Λίβανος: Τουλάχιστον 492 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στον Λίβανο – κατά τις οποίες 492 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 1.645 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

«Μεταξύ των νεκρών ήταν ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στα όπλα που πλήξαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργά τη Δευτέρα (τοπική ώρα), χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ κρυμμένο στη σοφίτα σπιτιού στο χωριό Χουμίν ελ Τάχτα, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. «Ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί από άνοιγμα στην οροφή του σπιτιού», είπε ο Χαγκάρι, συμπληρώνοντας ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως «ανθρώπινη ασπίδα» μια οικογένεια που έμενε στον πρώτο όροφο του σπιτιού.

Ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου φέρεται να αποτελούσε στόχο μιας από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε προάστιο της Βηρυτού, ανέφερε πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση.

«Η επιδρομή είχε ως στόχο τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, ο οποίος θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ», ανέφερε.

Ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ, σκοτώθηκε την Παρασκευή από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο στις 30 Ιουλίου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρθηκαν νωρίτερα σε «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε ότι ο Αλί Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».

Από το πρωί, μαχητικά αεροσκάφη και drones είχαν πλήξει περισσότερους από 1.300 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τοποθεσίες του Λιβάνου, ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε ρουκέτες, εκτοξευτές και drones (…) που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ καταστράφηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο. Κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη «κορύφωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ, ο Γκάλαντ είπε: «Σήμερα καταστρέψαμε δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυρομαχικά ακριβείας. Ό,τι έχτιζε η Χεζμπολάχ σε μια περίοδο δύο δεκαετιών, μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου (σ.σ. το καλοκαίρι του 2006), καταστρέφεται από τις IDF (τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις)».

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες του Λιβάνου «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες».

«Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον σας, αλλά στη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στο καθιστικό σας και πυραύλους στο γκαράζ σας. Αυτές οι ρουκέτες και οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας τις πόλεις μας, τους πολίτες μας. Για να προστατεύσουμε τον λαό μας απέναντι στα πλήγματα της Χεζμπολάχ, πρέπει να βγάλουμε από τη μέση αυτά τα όπλα», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των αγαπημένων σας. Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ προειδοποίησε ότι η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολά απειλεί να βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», ανέφερε ο διπλωμάτης, που επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των ομολόγων του της G7 στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Αν αυτή δεν είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την αποκαλούσατε», επέμεινε, αναφερόμενος στον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον Λίβανο.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Εξωτερικών Penny Wong δήλωσε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι «ανησυχεί πολύ» από την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στο Λίβανο.

«Είμαστε ανήσυχοι από την κλιμάκωση και την απώλεια ζωών αμάχων τόσο στο Λίβανο όσο και από τις επιθέσεις στο Ισραήλ».

«Έχουμε πει σταθερά ότι επιθυμούμε να δούμε αποκλιμάκωση».

«Πιστεύουμε ότι μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός από τους λαούς της περιοχής».

Tο Ισραήλ δεν έχει δεχθεί επαρκή πίεση για να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και η κλιμάκωση στον Λίβανο είναι ένα ναρκοπέδιο που πιθανόν η διεθνής κοινότητα δε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Γεραπετρίτης, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση μια συνάντησης της Ε.Ε. με υπουργούς Εξωτερικών Αραβικών κρατών δήλωσε ότι η Ελλάδα «είναι φίλη με το Ισραήλ, είμαστε στρατηγικοί εταίροι με το Ισραήλ, και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους».

Και πρόσθεσε: «Η αλήθεια είναι ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια διαρκής, πολύ ισχυρή αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, είναι κρίσιμο οι Αραβες και οι Ευρωπαίοι να επιδιώξουν από κοινού, παρά ο καθένας χωριστά, πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, αλλά η κλιμάκωση στα σύνορα Ισράηλ-Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες δείχνει συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας.

«Δεν προλάβαμε τη διάχυση [σ.σ. της σύγκρουσης] και όσο περισσότερο επεκτείνεται ο πόλεμος τόσο η κατάσταση θα γίνεται περισσότερο περίπλοκη για να αντιμετωπιστεί. Πρόκειται για ναρκοπέδιο».

Από τον Ιούνιο η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν από κοινού σε ένα πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας παιδιών τραυματισμένων στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, οι συνομιλίες τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τους Παλαιστίνιους είναι σε εξέλιξη και πως ελπίζει ότι θα καρποφορήσουν σύντομα. Η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει 500 παιδιά.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».

«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.

Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και για τις μεγάλες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, που αναφέρθηκαν από τις λιβανέζικες αρχές», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

The post Λίβανος: Τουλάχιστον 492 νεκροί από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.