Μπήκε η αύξηση στις συντάξεις

Ελαφρώς ενισχυμένες θα είναι οι πληρωμές του Centrelink για πάνω από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αυστραλία καθώς άρχισε να καταβάλλεται η νέα αύξηση σε μία σειρά από κοινωνικά επιδόματα.

Η δεύτερη -και τελευταία- για φέτος αύξηση βάσει της αναπροσαρμογής (indexation) αφορά, ανάμεσα σε άλλα, τη σύνταξη γήρατος (Age Pension), το JobSeeker, το Youth Allowance, το Carer Payment, το Disability Support Pension, το Parenting Payment και το Commonwealth Rent Assistance.

Το κόστος ζωής παραμένει βέβαια στα ύψη, επηρεάζοντας δυσανάλογα ειδικά συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, και κυρίως αυτούς που δεν έχουν δικό τους σπίτι, καθώς τα ενοίκια δε λένε να… κατέβουν.

Ουκ ολίγα «καμπανάκια» έχουν ηχήσει τελευταία ότι το «μάρμαρο» του πληθωρισμού το πληρώνουν οι λιγότεροι προνομιούχοι, ενώ το οικονομικό χάσμα πλούσιων-φτωχών στην Αυστραλία διευρύνεται.

Όχι τυχαία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μείζον ζήτημα που συνεχίζει να «επιβαρύνει» την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια.

Το κόστος ζωής βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης των θεμάτων που απασχολούν τους ψηφοφόρους, αφού επιλέχθηκε από το 74% των ερωτηθέντω, σε πρόσφατη έρευνα της Freshwater Strategy, για λογαριασμό της Australian Financial Review.

Σε αυτό το θέμα μάλιστα ο Συνασπισμός διπλασίασε το προβάδισμά του στις 14 μονάδες ως το καλύτερο κόμμα για να μειώσει τις τιμές.

Η Στέγαση ήταν στη δεύτερη θέση και ακολούθησαν η Υγεία και η Κοινωνική Φροντίδα, η Οικονομική Διαχείριση, η Εγκληματικότητα και η Κοινωνική Τάξη, με το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στις αυξήσεις:

Η ενίσχυση -κατά 2,6% αυτή τη φορά- έχει ως αποτέλεσμα η σύνταξη γήρατος (Age Pension), η σύνταξη στήριξης αναπηρίας (Disability Support Pension) και το επίδομα για φροντίδα (Carer Payment) και είναι ενισχυμένα κατά 28,10 δολάρια το δεκαπενθήμερο για τους «μόνους» (singles) και κατά 42,40 δολάρια το δεκαπενθήμερο για τα ζευγάρια (couples).

Συμπεριλαμβανομένου των συμπληρωμάτων (Pension Supplement και Energy Supplement) το μέγιστο ποσό θα είναι 1.144,40 δολάρια το δεκαπενθήμερο για τους singles (ή 29.754 δολάρια ετησίως) και 1.725,20 δολάρια το δεκαπενθήμερο για τα ζευγάρια (ή 44.855 δολάρια ετησίως), βάσει υπολογισμών του Combined Pensioners and Superannuants Association (CPSA).

Για τον Μάρτιο, υπενθυμίζεται, η αύξηση υπολογίστηκε στο +1,8% (βάσει της ανόδου των τιμών το προηγούμενο διάστημα). Οι δικαιούχοι της Age Pension -περί τα 3,3 εκατ. άτομα- και των λοιπών επιδομάτων είχαν λάβει επιπλέον 19,60 δολάρια το δεκαπενθήμερο οι singles και 29,40 δολάρια το δεκαπενθήμερο τα ζευγάρια.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι και άνθρωποι λίγο πριν βγουν στη σύνταξη πιστεύουν ότι το Age Pension είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις ανάγκες τους, οδηγώντας πολλούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εργαστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το JobSeeker αυξήθηκε κατά 15,30 δολάρια (για τους άγαμους άνω των 22 ετών χωρίς παιδιά), ενώ και οι δικαιούχοι που έχουν εκτιμηθεί ως «μερικώς ικανοί» να εργαστούν από 0 έως 14 ώρες θα μεταφερθούν σε υψηλότερο επίδομα, το οποίο ενισχύει τις πληρωμές τους κατά 71,20 δολάρια το δεκαπενθήμερο.

Επίσης, το βοήθημα ενοικίου (Commonwealth Rent Assistance) ενισχύθηκε κατά 23 δολάρια το δεκαπενθήμερο για τους «μόνους» δικαιούχους και 27,02 δολάρια για τις οικογένειες με έως και δύο παιδιά. Οι πληρωμές για μονογονεϊκές οικογένειες (single parents) αυξήθηκαν κατά 19,80 δολάρια (σε 1.026,30 δολάρια) το δεκαπενθήμερο.

Σε σχέση με το Commonwealth Rent Assistance ο υπουργός Οικονομικών Jim Chalmers και η υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Amanda Rishworth, ανέφεραν πως αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες τα βγάζουν πέρα δύσκολα και ότι κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Τα ενοίκια είναι «ακόμη πολύ υψηλά», είπαν, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα ότι η αύξηση -10% συν την αναπροσαρμογή- «θα αφαιρέσει λίγο από το βάρος».

Επέκριναν επίσης τον Συνασπισμό και τους Πράσινους που απέρριψαν τα πρόγραμμα των Εργατικών για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Τέλος, επισήμαναν ότι τα εισοδηματικά όρια για την κάρτα υγείας ηλικιωμένων (commonwealth seniors health card) θα αυξηθούν σε 99.025 δολάρια για τους «μόνους» και 158.440 δολάρια για τα ζευγάρια.

The post Μπήκε η αύξηση στις συντάξεις appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.