις από ηλικιωμένους για χρήσιμες πηγές πληροφοριών, όπως η Dementia Australia, που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου και στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για το μέλλον.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

Η άνοια είναι μια σύνθετη πάθηση που απαιτεί ευαισθητοποίηση, σωστή διάγνωση και έγκαιρη λήψη μέτρων.

Καθώς ο πληθυσμός γερνάει και τα περιστατικά άνοιας αυξάνονται, είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην πρόληψη μέσω της παροχής σωστής ενημέρωσης και της υποστήριξης των οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπες με την ασθένεια.

Η πνευματική και σωματική δραστηριότητα βοηθούν στη διατήρηση της νοητικής οξύτητας. Φωτογραφία: Pixabay

The post Η άνοια πλήττει σκληρά την πρώτη γενιά της παροικίας μας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.