Ιστορικό πάντρεμα

Ακόμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης (όχι μόνο στην Ελλάδα) αλλά και στο εξωτερικό η αξέχαστη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο που διοργάνωσε ο Παναθηναϊκός με δύο αγώνες μπάσκετ στο πλαίσιο του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Σε ένα μνημείο του παγκόσμιου αθλητισμού, το μπάσκετ επέστρεψε ύστερα από 42 χρόνια προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εποχής, με σύγχρονο παρκέ, φωτισμό και όλα τα κομφόρ ώστε οι παίκτες να μη «σπάνε» τα πόδια τους στο τσιμέντο και να μη χρειάζονται… κουβέρτες όπως γινόταν παλιά σε εποχές που διεξάγονταν αγώνες χειμώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Παράλληλα, περίπου 42.000 θεατές δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα, κάτω από τα αστέρια του ουρανού με τους παίκτες, τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της Παρτίζαν, της Μακάμπι και της Εφές, να φεύγουν εντυπωσιασμένοι.

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που είδαμε στη χώρα μας ένα αθλητικό γεγονός σε έναν τόσο ξεχωριστό, εμβληματικό χώρο. Μάλιστα το συγκεκριμένο Στάδιο, εκτός από τον ετήσιο τερματισμό του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, το 2004 στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων – εκτός του τερματισμού και τότε του Μαραθωνίου – είχε φιλοξενήσει τους αγώνες της τοξοβολίας, επίσης με όλους τους αθλητές τότε να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2012 η FIBA είχε αναθέσει στη χώρα μας το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3×3, που είχε αρχίσει να διαδίδεται όλο και περισσότερο και φτάσαμε πλέον να το δούμε και ολυμπιακό άθλημα πρόσφατα στο Παρίσι.

Το 3×3 στο Ζάππειο

Η Ελλάδα με πείρα σε μεγάλες διοργανώσεις – και ιδιαίτερα στο μπάσκετ – ήθελε όπως και η FIBA να το φιλοξενήσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο όμως τότε ήταν κλειστό και ακόμα και να γίνονταν εκεί οι αγώνες δεν υπήρχαν (εκτός από τους Ολυμπιακούς Κύκλους που επέστρεψαν ευτυχώς πέρυσι ύστερα από 12 χρόνια!) και χορηγοί, καθώς δεν επιτρεπόταν να διαφημιστούν σε αυτό τον χώρο, κάτι που δεν ισχύει πλέον από τότε που η ΕΟΕ και ο πρόεδρός της Σπύρος Καπράλος άνοιξαν και πάλι το Παναθηναϊκό Στάδιο για το κοινό.

Ετσι η διοργάνωση μεταφέρθηκε λίγα μέτρα πιο πέρα, στον εξίσου εμβληματικό χώρο του Περιστυλίου του Ζαππείου.

Η σφαιροβολία

στην Αρχαία Ολυμπία

Πηγαίνοντας πάλι πίσω στο 2004 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, οι διοργανωτές είχαν τη φαεινή ιδέα οι αγώνες σφαιροβολίας ανδρών και γυναικών να διεξαχθούν όπως στην αρχαιότητα. Η 18η Αυγούστου 2004 έμεινε στην ιστορία καθώς το άθλημα της σφαιροβολίας επέστρεψε σπίτι του, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε μια επιστροφή που πραγματοποιήθηκε έπειτα από 1.611 χρόνια!

Το γεγονός αυτό δεν ήταν μονάχα ιστορικό μόνο για τη συγκεκριμένη σημειολογία του, αλλά και λόγω του ότι η σφαιροβολία ήταν το πρώτο άθλημα που το 2004 διεξήχθη εκτός του Ολυμπιακού Σταδίου.

Δεν υπήρξαν πρόχειρες κατασκευές και εξέδρες θεατών και το αγώνισμα διεξήχθη χωρίς ηλεκτρονικούς πίνακες, και τεχνητό φωτισμό. Υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και την ιστορικότητα της περιοχής. Η Αρχαία Ολυμπία γέμισε από τον ενθουσιασμένο κόσμο, με τους θεατές να κάθονται στο χορτάρι που υπήρχε δίπλα από τον χώρο του αγωνίσματος και μαζί με τους αθλητές να απολαμβάνουν μια μοναδική εμπειρία και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να το έχουν ως πρώτη είδηση και ως μια από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από εκεί και πέρα στο Ζάππειο έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σπουδαία τουρνουά επί κοντώ τόσο με οικοδεσπότη τον Κώστα Φιλιππίδη (πρώτη φορά το 2013) και αργότερα με τον Εμμανουήλ Καραλή.

Η πλατεία Συντάγματος

Στο γειτονικό Σύνταγμα έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια το τουρνουά μπιτς βόλεϊ που επίσης διεξάγεται σε γεμάτο (προκάτ) γήπεδο με τον κόσμο να αγκαλιάζει τα αθλητικά δρώμενα σε ιστορικούς χώρους της Αθήνας και όχι μόνο. Καθώς έχουμε και τη σούπερ ειδική του Ράλι Ακρόπολις στο Ολυμπιακό Στάδιο που μετατρέπεται σε αγωνιστική πίστα για μία μέρα. Οσον αφορά το κολυμβητήριο του Ζαππείου που φιλοξενούσε κολύμβηση, αγώνες πόλο και καταδύσεις με θέα… την Ακρόπολη (!), παραμένει εδώ και περίπου 20 χρόνια κλειστό. Μοιάζει ερειπωμένο. Μένει να φανεί αν ξεπεραστούν τα εμπόδια και ανοίξει ξανά.

Θυμίζουμε ότι οι γάλλοι διοργανωτές στους πρόσφατους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είχαν αγωνίσματα μέσα στο Γκραν Παλέ (ξιφασκία και τάε κβον ντο), στις Βερσαλλίες (ιππασία) και μπροστά στον Πύργο του Αϊφελ (μπιτς βόλεϊ) μεταξύ άλλων.