Η ΕΕ συστήνει στις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τους εναέριους χώρους Λιβάνου και Ισραήλ

Να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου και του Ισραήλ για τον επόμενο μήνα συστήνει η ΕΕ στις αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου και του Ισραήλ για τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το Σάββατο, εν μέσω κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών και των πυραύλων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας (EASA) προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους για «συνολική εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών και υποβάθμιση της κατάστασης ασφαλείας».

Εξέδωσαν επίσημη σύσταση «να μην επιχειρούν εντός του εναέριου χώρου του Λιβάνου και του Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα πτήσης».

Προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το Δελτίο Πληροφοριών Ζώνης Σύγκρουσης (CZIB) «μπορεί να αναθεωρηθεί νωρίτερα και να προσαρμοστεί ή να αποσυρθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ο EASA θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με σκοπό να αξιολογήσει εάν υπάρχει αύξηση ή μείωση των κινδύνων για τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών της ΕΕ ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της απειλής», ανέφερε ο οργανισμός.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή είχαν την υψηλότερη ένταση από τον τελευταίο πόλεμο του κράτους με τη Χεζμπολάχ το 2006.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε αεροπορική επιδρομή, ενώ η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς ένα κιμπούτς και στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ.

Απαγορεύτηκε η είσοδος ιρανικού αεροπλάνου στον εναέριο χώρο του Λιβάνου έπειτα από ισραηλινές απειλές

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Μεταφορών του Λιβάνου ανέφερε σε ένα ιρανικό αεροπλάνο να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο του αφού το Ισραήλ προειδοποίησε τις υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Βηρυτού ότι θα χρησιμοποιούσε «βία» αν το αεροπλάνο προσγειωνόταν, δήλωσε πηγή στο Υπουργείο την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η πηγή αυτή είπε πως δεν είναι σαφές τι βρισκόταν πάνω στο αεροπλάνο. «Η προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ