Επίσκεψη στο Αγιον Ορος πραγματοποιούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχηγοί των τριών Γενικών Επιτελείων, ίσως όχι τυχαία, μιας και πλέον πολιτικός διοικητής του είναι ένας δικός τους άνθρωπος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Οι πληροφορίες λένε πως έχουν μεταβεί εκεί με συνοδεία περίπου δέκα ατόμων και η πρώτη τους στάση ήταν στη Μονή Βατοπεδίου, όπου τους έκαναν υποδοχή με γεύμα, παρουσία και του Στεφανή. Ενώ λέγεται πως θα επισκεφθούν και τη Μονή Σίμωνος Πέτρας. Ολα αυτά θα ήταν τελείως «αθώα» και ουδείς θα παραξενευόταν από μια τέτοια προσκυνηματική επίσκεψη, αν δεν είχαμε και τους καταληψίες της Μονής Εσφιγμένου να παραμονεύουν ανήσυχοι. Διότι η παρουσία των ανώτατων αξιωματικών προκάλεσε διάφορες περίεργες φήμες περί σχεδιαζόμενης «επέμβασης» για την εκκένωση της μονής. Εννοείται ότι ο Στρατός δεν παρεμβαίνει φυσικά εντός της επικράτειας, οπότε μιλάμε για σενάρια που κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας.
Ο Στεφανής
στην Εσφιγμένου
Η εκκένωση της Μονής Εσφιγμένου είναι, ωστόσο, στα σχέδια του νέου πολιτικού διοικητή της αθωνικής πολιτείας. Ο Στεφανής φέρεται να υποστηρίζει πως με τον κατάλληλο σχεδιασμό η επέμβαση μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα, παρά τις κραυγές των καταληψιών που υπόσχονται ότι θα δώσουν μάχη «ως τον θάνατο» ή ότι θα στείλει ο Πούτιν στρατό να τους σώσει. Εγινε γνωστό, μάλιστα, ότι ο Στεφανής προ ολίγων ημερών εξέφρασε τις προθέσεις του αυτές κατά τη συνάντηση που είχε με τον αναγνωρισμένο ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίο, και την αδελφότητα, στο αντιπροσωπείο της Μονής, ενώ ζήτησε να επιτηρήσει ο ίδιος αυτοπροσώπως το υπό κατάληψη κτίριο (εξωτερικά, προφανώς) στις Καρυές. Περιττό να πω ότι οι καταληψίες και οι οπαδοί τους υποδέχτηκαν τα νέα αυτά με το σύνηθες ύφος που τους χαρακτηρίζει, αναρτώντας απειλές για τον Στεφανή στις γνωστές διαδικτυακές σελίδες από τις οποίες διακινούν τις απόψεις τους.
Με το βλέμμα
στον ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδιαφέρον για τα συριζαϊκά έφτασε χθες ως τη Θεσσαλονίκη και το Βελλίδειο. Δεν αναφέρομαι σε όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς συντάκτες, αλλά σε όσα ρωτούσε πριν και μετά τη συνέντευξη Τύπου. Οταν ο Πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα, πλησίασε τους δημοσιογράφους για πηγαδάκι και τους ρώτησε τι γίνεται στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, παρότι είναι φειδωλός συνήθως στα σχόλιά του, εκτίμησε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν φαίνεται να παρακολουθεί και τόσο πια τα εσωκομματικά τους. Αυτός πάντως θέλησε να παρακολουθήσει. Γιατί και δυόμισι ώρες μετά, όταν τελείωσε η συνέντευξη, πάλι ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει τους συντάκτες τι αποτέλεσμα έβγαλε η κάλπη της ΚΕ.
Η… κατάρα της ΔΕΘ
Στα υπόλοιπα παραλειπόμενα της συνέντευξης, κάποιοι πρόσεξαν ότι ο Μητσοτάκης σηκώθηκε δύο φορές κατά τη διάρκειά της, για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να μη διακοπεί η ροή των ερωτήσεων. Ο λόγος ήταν ότι τον ταλαιπωρούσαν πόνοι στη μέση του. Πέρυσι, θυμίζω, ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης τραυματίας και έκανε ομιλία και συνέντευξη με τρομερούς πόνους στο πόδι. Αν τριτώσει το κακό αυτό (που φυσικά το απεύχομαι) θα μπορούμε να μιλάμε για «κατάρα της ΔΕΘ».
Απουσίες και σούσουρο
Για τις απουσίες από την ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, είχαμε εγκαίρως ενημερωθεί. Αξιοπρόσεκτη ήταν, όμως, και η απουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο Νίκος Δένδιας, από την άλλη, ήταν εκεί. Το σημειώνω γιατί έγινε ένα σούσουρο για το ότι δεν υποδέχθηκε ο υπουργός τον Πρωθυπουργό κατά το πέρασμά του από το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων στη ΔΕΘ. Δεν υπήρχε λόγος γι’ αυτό, λένε οι συνεργάτες του, απλώς δεν συντονίστηκαν τα προγράμματα και ο Δένδιας εκείνη την ώρα ήταν αλλού.
Η πρεσβεία
δεν τη γνωρίζει
Ισως υπέπεσε στην αντίληψή σας αυτές τις μέρες ένα περιστατικό που έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, με τον καβγά μιας κυρίας με τη δήμαρχο Τήλου, Μαρία Καμμά, με αφορμή την άφιξη στο νησί 106 μεταναστών που είχαν διασωθεί από το Λιμενικό. Η κυρία φέρεται να ζήτησε να τους πετάξουν στη θάλασσα και η δήμαρχος να της απάντησε «αυτό το νησί δεν κάνει για εσάς». Τι νέο, όμως, προέκυψε; Η εν λόγω κυρία δηλώνει στο προφίλ της στο Facebook ότι εργάζεται στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα. Και το θέμα απέκτησε τέτοιες διαστάσεις στα social που αναγκάστηκε να προβεί σε δήλωση η πρεσβεία για να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι εργαζόμενή τους, παρότι, για κάποιον ακατανόητο λόγο, συνεχίζει στη σελίδα της να το δηλώνει.