Λίσα Νάντι: Σε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο περί επαναπατρισμού εκθεμάτων

Συζήτηση με Βρετανικό Μουσείο για επαναπατρισμό εκθεμάτων, λέει η Υπουργός Πολιτισμού ΗΒ – Συνέντευξη στον Guardian

Την αποκάλυψη ότι πλέον το Βρετανικό Μουσείο έχει ανοίξει έναν διάλογο με τη βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με το ζήτημα πιθανού επαναπατρισμού εκθεμάτων, κάνει η καινούρια Υπουργός Πολιτισμού του Hνωμένου Βασιλείου Λίσα Νάντι σε συνέντευξη στον Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Νάντι είπε πως η κυβέρνηση κοιτάζει το θέμα επαναπατρισμού πολύτιμων αντικειμένων από τα βρετανικά μουσεία, διεξάγοντας ήδη συζητήσεις με αυτά, περιλαμβανομένου του Βρετανικού Μουσείου κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου του Τζορτζ Όσμπορν να την προσεγγίσει.

Η κ. Νάντι παραδέχεται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το θέμα αυτό, αλλά σημείωσε πως η ίδια θέλει η κυβερνητική προσέγγιση να είναι όμοια σε όλες τις περιπτώσεις. Όπως σχολίασε, «τα τοπικά μουσεία αυτή τη στιγμή μπορούν να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις, ενώ τα εθνικά ιδρύματα δεν μπορούν».

Ο Guardian σημειώνει παρόλα αυτά πως ο Πρωθυπουργός Στάρμερ έχει πει ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο (του 1963) που στην ουσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ είχε διευκρινίσει απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών Πολιτισμού των δύο χωρών για το θέμα των Γλυπτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ