Μεγαλύτερο το φορολογικό βάρος για τους κατοίκους Βικτώριας

Η Βικτώρια είναι η Πολιτεία με την υψηλότερη φορολογία στη χώρα, με τους φορολογούμενους να πληρώνουν 5.795 δολάρια ετησίως (με μία αύξηση +2,8% για το περασμένο οικονομικό έτος), έναντι 5.610 δολάρια (+4,8%) στην Περιοχή της Πρωτεύουσας και 5.529 δολάρια στη Νέα Νότια Ουαλία (-0,1%).

Ακολουθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ABS), η Δυτική Αυστραλία με 5.315 δολάρια (+3,6%), το Κουίνσλαντ με 4.738 δολάρια (+1,5%), η Νότια Αυστραλία με 4.281 δολάρια (+3,8%), η Τασμανία με 3.658 δολάρια (+4%) και η Βόρεια Περιοχή με 3.447 δολάρια (-3,3%).

Καθώς η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτώρια έχουν τους περισσότερους κατοίκους, ο εθνικός μέσος όρος διαμορφώνεται στα 5.265 δολάρια και ήταν αυξημένος κατά 1,8% το 2022-2023 σε σχέση με το 2021-2022.

Ορισμένοι από τους φόρους ωστόσο στη Βικτώρια είναι… πρωτότυποι τουλάχιστον για τα αυστραλιανά δεδομένα, καθώς υφίστανται μόνο στην εν λόγω Πολιτεία, με την κυβέρνηση των Εργατικών (υπό την Allan από πέρυσι) να δέχεται όλο και πιο έντονες επικρίσεις περί «κακοδιαχείρισης» των οικονομικών.

Όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο Συνασπισμός η Βικτώρια παρά την υψηλότερη κατά κεφαλήν φορολογία στη χώρα (από 4.391 δολάρια το 2019-2020 σε 5.795 δολάρια το 2022-2023) έχει «καταφέρει» να συσσωρεύσει επίπεδο χρέους (135,9 δισ. δολάρια) σχεδόν όσο η Νέα Νότια Ουαλία, το Κουίνσλαντ και η Νότια Αυστραλία μαζί (συνολικά 136,8 δισ. δολάρια).

Στα παραπάνω δεδομένα, επισήμανε η Herald Sun, δεν έχουν ακόμα «περάσει» μάλιστα τα διαφαινόμενα νέα πλήγματα στην τσέπη των φορολογουμένων μέσω επερχόμενων φόρων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) και για τις κενές κατοικίες (Vacant Home Tax).

Με το… μαχαίρι να έχει φτάσει στο κόκκαλο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Εμπορικό και Βομηχανικό Επιμελητήριο της Βικτώριας (Victorian Chamber of Commerce and Industry – VCCI), τονίζει ότι δεν πάει άλλο με τους φόρους και μόνο με την ανάπτυξη μπορεί η Πολιτεία να αποπληρώσει το χρέος της.

«Η Βικτώρια πρέπει να καταργήσει τις ξεπερασμένες και αναποτελεσματικές επιβαρύνσεις … όπως οι εισφορές για το χρέος Covid-19 και την Ψυχική Υγεία, με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί άδικα οι επιχειρήσεις, μαζί με τις αυξήσεις του φόρου Γης», δήλωσε στην αυστραλιανή εφημερίδα ο επικεφαλής του VCCI, Paul Guerra.

«Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από αυτό το αρνητικό οικονομικό κλίμα και να ωθήσουμε την Πολιτεία στην ‘έξοδο’ από το χρέος – η Πολιτεία δεν μπορεί να φορολογήσει την έξοδο από το χρέος, καθώς θα χάσει τις επιχειρήσεις…».

«Οι υψηλοί φόροι και οι εισφορές αποτελούν αντικίνητρο για τις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν ή να αναπτυχθούν στη Βικτώρια. Το κεφάλαιο έχει επιλογές, θα επενδύσει εκεί όπου έχει τις καλύτερες συνθήκες για να πολλαπλασιαστεί, και άλλες δικαιοδοσίες ‘απλώνουν το χαλί του καλωσορίσματος’ για να προσελκύσουν τα δολάρια των επενδύσεων».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Allan παραπέμπει σε στοιχεία που δείχνουν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη Βικτώρια ήταν σχεδόν 6% υψηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη Αυστραλία πέρυσι και σε μια πρόβλεψη της Deloitte Access Economics ότι η Πολιτεία βρίσκεται σε θέση να ηγηθεί της χώρας σε οικονομική ανάπτυξη κατά την επόμενη 5ετία.

«Αυξάνουμε το αφορολόγητο όριο για τη μισθοδοσία (payroll tax-free threshold), καταργούμε το stamp duty για τα εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα και θα είμαστε η πρώτη Πολιτεία στην Αυστραλία που θα καταργήσει σταδιακά το τέλος ασφάλισης επιχειρήσεων (business insurance duty), εξοικονομώντας τους περίπου 900 εκατ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Herald Sun.

Επισήμανε επίσης ότι η Βικτώρια δεν επωφελείται από τα προσοδοφόρα δικαιώματα των φυσικών πόρων που εξασφαλίζουν άλλες Πολιτείες όπως η Δυτική Αυστραλία, και ότι έχει υποστεί χάσει από τη διανομή των εσόδων του GST.

Πρόσφατα ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Βικτώριας, Tim Pallas, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων φόρων ή περικοπών σε υπηρεσίες, καθώς θέλει να «βρει» τα 1,5 δισ. δολάρια για την έκτακτη χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Πολιτείας, μετά από ένα κύμα αντιδράσεων.

Όπως είπε ο κ. Pallas δεν μπορεί να δώσει «καμία διαβεβαίωση για το πού πηγαίνει η κυβέρνηση με αυτό το θέμα». «Δεν αποκλείω τίποτα προς το παρόν».

Ερωτηθείς για το ποιους επιπλέον «φορολογικούς μοχλούς» θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, ανέφερε ότι «λίγο πολύ έχουμε κάνει τα περισσότερα που θα μπορούσαμε να κάνουμε» ως προς τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Αλλά όταν πιέστηκε για το αν είχε αποκλείσει περισσότερους φόρους για τη βιομηχανία (industry-επιχειρήσεις) απάντησε: «Ποτέ δε θα έλεγα ποτέ (I’d never say never)».

Κάτι που προκάλεσε, νέες, οξείες αντιδράσεις από τον κλάδο.

Ο κ. Pallas δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει την περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους, ενώ έκρουσε τον «κώδωνα» σε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης για τις δαπάνες, διαφορετικά -είπε- θα διακινδυνεύσουν νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

Προειδοποίησε ότι «πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης, διότι αν το χρέος αυξηθεί αισθητά, τότε δε θα αργήσει να γίνει αναθεώρηση της αξιολόγησής μας».

Φόροι δεν πληρώνουν βέβαια μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα και όπως επισήμανε η Herald Sun, υπάρχουν φόροι που υφίστανται στη Βικτώρια, αλλά όχι στην υπόλοιπη χώρα (επί του παρόντος τουλάχιστον).

AIRBNB

Η πολιτειακή κυβέρνηση προωθεί την επιβολή φόρου 7,5% σε όλα τα καταλύματα βραχείας διαμονής.

Ο «Airbnb tax», αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως έγινε γνωστό, η κύρια κατοικία εξαιρείται από τον φόρο Airbnb. Τα ξενοδοχεία θα εξαιρεθούν επίσης.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 36.000 καταλύματα βραχείας διαμονής σε ολόκληρη την Πολιτεία, με περίπου 29.000 από αυτά να αποτελούν ολόκληρα σπίτια.

Εφόσον ένας τουρίστας κλείσει το κατάλυμα πριν από την Πρωτοχρονιά, δε θα καταλογιστεί φόρος. Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και όχι ο επισκέπτης επιβαρύνεται. Ωστόσο, το κόστος αυτό είναι πιθανό να μετακυλιστεί στους παραθεριστές.

Ως εκ τούτου ο φόρος χαρακτηρίστηκε «δολοφόνος του τουρισμού» από το VCCI.

Αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 60 εκατ. δολάρια ετησίως για την Πολιτεία.

Η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση σχετικά.

Ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών, Brad Rowswell, δήλωσε σχετικά: «Αυτός ο φόρος δεν θα κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τις θεμελιώδεις αιτίες της κρίσης στη Βικτώρια όσον αφορά την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών και δεν αφορά την κατασκευή περισσότερων κατοικιών».

«Πρόκειται για τη διάσωση του οργανισμού Homes Victoria των Εργατικών, ο οποίος βρίσκεται στο κόκκινο με 185,6 εκατομμύρια δολάρια».

«Υπό τους Εργατικούς, η Βικτώρια έχει ήδη τους υψηλότερους φόρους ακίνητης περιουσίας στη χώρα, που απομακρύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την κατασκευή περισσότερων κατοικιών».

Τα νοικοκυριά που έχουν επενδυτικά ακίνητα (mum & dad property investors όπως αποκαλούνται συχνά) αντιμετωπίζουν επίσης ένα διπλό πλήγμα ως προς την ενοικίαση εξοχικών.

Όταν ο Daniel Andrews ανακοίνωσε πέρυσι, ως πρωθυπουργός ακόμη, ανακοίνωσε πέρυσι το αρχικό σχέδιο για τη χρέωση των φορέων εκμετάλλευσης Airbnb, είπε ότι η εισφορά θα αντικαθιστούσε τα δημοτικά τέλη που σχετίζονται με τα καταλύματα βραχείας διαμονής. Κάτι που, όπως έγινε γνωστό, δε θα ισχύσει.

ΦΟΡΟΣ ΚΕΝΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Επίσημα γνωστός ως Vacant Residential Land Tax, η χρέωση εφαρμόζεται σε ακίνητα (σπίτια/διαμερίσματα/οικόπεδα) που παραμένουν κενά για περισσότερο από έξι μήνες σε ένα ημερολογιακό έτος.

Οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με το 1% της αξίας της γης (capital improved value) κατά το πρώτο έτος, 2% κατά το δεύτερο και 3% για κάθε επόμενο έτος.

Ο φόρος εισήχθη το 2018 και αρχικά αφορούσε 16 περιοχές – Banyule, Bayside, Boroondara, Darebin, Glen Eira, Hobsons Bay, Manningham, Maribyrnong, Melbourne, Monash, Moonee Valley, Merri-bek, Port Phillip, Stonnington, Whitehorse και Yarra – αλλά θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει όλη τη Βικτώρια από τις αρχές του επόμενου έτους.

Επίσης, θα επεκταθεί και σε εκτάσεις που έχουν χωροθετηθεί ως οικιστικές (zoned as residential), «αναμένουν» αξιοποίηση, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος για πάνω από πέντε χρόνια, σε συγκεκριμένα προάστια της Μελβούρνης, από την 1η Ιανουαρίου 2026.

ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα ιδιωτικά σχολεία αιφνιδιάστηκαν όταν η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 για να καταργήσει τις απαλλαγές από τον φόρο μισθοδοσίας για περισσότερα από 110 σχολεία με ετήσια δίδακτρα 7.500 δολαρίων και άνω.

Η κίνηση αυτή αναμενόταν να συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια ετησίως.

Η έντονη αντίδραση πολλών σχολείων ανάγκασε τον πρώην πρωθυπουργό σε μια σπάνια υποχώρηση και το όριο των τελών αυξήθηκε στα 15.000 δολάρια ετησίως.

Αυτό το αναθεωρημένο όριο πρόκειται να παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις αρχές του 2029.

Ο πιο πρόσφατος προϋπολογισμός της κυβέρνησης προέβλεπε έσοδα ύψους 320 εκατ. δολαρίων σε βάθος 4ετίας.

ΦΟΡΟΣ ΕΥΦΛΕΚΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Περισσότερα από 1.000 κτήρια σε ολόκληρη τη Βικτώρια έχουν εντοπιστεί να περιέχουν επικίνδυνες εύφλεκτες επενδύσεις (cladding), με περίπου 500 να θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Μια «παγκόσμια πρώτη» εισφορά για το cladding εισήχθη το 2019 για να καλύψει περίπου το ήμισυ των 600 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμάται ότι θα κοστίσει η αποκατάσταση

Η εισφορά υπολογίζεται επί των συντελεστών και του κόστους των οικοδομικών εργασιών και εφαρμόζεται στις αιτήσεις για οικοδομική άδεια.

Οι επικίνδυνες επενδύσεις έχουν αφαιρεθεί από περίπου 250 κτήρια μέχρι σήμερα.

ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο Environment Mitigation Levy εφαρμόζεται σε οικοδομές σε περιοχές ανάπτυξης της Μελβούρνης, συμπεριλαμβανομένων των Cardinia, Casey, Hume, Melton, Mitchell, Whittlesea και Wyndham.

Στόχος του είναι να συγκεντρώσει κεφάλαια που θα διατεθούν για την προστασία της βιοποικιλότητας σε αυτές τις ταχέως αναπτυσσόμενες γειτονιές.

Η εισφορά υπολογίζεται ανάλογα με το είδος της βλάστησης και το μέγεθος της έκτασης – έτσι, αν ξεριζώσετε ένα εκτάριο αυτοφυούς βλάστησης θα σας στοιχίσει 136.688 δολάρια.

ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ 

Το Mental Health Payroll Tax Surcharge επιβάλλεται στις επιχειρήσεις στη Βικτώρια για τη χρηματοδότηση του συστήματος ψυχικής υγείας.

Η επιπλέον επιβάρυνση προσθέτει 0,5% στη φορολογία μισθοδοσίας για τις επιχειρήσεις με ετήσιες πληρωμές μισθών ύψους 10 εκατ. δολαρίων και 1% εάν η συνολική μισθοδοσία υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια.

Η κυβέρνηση έλαβε 993 εκατ. δολάρια από την εισφορά αυτή κατά το οικονομικό έτος 2023-24 και αναμένεται πάρει ακόμα 4,5 δισ. δολάρια σε βάθος 4ετίας. Ο φόρος «αντιγράφηκε» από το Κουίνσλαντ.

ΑΤΟ

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2023-2024 στο ATO (Australian Taxation Office), γι΄αυτούς που καταφέρνουν και τις συμπληρώνουν μόνοι τους ή με τη βοήθεια των παιδιών/εγγονιών τους, πλησιάζει στο τέλος της.

Αυτοί λοιπόν που δεν υποβάλουν τη δήλωση μέσω πιστοποιημένων λογιστών/φοροτεχνικών (registered tax agent) έχουν έως τις 31 Οκτωβρίου να πράξουν τα δέοντα, ώστε να αποφύγουν ποινές/πρόστιμα που προβλέπονται από το ATO (FTL penalty).

Όσοι δε, επί πληρωμή βέβαια συνήθως, χρησιμοποιούν έναν registered tax agent, έχουν διαφορετικό χρονικό περιθώριο, πέρα από τις 31 Οκτωβρίου.

«Οι περισσότεροι registered tax agents διαθέτουν ειδικό πρόγραμμα υποβολής και μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις για τους πελάτες τους μετά τη συνήθη προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου», επισήμανε το ATO.

«Η καταληκτική ημερομηνία για τη φορολογική σας δήλωση εξαρτάται από την προσωπική σας κατάσταση καθώς και από το πότε προσλαμβάνετε τον φορολογικό σας πράκτορα. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας πράκτορα για συμβουλές σχετικά με την κατάστασή σας».

The post Μεγαλύτερο το φορολογικό βάρος για τους κατοίκους Βικτώριας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.