Η PRONIA γιορτάζει 20 χρόνια του Ελληνικού Προγράμματος Καρδιακής Αποκατάστασης (Cardiac Rehabilitation)

Η PRONIA διοργάνωσε μια εκδήλωση με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την έναρξη του επιτυχημένου Ελληνικού Προγράμματος Καρδιακής Αποκατάστασης, την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Treacy, στο Parkville.

Η σημαντική αυτή επέτειος-ορόσημο σηματοδοτεί δύο δεκαετίες αδιάλειπτης προσφοράς και υποστήριξης ελληνόφωνων καρδιοπαθών για την αποκατάσταση της υγεία τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2004, σε συνεργασία με την Heartbeat Victoria, το Heart Research Centre και το Royal Melbourne Hospital, και παραμένει η μοναδική υπηρεσία καρδιακής αποκατάστασης στην ελληνική γλώσσα σε όλη ην Αυστραλία.

Προσφέρει στους συμμετέχοντες προσαρμοσμένες στις εκάστοτε ατομικές και συλλογικές ανάγκες συνεδρίες, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτισμικές και γλωσσικές τους ιδιαιτερότητες, με στόχο τη βελτίωση της καρδιακής τους υγείας, ιδιαίτερα μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο.

Κάθε Πέμπτη πρωί, τριάντα κατά μέσο όρο άνθρωποι παρακολουθούν τις εβδομαδιαίες συνεδρίες στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι οποίες περιλαμβάνουν 45 λεπτά σωματικής άσκησης, ακολουθούμενες από εκπαιδευτικό τμήμα που παρουσιάζεται από επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές ή προσκεκλημένους ομιλητές.

Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το Ελληνικό Πρόγραμμα Καρδιακής Αποκατάστασης παρείχε σημαντική υποστήριξη σε περισσότερα από 1.000 άτομα από την ελληνική κοινότητα, βοηθώντας τα να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να αποτρέψουν ενδεχόμενα καρδιακά επεισόδια στο μέλλον.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της PRONIA, κα Σύλβια Χατζηαντωνίου, δήλωσε σχετικά: «Από το 2004 αυτό είναι το μοναδικό πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης στην ελληνική γλώσσα στη Βικτώρια. Με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες που έχουν ωφεληθεί από το Πρόγραμμα τα τελευταία 20 χρόνια, σήμερα το Πρόγραμμα συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην κοινότητά μας».

Ο καθηγητής Τζέιμς Τατούλης, διακεκριμένος καρδιοθωρακικός χειρουργός και προστάτης (patron) του Προγράμματος, ανέδειξε σημαντικές ιατρικές εξελίξεις των τελευταίων 30 ετών κατά την ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους, σημειώνοντας ότι τα βελτιωμένα φάρμακα έχουν μειώσει την ανάγκη για επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεχούς καρδιακής φροντίδας υπό το φως αυτών των εξελίξεων, με το Πρόγραμμα να παίζει κρίσιμο ρόλο στην καρδιακή υγεία ανάμεσα στην ελληνουστραλιανή κοινότητα.

Η Κάθριν Κέλλυ, κλινική νοσηλεύτρια, σύμβουλος του Royal Melbourne Hospital και σημαντική παράγοντας του Προγράμματος από το ξεκίνημά του, μίλησε για την εξέλιξη του Προγράμματος με την πάροδο των χρόνων, τονίζοντας την ανάγκη για την ανάπτυξη και παροχή πολιτισμικά ευαίσθητων υπηρεσιών αποκατάστασης.

«Υπάρχουν πάνω από 100 προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης στη Βικτώρια, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να παρέχουμε προγράμματα που ευθυγραμμίζονται με τις πολιτισμικές και γλωσσικές ανάγκες των ασθενών. Αυτό το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνόφωνη κοινότητα να συμμετέχει με αυτοπεποίθηση στην ανάρρωσή της», επισήμανε η ίδια.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία ψυχαγωγική παράσταση χορού fitness από την ομάδα Inspirit Dance Group, ακολουθούμενη από ένα υγιεινό γεύμα.

Οι παρευρισκόμενοι, μεταξύ αυτών πρώην και νυν συμμετέχοντες, επαγγελματίες υγείας και εκπρόσωποι φορέων, όπως των Austin Health, Monash Health και του Δήμου Merri-bek, μοιράστηκαν συγκινητικές μαρτυρίες για τον αντίκτυπο του Προγράμματος στη ζωή τους. Πολλοί ήταν επίσης και οι πρώην ασθενείς του Δρ. Τατούλη που είχαν την ευκαιρία να τον ευχαριστήσουν ξανά για χειρουργικές επεμβάσεις που τους έσωσαν τη ζωή.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ελληνικό Πρόγραμμα Καρδιακής Αποκατάστασης της PRONIA, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το (03) 9388 9998 ή μέσω email στο [email protected]

Η ομάδα Inspirit Dance ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους σε χορό
Ο καθηγητής Τζέιμς Τατούλης, προστάτης (patron) του Προγράμματος Καρδιακής Αποκατάστασης με την διευθύνουσα δύμβουλο της PRONIA, κα Σύλβια Χατζηαντωνίου. Φωτογραφίες: Supplied
Πάνω από εκατό άτομα παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για την 20ή επέτειο έναρξης του Προγράμματος στο Treacy Center, στο Parkville

Η Κάθριν Κέλλυ, κλινική νοσηλεύτρια και σύμβουλος του Royal Melbourne Hospital

The post Η PRONIA γιορτάζει 20 χρόνια του Ελληνικού Προγράμματος Καρδιακής Αποκατάστασης (Cardiac Rehabilitation) appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.