Παρά το γεγονός ότι το δικηγορικό σώμα δεν υπήρξε επί της αρχής αντίθετο στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, εξαρχής επισήμανε ότι η εν θέματι «μεταρρύθμιση» επιχειρήθηκε όλως βεβιασμένα, χωρίς τη δημιουργία των απαραίτητων υλικοτεχνικών υποδομών, χωρίς την προηγούμενη, όλως αναγκαία, ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και χωρίς την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού δικαστικών υπαλλήλων.
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας της «μεταρρύθμισης» είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκε η παραμικρή μελέτη (που να ετέθη σε γνώση τουλάχιστον του δικηγορικού σώματος) σε σχέση, έστω, με τον όγκο των υποθέσεων που συγκεντρώνονται στα κεντρικά και περιφερειακά Πρωτοδικεία, σε σχέση με την κατανομή σε κάθε σχηματισμό των δικαστών κ.λπ. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι ότι τη στιγμή που γράφεται το παρόν δεν έχουν, εισέτι, ψηφιστεί οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με έναρξη εφαρμογής στις 16/9/2024, ενώ, μόλις προ ολίγων ωρών, το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε αποφάσεις για τον τόπο και τις αίθουσες συνεδριάσεων των δικαστηρίων, αλλά και «ενδεικτικό» πίνακα για τις σχετικές γραμματείες στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και στο καταργούμενο Ειρηνοδικείο Αθηνών.
Τα προβλήματα που θα ανακύψουν από τις 16/09/2024 και μετά άπτονται αφ ενός της απόλυτης ανεπάρκειας του ανθρώπινου δυναμικού (γραμματείες) και των κτιρίων (ιδέτε χαρακτηριστικά Περιφερειακό Πρωτοδικείο Περιστερίου) και ιδίως του κτιρίου της Λουκάρεως, αφετέρου δε, και σημαντικότερου, της πλήρους ανασφάλειας δικαίου που δημιουργείται από τη μεταβολή του τόπου / ακροατηρίου εκδίκασης χιλιάδων εκκρεμών πολιτικών υποθέσεων που έχουν, ήδη, προσδιορισθεί ή θα προσδιορισθούν μετά τις 16/09/2024 είτε στα καταργούμενα Ειρηνοδικεία, είτε στο μεταφερόμενο Μονομελές Πρωτοδικείο.
Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έστερξε να κάνει αποδεκτό το εύλογο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την επίδοση από τη γραμματεία των δικαστηρίων έγγραφης ενημέρωσης για τον νέο τόπο/ ακροατήριο εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, γεγονός που από μόνο του καταδεικνύει πόσο ανέτοιμες και αδύναμες είναι οι δικαστικές υποδομές για να εγγυηθούν το αυτονόητο συνταγματικό δικαίωμα κάθε πολίτη για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.
Εν προκειμένω, το βάρος αναζήτησης των νέων προσδιορισμών εναπόκειται αποκλειστικά στους πληρεξούσιους δικηγόρους που οφείλουν να αναζητούν το σύνολο των εκκρεμών τους υποθέσεων στο δυσλειτουργικό πληροφοριακό σύστημα Solon, που αμφιβάλουμε ευλόγως για την καταλληλότητά του να επεξεργαστεί εγκαίρως και με αξιοπιστία τις νέες πληροφορίες, με ορατό δυστυχώς το ενδεχόμενο απώλειας δικαιωμάτων / ερημοδικίας των εντολέων τους πολιτών. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, το εν λόγω σύστημα, ουδεμία πληροφορία περιέχει για τον τόπο διεξαγωγής χιλιάδων δικαστηρίων, που έχουν προσδιορισθεί για τις 16/09/2024. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ότι αν είχε προοδεύσει η, από χρόνια πλέον τελματωμένη, διαδικασία του ηλεκτρονικού φακέλου, θα συζητούσαμε επί άλλης βάσεως. Αλλά και πάλι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επέλεξε «να βάλει το κάρο πριν απ’ το άλογο», χάριν του Ταμείου Ανάκαμψης και σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η Xριστίνα Τσαγκλή είναι δικηγόρος
και γενική γραμματέας του ΔΣΑ