Την ώρα που ο Νίκος Παππάς παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, η είδηση βγήκε από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη: έγινε γνωστό πως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακάλεσε το πληρεξούσιο προς τον διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, με το οποίο εκείνος είχε δικαίωμα υπογραφής για τα οικονομικά και διαχειριστικά ζητήματα από τον περασμένο Απρίλιο. «Με δεδομένο ότι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πλέον πληροφόρηση από τα όργανα του κόμματος για ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα του κόμματος, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να έχει πλέον και την οποιαδήποτε ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νομικός του σύμβουλος, Χαράλαμπος Πελέκης – οι τόνοι, πλέον, από την πλευρά του Κασσελάκη, ανεβαίνουν και στην πράξη, ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.
Oριακές σχέσεις
Πόσο δυσκολεύει αυτή η απόφαση τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι τη σύγκληση του Εκτακτου Συνεδρίου στις αρχές Νοεμβρίου. Ολα εξαρτώνται από την ερμηνεία της απόφασης για τη μομφή και τη μεταβατική διαδικασία: με βάση την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, τίποτα επί της ουσίας δεν αλλάζει, γιατί μετά την έκπτωση του προέδρου, το ίδιο το όργανο, εν είδει πολιτικού προϊσταμένου, είναι αυτό που μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον Μαυροκεφαλίδη, όπως έχει ήδη πράξει. Από την πλευρά της, η πλευρά Κασσελάκη επικαλείται την ιδιότητα του ενεργού προέδρου και το άρθρο 44 του καταστατικού, θέτοντας το ερώτημα «με ποιου την υπογραφή λειτουργεί σήμερα το κόμμα», μιας και στο συγκεκριμένο άρθρο μόνο ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να δώσει εξουσιοδότηση. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, κατά τον νόμο και σύμφωνα με το καταστατικό, λέει η πλευρά Κασσελάκη, αυτός είναι ο ίδιος, ενώ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι λένε «όχι» – «να μας πουν τότε ποιος είναι», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. «Ολα τα αξιώματα είναι ανακλητά, και του προέδρου. Δεν νοείται, ότι τι καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβλεπε μία εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο.
Η ΠΓ έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και θα προχωρήσουμε σε νέα εκλογή», ανέφερε στην ερώτηση του Mega για την έκπτωση του Κασσελάκη ο Νίκος Παππάς στη Θεσσαλονίκη –προαναγγέλοντας, πάντως, πως μια υπογραφή τουλάχιστον θα χρειαστεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού για να υποστηρίξει τα κομματικά του ΜΜΕ.
Με αυτόν τον τρόπο η κόντρα ανάμεσα στις συριζαϊκές πλευρές μεγαλώνει, με πολλούς εκ της πλειοψηφίας να αποδίδουν την κίνηση Κασσελάκη στην απόπειρα διατήρησης του αφηγήματος περί κομματικού πραξικοπήματος εναντίον του – η πράξη, πάντως, κατοχυρώνει τον ίδιο σε περίπτωση που επιλέξει να «σηκώσει» το θέμα δικαστικά. Οι σχέσεις, πάντως, είναι ήδη οριακές, καθώς η πλευρά των «100», με δηλώσεις ή διαρροές στελεχών της, έχει ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο παραπομπής Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας ή ακόμα και για μη επικύρωση της υποψηφιότητάς του από το Εκτακτο Συνέδριο – το οποίο, υπενθυμίζεται, πρέπει να διεξαχθεί με νέους συνέδρους, άρα νέους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν με βάση τα δεδομένα του Οκτωβρίου που έρχεται. «Η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται γίνεται φάρσα. Ας το έχουν στο μυαλό τους όταν γράφουν περί διαγραφής του Κασσελάκη», ανέφερε ως απάντηση ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, στηρίζοντας τον Κασσελάκη. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γυρίσει σελίδα, δεν έχει ελπίδα», ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος υποστήριξης του μέχρι πρότινος προέδρου και ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς. «Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι ψύχραιμες φωνές. Θα προχωρήσουμε σε μία δημοκρατική εκλογή», είπε, σε σχετική ερώτηση, και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Θέμα διαγραφής, σε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται από την πλειοψηφία. Η πιθανότητα μη επικύρωσης της υποψηφιότητας του Κασσελάκη, ωστόσο, μπορεί να ερμηνευτεί και ως προειδοποίηση, σε περίπτωση που η πίστα της σύγκρουσης αλλάξει και ενόψει της διαδικασίας του Σαββατοκύριακου.