Η ακρίβεια πλήττει… την κυβέρνηση

«Όταν οι οικογένειες τα βγάζουν πέρα δύσκολα, χρειάζονται μια κυβέρνηση στο πλευρό τους», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, στον απόηχο των δικαστικών διαδικασιών που εκκινεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (ACCC), κατά των Coles και Woolworths για υποτιθέμενη παραπλάνηση σε διαφημιστικές εκστρατείες εκπτώσεων προϊόντων.

Ο κ. Albanese ανακοίνωσε ότι προχωρά η νέα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών από τις υπερβολικές τιμές, ο νέος υποχρεωτικός Food and Grocery Code, καθώς γνωρίζει πόσο σημαντική είναι μία «νίκη» στο μέτωπο της ακρίβειας σε αυτήν τη συγκυρία που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να καταγράφουν υποχώρηση των Εργατικών.

Πιο συγκεκριμένα, επί του παρόντος, σύμφωνα με έρευνα της Resolve Political Monitor για την The Sydney Morning Herald, ο πρωθυπουργός «ισοβαθμεί» στο 35% με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, ενώ το υπόλοιπο 30% είναι αναποφάσιστοι.

Ο κ. Albanese προηγείται στις δύο πολυπληθέστερες Πολιτείες, της Νέας Νότιας Ουαλίας (36% έναντι 34%) και της Βικτώριας (39% έναντι 33%).

Όμως, η πρωτογενής ψήφος των Εργατικών έχει δεχθεί πλήγμα και υπολείπεται του συνασπισμού στη Ν.Ν.Ουαλίας, τη Βικτώρια, το Κουίνσλαντ, τη Δυτική Αυστραλία και τη Νότια Αυστραλία, καθώς βρίσκεται στο 30% ή λίγο κάτω από αυτό σε κάθε Πολιτεία.

Η πρωτογενής ψήφος του Συνασπισμού κυμαίνεται γύρω στα μέσα και πάνω από το 30% σε όλες τις Πολιτείες και Περιοχές και είναι η ισχυρότερη στο Κουίνσλαντ (όπου εκλέγεται ο κ. Dutton) με 42%.

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση για την The Australian έδειξε ότι οι πρωτογενείς ψήφοι των Εργατικών σε εθνικό επίπεδο ανέρχονται στο 31% και του Συνασπισμού στο 38%, αλλά τα δύο μεγάλα κόμματα παρέμειναν ισόπαλα (50-50) ως προς την «δικομματική προτίμηση».

Οι Πράσινοι ανέβηκαν ελαφρώς στο 13%, ενώ το One Nation υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 6%.

Η υπουργός Οικονομίας, Katy Gallagher, σχολίασε ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν αποτελούν έκπληξη καθώς οι πολίτες αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα καθημερινά και αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν.

Όμως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εστιάζει στη λήψη των σωστών οικονομικών αποφάσεων που θα βοηθήσουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού, πρόσθεσε.

Ο κ. Dutton προσπάθησε να «φορτώσει» τις πιέσεις του κόστους ζωής στους Εργατικούς, κατηγορώντας τις κυβερνητικές δαπάνες για τον επίμονο πληθωρισμό, που έχει βάλει «φρένο» στη μείωση των επιτοκίων.

«Κάθε μήνας που περνάει και τα επιτόκια δεν έχουν μειωθεί, οι άνθρωποι πληρώνουν όλο και περισσότερο για τα στεγαστικά τους δάνεια», δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στον ραδιοφωνικό σταθμό 2GB του Σίδνεϊ.

«Απλά δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά και σίγουρα δεν μπορούν να αντέξουν άλλα δύο χρόνια με αυτό το καθεστώς».

The post Η ακρίβεια πλήττει… την κυβέρνηση appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.