«Κανείς δεν τους είπε να φυλαχτούν, να φύγουν»

«Κανείς δεν ενημέρωσε. Κανείς δεν προσπάθησε να τους σώσει και κανείς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς». Ενα ακόμα «κατηγορώ» από συγγενή θύματος, που έχασε στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι την 59χρονη μητέρα της, διατυπώθηκε χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της δευτεροβάθμιας δίκης, με τις οικογένειες έξι και πλέον χρόνια πια να πενθούν και να περιμένουν από τη Δικαιοσύνη να απαντήσει στα δικά τους «γιατί», τιμωρώντας όσους κριθεί ότι έχουν ποινική ευθύνη για την εκατόμβη των νεκρών.

Η Ευαγγελία Νικολοπούλου, η οποία έχασε την 59χρονη μητέρα της, στάθηκε απέναντι στους δικαστές αναδεικνύοντας τη «γύμνια» και την απουσία της πολιτείας που άφησε ολομόναχους και αβοήθητους όλους αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν την πύρινη κόλαση και πλήρωσαν με ακριβό τίμημα την ίδια τους τη ζωή. «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κανείς δεν τους είπε να φυλαχτούν, να φύγουν. Η μητέρα μου ζούσε 59 χρόνια στο Μάτι και θα μπορούσε να σωθεί. Αλλά έφυγε από το σπίτι με τις καύτρες πάνω της. Κανείς δεν τους ενημέρωσε. Κανείς δεν προσπάθησε να τους σώσει και κανείς δεν σεβάστηκε τους νεκρούς. Οσοι είχαμε νεκρό να πάρουμε, αναγκαστήκαμε να ζήσουμε μια άσχημη διαδικασία για την αναγνώριση», κατέθεσε η μάρτυρας περιγράφοντας και τον γολγοθά των συγγενών των θυμάτων.

Αταυτοποίητα οστά

Σε μία αποστροφή της κατάθεσής της έκανε, μάλιστα, λόγο για «υβριστική συμπεριφορά» απέναντι στους νεκρούς, αναφέροντας: «Κάποια στιγμή όταν πήγαμε στον τάφο της μητέρας μου, μου έδειξε η θεία μου ένα σημείο όπου εκεί είναι καμένα κόκαλα από το Μάτι. Πήγα στον ιερέα τον ρώτησα “είναι κάτι εδώ θαμμένο” και μου λέει πως “ναι, εδώ είναι θαμμένα αταυτοποίητα κοκαλάκια”. Εστειλα mail στον δήμαρχο Μαραθώνα και όντως μπήκε μία πλάκα στο σημείο, αλλά εκεί είναι αταυτοποίητα κόκαλα από επιχείρηση-σκούπα που έγινε κάποια στιγμή στο Μάτι για να καθαριστούν».

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε χθες και η δημοσιογράφος Μαριάννα Κακαουνάκη, η οποία ανέφερε πως οι άνθρωποι στο Μάτι «ήταν δύσκολο ακόμα και να μου πουν την ιστορία τους. Κατάλαβα ότι ήταν τελείως μόνοι τους, ήταν τυχαίο εκείνη τη μέρα ποιος θα καεί και ποιος όχι. Από τις συνομιλίες της Πυροσβεστικής προκύπτει το απόλυτο χάος και ένας φοβερός κυνισμός».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο με καταθέσεις μαρτύρων.