Μάχη για τρεις στην Κουμουνδούρου

Και τώρα ξεκινάει η μάχη των υποψηφιοτήτων: το βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην πλευρά που στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη και στη σημερινή πλειοψηφία του κόμματος έκανε την εμφάνισή του και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα που προκάλεσε τον μεγάλο καβγά και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από την αίθουσα των μελών του οργάνου που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη δεν ήταν το χρονοδιάγραμμα, το οποίο παρά τις απόψεις που κατατέθηκαν από την πλευρά του Παύλου Πολάκη και της Θεοδώρας Τζάκρη για επίσπευση έμεινε το ίδιο (1-3 Νοεμβρίου διεξαγωγή Εκτακτου Συνεδρίου, 24 Νοεμβρίου πρώτος γύρος εκλογών), αλλά η επιπλέον προϋπόθεση που προστέθηκε με τροπολογία του Χρήστου Σπίρτζη. Με απόφαση της ΚΕ του κόμματος και οριακή πλειοψηφία επί της τροπολογίας 87-84, στα συμπληρωματικά έγγραφα που θα καταθέτει ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος, εκτός από τις 30 υπογραφές στήριξης μελών της ΚΕ και βουλευτών, θα πρέπει να δίνει και το πόθεν έσχες του (στη μορφή που έχει επιδοθεί και στην αρμόδια Αρχή), το οποίο θα αναρτάται και στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους διαφάνειας.

Φάμελλος, Κασσελάκης και Πολάκης οι βασικοί υποψήφιοι πρόεδροι

Μόνο το συνέδριο

Τι θα συμβεί αν κάποιος επιλέξει να μην καταθέσει τα συγκεκριμένα στοιχεία; Με βάση την απόφαση της ΚΕ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος. Πηγές της Κουμουνδούρου, ωστόσο, τόνιζαν πως σύμφωνα με το καταστατικό αρμόδιο για την έγκριση ή απόρριψη μιας υποψηφιότητας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο το συνέδριο – το οποίο θα διεξαχθεί με νέους συνέδρους, που θα εκλεγούν μέσα στον Οκτώβριο, αντικατοπτρίζοντας και τους συσχετισμούς που υπάρχουν πια στη βάση του κόμματος. Ο Σπίρτζης, που κατέθεσε την τροπολογία για το πόθεν έσχες, σχολίαζε αργότερα στους δημοσιογράφους πως «δεν κόβεται κανείς, αλλά δεν θα είναι και κάτω από το τραπέζι όλα αυτά που ακούμε τόσο καιρό. Δεν φτάνει στο συνέδριο όποιος δεν έχει καταθέσει 30 υπογραφές και πόθεν έσχες», την ώρα που η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής που τάσσεται υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, σχολίαζε πως «το συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρεία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλές της γραφειοκρατίας».

Ο  ίδιος ο Κασσελάκης δεν έχει σχολιάσει την απόφαση, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του. Από την πλευρά της πλειοψηφίας, τόσο το γενικό αίσθημα στη συνεδρίαση του Σαββάτου όσο και η ομιλία του έδειχναν πως ο Σωκράτης Φάμελλος έχει κλειδώσει ως το πρόσωπο που θα βρεθεί απέναντί του σε μια μάχη μέχρις εσχάτων για την ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ. «Να ξεκινήσουμε από αυτά που μας ενώνουν» ήταν η πρώτη φράση του, δείχνοντας πως ο ίδιος θα επιλέξει μια πιο ενωτική προσέγγιση, αφήνοντας τη σκληρή αντιπαράθεση με τον Κασσελάκη σε άλλα στελέχη των «87» που ήδη σηκώνουν το βασικό μέρος της σύγκρουσης. Εκτός των δύο, την υποψηφιότητά του ήδη έχει κάνει γνωστή και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος το Σάββατο το βράδυ έκανε λόγο για μια «επώδυνη διαδικασία»: «Θα οργανώσω και θα οργώσω όλη τη χώρα, προκειμένου να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πρέπει πραγματικά να τιμήσει τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση» επεσήμανε.

Η μάχη, μέχρι τώρα, φαίνεται να είναι για τρεις. Μένει να φανεί αν κάποιος τέταρτος, όπως ο Νίκος Παππάς που δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τις προηγούμενες εβδομάδες, θα διεκδικήσει κι αυτός την ηγεσία – ακόμα όμως και η υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη μοιάζει πια να απομακρύνεται. Ο Παππάς έθεσε σε ψηφοφορία και την πρότασή του το συνέδριο του Νοεμβρίου να έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει και τις καταστατικές αλλαγές που έχει επεξεργαστεί η αρμόδια επιτροπή, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε.

————————————————-

Με συνθήματα οι «Κασσελίστας»

Παρότι ο Κασσελάκης δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση, οι αντιδράσεις των υποστηρικτών του έδειξαν και την κατεύθυνση που θα έχει η αντιπαράθεση που ξεκινάει για την ηγεσία. Με αφορμή την προϋπόθεση του πόθεν έσχες, αλλά και την πρόταση του Δημήτρη Χατζησωκράτη για μη ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής (που αποσύρθηκε και θα επανακατατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση, στις 5 Οκτωβρίου), αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, αλλά συνέχιζαν να μένουν έξω από την αίθουσα (μαζί τους βρέθηκαν τουλάχιστον δύο βουλευτές, ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Ραλλία Χρηστίδου) φωνάζοντας συνθήματα όπως «η νομενκλατούρα ψυχορραγεί, η βάση θα φέρει την ανατροπή», «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το φέουδό σας ούτε το μέλος υποτακτικός σας» και «Πρόεδρε προχώρα, άλλαξέ τα όλα».

Ξεχωριστές προτάσεις

Το χρονοδιάγραμμα που τελικά αποφασίστηκε από την Κεντρική Επιτροπή ήταν αυτό που αναγραφόταν στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Η πλευρά Πολάκη και η πλευρά Κασσελάκη (μέσω Τζάκρη) κατέθεσαν δύο διαφορετικές προτάσεις, που ωστόσο συνέκλιναν στις ημερομηνίες και τη μετατροπή του συνεδρίου από έκτακτο σε διαρκές – όμως παρότι θα μπορούσαν να συμπτυχθούν και να ψηφιστούν ως μία, η πλευρά Πολάκη φέρεται πως επέμεινε να λογιστούν ως διαφορετικές λόγω του σκεπτικού τους. Και για να μη θεωρηθεί πως οι δύο πλευρές συμμαχούν με οποιονδήποτε τρόπο, έστω κι αν είναι διαδικαστικός.

Ποιος φοβάται ποιον

Την ώρα που η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίαζε, ο Στέφανος Κασσελάκης βρισκόταν περιοδεία στην Αρτα. Και η Ολγα Γεροβασίλη, που συνεχίζει να σηκώνει το γάντι απέναντι στον μέχρι πρότινος πρόεδρο, δεν δίστασε να σχολιάσει δηκτικά στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους: «Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει από την Αρτα δείχνει πόσο πολύ με φοβάται».