Μπροστά στη μάχη της Κεντρικής Επιτροπής

Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην πλειοψηφία του κόμματος και στην πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη μετά και την πρόσφατη απόφαση ανάκλησης του πληρεξουσίου στον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη έχει πια πάρει τις διαστάσεις ανοιχτού πολέμου, η πρώτη μάχη του οποίου έχει οριστεί στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου με δηλώσεις στο Mega περιέγραψε ένα περιβάλλον απειλών από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και επανέφερε το ενδεχόμενο παραπομπής του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος: «Υπήρξαν στοχοποιήσεις δικές μου και άλλων στελεχών από την πλευρά Κασσελάκη, όπως του Χρήστου Σπίρτζη, της Ολγας Γεροβασίλη, επειδή είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση» ανέφερε. «Εχω στοχοποιηθεί, έχω δεχθεί bullying, απειλές και εγώ προσωπικά» επεσήμανε – ενώ στο πλευρό της βρέθηκε με ανάρτησή του και ο Χρήστος Σπίρτζης: «Μπράβο σε όσους είχαν το σθένος να μιλήσουν όταν πολλοί από όσους σήμερα κατάλαβαν, είτε σιωπούσαν, είτε ανεχόντουσαν, είτε στήριζαν έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με την Αριστερά και την Προοδευτική Παράταξη».

Ποιοι στηρίζουν

τον Κασσελάκη

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα του πληρεξουσίου, την πλευρά Κασσελάκη εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο η Θεοδώρα Τζάκρη – η οποία, ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό στέλεχος που τάσσεται στο πλευρό του. «Ο κ. Κασσελάκης είναι ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο Πέτρος Παππάς (Parapolitika FM), τονίζοντας πως «ήρθαμε, ενισχύσαμε αυτό το κόμμα εδώ και πολλά χρόνια και στην πραγματικότητα καταπιεζόμαστε και καταδυναστευόμαστε από αυτό το περίφημο 3% (…). Είναι γνωστό το ότι σέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω στο 3%, θέλουν να το μετατρέψουν σε ένα κακέκτυπο ΚΚΕ Εσωτερικού, σε μια Νέα Αριστερά Εσωτερικού» σχολίασε, χαρακτηρίζοντας «αυτοκτονική» όποια ενδεχόμενη παραπομπή του πρώην πρόεδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας. «Αν πάμε σε εκλογές χωρίς μεθοδεύσεις, ο Κασσελάκης θα επανεκλεγεί με καλύτερο ποσοστό» ανέφερε (ΣΚΑΪ) στηρίζοντας τον πρώην πρόεδρο και ο Νίκος Καρανίκας.

Σε αυτή τη φάση, πάντως, η συγκεκριμένη συζήτηση δεν είναι πρωτεύουσα, καθώς το ζήτημα κουβεντιάζεται και εν είδη προειδοποίησης προς την πλευρά Κασσελάκη. Το βασικό ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης είναι αυτό του πληρεξουσίου και του δικαιώματος της υπογραφής, το οποίο ο Κασσελάκης αφαίρεσε από τον Μαυροκεφαλίδη. «Σε όλους τους μεγάλους οργανισμούς (ιδιωτικούς, δημόσιους και πολιτικούς) ο πρόεδρος – κατά πάγια τακτική – εκχωρεί (με πληρεξούσιο) μέρος των αρμοδιοτήτων του (συνήθως καθημερινής διαχειριστικής και διοικητικής λειτουργίας) σε αρμόδιο εκτελεστικό διευθυντή» ανέφερε σχετικά ο προκάτοχος του Μαυροκεφαλίδη, Θύμιος Γεωργόπουλος, τονίζοντας πως ο Κασσελάκης την προηγούμενη Δευτέρα αποχώρησε κανονικά από το γραφείο του 7ου, αποδεχόμενος επί της ουσίας την άμεση καθαίρεσή του, η οποία επιβεβαιώθηκε από τη συνεδρίαση της ΠΓ την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί τη διατήρηση των διαχειριστικών και διοικητικών θεμάτων στον Μαυροκεφαλίδη.

Τέλος στα σενάρια

από Τεμπονέρα

Οσον αφορά τα πρόσωπα που θα απασχολήσουν αφότου καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής κάλπης, ο Διονύσης Τεμπονέρας (σε αντίθεση με τον Νίκο Παππά στη ΔΕΘ, που δεν έκλεισε εντελώς το θέμα) ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόθεση να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως δεν υπήρξα ποτέ υποψήφιος βουλευτής, δήμαρχος, ευρωβουλευτής, περιφερειάρχης κ.λπ. Στη δική μας Αριστερά ο αγώνας για ιδέες και αξίες δεν πάει «πακέτο» με θέσεις και αξιώματα. Μας έμαθαν, βλέπεις, να δίνουμε χωρίς να ζητάμε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.