Με ακτίνες Χ από πυρηνικές εκρήξεις η εκτροπή επικίνδυνων αστεροειδών, εκτιμούν ερευνητές

Έκαναν προσομοιώσεις σε υπολογιστές – Η χρήση ακτίνων Χ μπορεί να αλλάξει την τροχιά ενός διαστημικού βράχου

Η Γη θα μπορούσε να εκτρέψει έναν πιθανώς επικίνδυνο αστεροειδή χωρίς καν να στείλει διαστημόπλοιο για αλλαγή της τροχιάς του, όπως ανέφερε ομάδα ερευνητών.

Κάνοντας προσομοιώσεις σε υπολογιστές, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η χρήση ακτίνων Χ μπορεί να αλλάξει την τροχιά ενός διαστημικού βράχου.

Προσομοιώσεις υπολογιστή έδειξαν ότι οι ακτίνες Χ που εκπέμπονται από μια απομακρυσμένη πυρηνική έκρηξη θα μπορούσαν να εκτρέψουν ορισμένους αστεροειδείς.

Ενας εκ των ερευνητών, ο φυσικός Νέιθαν Μουρ, δήλωσε ότι η συναίνεση στην επιστημονική κοινότητα της πλανητικής άμυνας είναι ότι οι ακτίνες Χ από μια πυρηνική συσκευή θα ήταν η μόνη επιλογή σε σενάρια που αφορούν πρόσκρουση αστεροειδούς χωρίς προειδοποίηση. Τέτοιες εκρήξεις, πρόσθεσε, θα συμβαίνουν θεωρητικά, σε ασφαλείς αποστάσεις από τη Γη.

Οι πυρηνικές βόμβες, λοιπόν, θα μπορούσαν να αποτρέψουν καταστροφικές κοσμικές προσκρούσεις εάν εκραγούν πολύ πάνω από την επιφάνεια του αστεροειδούς.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 διαστημικό σκάφος, το οποίο έστειλε η NASA να συντριβεί σαν πύραυλος σε έναν αστεροειδή, κατάφερε να βγάλει από τη φυσική τροχιά του τον διαστημικό βράχο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στον κόσμο.

Οπως σχολίασε ο Μουρ, τέτοιες προσκρούσεις λειτουργούν μόνο εάν ο αστεροειδής είναι μικρός και υπάρχει αρκετός χρόνος για να αλλάξει η τροχιά του. Για το λόγο αυτό, έγιναν οι δοκιμές εκτροπής με ακτίνες Χ.

Πηγή: ΚΥΠΕ