Η Ευνομία και η Χίμαιρα

Η εκδήλωση της Βουλής, με θέμα «Η λειτουργία του επιτελικού κράτους στη νομοθέτηση: Η περίπτωση της Ελλάδας ως φιλοδοξία και έμπνευση», που διοργανώθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής, δεν ήταν απλώς μια ημερίδα ρουτίνας. Είχε στόχο να γίνει γνωστή η βελτίωση της νομοθετικής συμπεριφοράς και η εισαγωγή αποτελεσματικών πρακτικών νομοθέτησης και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη θεά Ευνομία (απ’ όλες τις θεές είχε η μυθολογία της ελληνικής αρχαιότητας) για την οποία γίνεται προσπάθεια «να «μετακομίσει» στον χώρο της πραγματικότητας», κάτι που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια του κράτους.

Ο απολογισμός του προέδρου ήταν θετικός – ιδίως στην κατεύθυνση που έθετε μια σημαντική έκθεση του Γάλλου Ζορζ Λαγκρό, ειδικού συμβούλου του ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει επισημάνει ότι η ελληνική νομοθεσία προσανατολίζεται στον ναρκισσισμό και όχι στη δημιουργικότητα.

Είναι βέβαιο ότι στόχος είναι αυτό να αλλάξει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην Ελλάδα, όπου η ασυνέχεια του κράτους είναι κανόνας. Και πάντα υπάρχει ο φόβος, η Ευνομία να αποβεί Χίμαιρα.