Η UEFA εξέθεσε τους διαιτητές του Λεβαδειακός – ΑΕΚ

«UEFA admit to colossal mistake which cost Germany a EURO 2024 triumph». Που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως «Η ΟΥΕΦΑ παραδέχτηκε το κολοασσιαίο λάθος που κόστισε στη Γερμανία τον θρίαμβο στο EURO 2024». Αυτός ήταν ο τίτλος στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ευρώπης χθες το μεσημέρι. Λίγα λεπτά μετά την ενημέρωση που υπήρξε από την Επιτροπή Διαιτητών της UEFA προς τους διεθνείς διαιτητές πως υπήρξε λάθος στο παιχνίδι και έπρεπε να είχε καταλογιστεί πέναλτι.

«Υπήρξε λάθος τόσο από τον διαιτητή του γηπέδου, που δεν υπέδειξε την εσχάτη των ποινών για το χέρι του ισπανού ποδοσφαιριστή, όσο και του VAR που δεν επενέβη. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της UEFA, όταν η επαφή με το χέρι σταματάει ένα σουτ με την μπάλα να κατευθύνεται προς το τέρμα, θα πρέπει να τιμωρείται πιο αυστηρά και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να δίνεται πέναλτι, εκτός εάν το χέρι του αμυντικού είναι πολύ κοντά στην μπάλα και το σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο αμυντικός σταματάει το σουτ στο τέρμα με το χέρι του, που δεν είναι πολύ κοντά στο σώμα και αυτό γίνεται μεγαλύτερο, οπότε θα έπρεπε να είχε δοθεί πέναλτι», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της «Relevo», η οποία αποκαλύπτει το τι υποστήριξε η επιτροπή διαιτησίας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σε οδηγία της προς τους διαιτητές.

Πριν από λίγο διάστημα στην Ελλάδα είχαμε μια παρόμοια φάση. Στο ματς του Λεβαδειακού απέναντι στην ΑΕΚ, επιθετικός του Λεβαδειακού σούταρε προς την εστία με τον Μουκουντί να κάνει κίνηση προς την μπάλα και αυτή να βρίσκει στο χέρι του. Σε ένα καταφανέστατο πέναλτι, σε μια ανάλογη περίπτωση και με το αποτέλεσμα στο 0-0. Κι όμως: όχι μόνο δεν δόθηκε παράβαση, αλλά… ακούσαμε και διαβάσαμε πως το ίδιο είχε συμβεί με τον Κουκουρέγια! Και ότι βάσει κανονισμού της UEFA όλα έγιναν σωστά. 23 μέρες αργότερα έρχεται η ίδια η UEFA να αποδείξει πως στη Λιβαδειά έγινε το πιο σοβαρό λάθος έως τώρα στο πρωτάθλημα.