Η αφισοκόλληση είναι το χόμπι τους

Ενα ακόμα φεστιβάλ της ΚΝΕ με λαϊκοπατριωτικές εκδηλώσεις –επιστροφή στις ρίζες!– έγινε αφορμή να ξεχυθούν στους δρόμους οι Κνίτες με κόλλα και βούρτσες: η αφισοκόλληση είναι το χόμπι τους· για το ΚΚΕ ο χρόνος έχει παγώσει στον 19ο αιώνα όταν δεν υπήρχαν άλλα μέσα διάδοσης του μηνύματος. Αν και στη διάρκεια της περιόδου των βουλευτικών εκλογών, ο Δήμος Αθηναίων τού επέβαλε πρόστιμο 21.600 ευρώ, το ΚΚΕ συνεχίζει την ηρωική αντίσταση στον νόμο περί αφισοκόλλησης και ρύπανσης. (Ο νόμος 2946/2001-ΦΕΚ Α-224/8-10-2001 βρίσκεται εδώ: e-nomothesia.gr). Πριν από λίγο καιρό, είχε γεμίσει αφίσες τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες όλων των πόλεων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές· και ξανά την περασμένη εβδομάδα για το «φεστιβάλ», το οποίο συνέπεσε με τη Γιορτή του Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως. Έτσι κι αλλιώς, οι Κνίτες δεν διαβάζουν βιβλία της «αστικής» παραγωγής· αν διαβάζουν κατιτίς, περιλαμβάνεται στο πλάνο αυτομόρφωσης που προτείνουν οι σύντροφοι κομματάρχες.

Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ πληρώνει τα πρόστιμα ή αν αφήνοντάς τα απλήρωτα φρονεί ότι κάνει μια ακόμα επαναστατική πράξη· ξέρω όμως ότι αντιδρά σε υψηλούς τόνους σε κάθε απόπειρα ελέγχου ή περιορισμού. Τοποθετώντας τον εαυτό του υπεράνω του «αστικού» νόμου, υπεράνω όλων ημών των υποταγμένων, αρνείται να συμμορφωθεί ως προς την απαιτούμενη νομιμοφροσύνη και διαφάνεια. Εντέλει, τα πρόστιμα ακυρώνονται στο διοικητικό εφετείο ή αίρονται από τις ίδιες τις αρχές: να μην τα χαλάσουμε με τους κομμουνιστάς…

Το ζήτημα είναι βαθύτερο και ευρύτερο: το ΚΚΕ δεν σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους –νόμος είναι το δίκιο του εργάτη– ενώ οι φιλελεύθεροι δείχνουν να φοβούνται μήπως του ξανακατέβει η ιδέα να ξεκινήσει εμφύλιο πόλεμο. Καθώς επικρατεί ανοχή και σιωπή, το ΚΚΕ παραμένει παράγοντας ανωμαλίας έχοντας διαβρώσει ήδη από το 1974 τον συνδικαλισμό, την παιδεία και τον πολιτισμό γενικότερα. Η παράνομη αφισοκόλληση είναι μια λεπτομέρεια: το νομικό σύστημα έχει κακομάθει τους Κνίτες θεωρώντας τους λίγο χωρικούς, λίγο παλαιοημερολογίτες που αρνούνται να αποδεχθούν τον σύγχρονο κόσμο, λίγο γραφικούς που ρίχνουν μια ζεϊμπέκικη γυροβολιά στο φεστιβάλ της Νεολαίας: όπααα! Αλλά, δεν είναι ούτε τόσο απλό, ούτε τόσο ανώδυνο.

Πράγματι, αν και οι κουκουέδες βυσσοδομούν στα social media, ζουν ακόμα στον πλανήτη του χαρτιού, του κουβά και της χαρτόκολλας. Επιπλέον, σε κάθε προεκλογική εκστρατεία και σε κάθε λαϊκό πανηγύρι που οργανώνει το ΚΚΕ, εξαπολύει ταλαίπωρους νέους, αλλά και ηλικιωμένους με μακρά πείρα στην απώλεια χρόνου και στην αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο, οι οποίοι μοιράζουν φυλλάδια –που κανείς δεν διαβάζει: όποιος τα παίρνει από ευγένεια ή από αμηχανία, τα πετάει στον κοντινότερο κάδο. Χαμένες ανθρωποώρες, χαμένη ενέργεια, χαμένο χαρτί.

Δεν υπάρχει διαφυγή· δεν υπάρχει σωτηρία: στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, εκτός από το ΚΚΕ, ακροαριστερές οργανώσεις και γκρουπούσκουλα αντέδρασαν βιαίως στην επιβολή προστίμων από τον Δήμο Αθηναίων για αφισοκόλληση και διακίνηση φυλλαδίων, καταγγέλλοντας την ταύτιση της αφισοκόλλησης με την έννοια της ρύπανσης ως «τεράστια πρόκληση στα δημοκρατικά δικαιώματα και αισθήματα του λαού […] και μάλιστα από εκείνους που με την πολιτική τους προωθούν την πιο ακραία περιβαλλοντική καταστροφή. Η αφίσα, το χαρτόνι, το πανό, η προκήρυξη, το τρικάκι, η συνθηματογράφηση είναι μέσα διάδοσης των πολιτικών απόψεων και επαφής με το λαό». Σύμφωνα με εκείνη την ανακοίνωση, η οποία προφανώς ισχύει και σήμερα εφόσον η αφισοκόλληση συνεχίζεται, «με πρόσχημα την “καθαριότητα”, η δημοτική αρχή επιχειρεί να εξοβελίσει την διακίνηση πολιτικών απόψεων προς τον λαό, ακόμη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Πλάι σ’ αυτήν βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία που, για λογαριασμό του συστήματος συνολικά, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κέντρο “αποστειρωμένο” από οποιαδήποτε άποψη διαφέρει από το δικό τους αφήγημα. Γιατί ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ κι έτσι μπορεί να κάνει “νόμιμα και καθαρά” πλύση εγκεφάλου στο λαό 24 ώρες το 24ωρο. Γιατί ξεκοκαλίζει τη μερίδα του λέοντος από την τακτική και έκτακτη επιχορήγηση του κράτους σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα». Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων πρόσκειται με ζήλο στα αριστερά κόμματα και γκρουπούσκουλα· η ελευθερία τους είναι απεριόριστη. Εφόσον ο νόμος κατά της αφισοκόλλησης θεωρείται μέρος της «κρατικής τρομοκρατίας», καταργείται μαζί με πολλούς άλλους νόμους: στόχος της αριστεράς είναι η ασχήμια, η ρυπαρότητα και η ανομία. Μέχρι την επικράτηση του σοσιαλισμού –ύστερα, θα δούμε. Ύστερα, θα επικρατήσει η «σοσιαλιστική νομιμότητα»: τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι!

Θα περιμέναμε από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να δώσει τέλος στην ειδική μεταχείριση του ΚΚΕ –όχι μόνο επειδή το Κόμμα δεν σέβεται τον δημόσιο χώρο, αλλά επειδή, γενικότερα, συμπεριφέρεται με άκρως ναρκισσιστικό τρόπο έναντι του νόμου και του ήθους. Όπως όλοι ξέρουμε, το ΚΚΕ προβάλλει και διαδίδει ένα ψευδές ιστορικό αφήγημα στο οποίο η απόκριση είναι σκανδαλωδώς χλιαρή: ενώ προπαγανδίζει όπως ξέρουν να προπαγανδίζουν οι κομμουνιστές και οι ναζιστές, η πλευρά της δικαιοσύνης και της ιστορικής αλήθειας απλώς ψελλίζει.

Επικρατεί η καθησυχαστική ψευδαίσθηση ότι η επιρροή του περιορίζεται στο 10% των ψηφοφόρων του: αλλά, εκτός του ότι το 10% είναι τερατώδες για τον σύγχρονο κόσμο της πληροφόρησης και της ιστορικής διαφάνειας, η επιρροή του επεκτείνεται σε ευρείες μάζες, οι οποίες σέβονται το παρελθόν του και τους αγώνες του. Προπάντων, σέβονται τους «μάρτυρες» παραμερίζοντας το γεγονός ότι οι διώξεις, ή το να χάνεις τη ζωή σου για κάποιον σκοπό, δεν καθαγιάζει τον σκοπό. Αν και έχει παρέλθει προ πολλού ο καιρός των ηθικών και οικονομικών αποζημιώσεων έναντι του ΚΚΕ, το Κόμμα, προβάλλοντας ιδεολογικό και ηθικό εξαιρετισμό, δεν καλείται να απολογηθεί ούτε για τα ιστορικά του εγκλήματα, ούτε για τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους συνέβαλε στην καταστροφή της ελληνικής βιομηχανίας, ούτε για το μίσος που υποδαυλίζει στην κοινωνία. Ούτε για τις καθημερινές του παρανομίες.