Η τέχνη της μίμησης

Η Ευρωλίγκα που θέλει να γίνει Αμερικα-λίγκα. «Ονειρεύομαι μια Ευρωλίγκα με 30 ομάδες, όσες μετέχουν και στο NBA», έλεγε τις προάλλες σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο επιτυχημένος έλληνας προπονητής δεν κρύβει πως ονειρεύεται τη μετεξέλιξη της Ευρωλίγκας σε NBA, αυξάνοντας τα παιχνίδια, προσελκύοντας περισσότερους φιλάθλους και καταργώντας το final 4 που κατά την άποψή του θυμίζει NCAA.

Μπορεί όμως η Ευρωλίγκα να φορέσει το κοστούμι της αμερικάνικης λίγκας; Οι υλικοτεχνικές δυνατότητες υπάρχουν, ο ανταγωνισμός αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, το ίδιο και οι φίλαθλοι που παρακολουθούν τους αγώνες. Το μεγάλο χάσμα ωστόσο είναι η διαφορά στην κουλτούρα και τη δομή της Ευρωλίγκας.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά τα πράγματα. Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν την ίδια έκταση, πάνω κάτω 10 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ευρώπη ωστόσο διαθέτει τον διπλάσιο πληθυσμό της Αμερικής, κοντά στα 750 εκατ. που αν προστεθούν και τα 100 εκατ. της Τουρκίας και του Ισραήλ ανεβαίνει στα 850 εκατ., έναντι των 380 εκατ. των ΗΠΑ μαζί και του Καναδά.

Στη φετινή Ευρωλίγκα θα συμμετάσχουν 18 ομάδες από δέκα χώρες όταν στο NBA, μόνο η πλούσια πολιτεία της Καλιφόρνια εκπροσωπείται από τέσσερις ομάδες και το Τέξας από τρεις.

Χρήματα υπάρχουν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η Ευρωλίγκα απευθύνεται σε ένα κλειστό κλαμπ χωρών από το οποίο δεν μπορείς να αντλήσεις πολλές χορηγίες και να διεκδικήσεις δισ. από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αντίθετα το NBA έχει απλωθεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργώντας μια πανεθνικότητα στη διοργάνωση, γεγονός που του προσφέρει τεράστια ισχύ στις διαπραγματεύσεις.

Αν η Ευρωλίγκα πρέπει να αντιγράψει ένα μοντέλο, αυτό δεν είναι του NBA αλλά του Τσάμπιονς Λιγκ, προσθέτοντας επιπλέον θέσεις μέσω προκριματικών στα οποία θα συμμετέχουν πιο αδύναμες μπασκετικά χώρες. Ετσι, θα μπορέσει να διασπείρει τη διοργάνωση σε όλη την Ευρώπη και να αυξήσει τον ανταγωνισμό σε πιο χαμηλά στρώματα. Αυτή η εξέλιξη θα προσελκύσει χορηγούς που σιγά σιγά θα μπουν στο παιχνίδι και θα βοηθήσουν αποφασιστικά την Ευρωλίγκα να γίνει το αντίπαλο δέος του NBA αλλά με ευρωπαϊκή σφραγίδα.