Οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο κρίνουν το πολιτικό μέλλον του Όλαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες κινδυνεύουν να χάσουν το προπύργιό τους από το ακροδεξιό AfD που επιδιώκει περαιτέρω ενίσχυση – Στήθος με στήθος τα δύο κόμματα στις δημοσκοπήσεις

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι σημερινές εκλογές που διεξάγονται στο Βρανδεμβούργο , με τους Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» να κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα επικρατήσει.

Το AfD θέλει να αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά του αλλά και την εκλογική του δύναμη, μετά την επικράτηση σε άλλα δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας. Από την άλλη, οι εκλογές στο παραδοσιακό προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται ότι θα κρίνει (έμμεσα σε πρώτη φάση) το πολιτικό μέλλον του Όλαφ Σολτς, που δέχεται επικρίσεις για το μεταναστευτικό και την οικονομία.

Περίπου 2,1 εκατομμύρια είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο Βρανδεμβούργο, το κρατίδιο που περιβάλλει το Βερολίνο, όπου από την επανένωση της Γερμανίας το 1990 κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες.

Οι στόχοι κάθε κόμματος

Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο στο κρατίδιο, εν μέσω αυξανόμενης υποστήριξης των κομμάτων της άκρας δεξιάς και της αριστεράς. Εάν ηττηθούν και μάλιστα εκεί που ο Όλαφ Σολτς έχει την εκλογική του περιφέρεια, θα θεωρηθεί κακό σημάδι για τον ίδιο, έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Από την άλλη, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία και τις δεύτερες περισσότερες στη Σαξονία, την 1η Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας ανησυχίες στη Γερμανία και στο εξωτερικό για την αυξανόμενη υποστήριξη της ακροδεξιάς στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ακροδεξιό κόμμα έχει κερδίσει υποστήριξη σε μια περίοδο που υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση στη μεγάλης κλίμακας μετανάστευση προς τη Γερμανία την τελευταία δεκαετία και πρόσφατων εξτρεμιστικών επιθέσεων. Ωστόσο, θεωρείται ότι ακόμη κι αν κερδίσει στο Βρανδεμβούργο, είναι απίθανο να κυβερνήσει, καθώς άλλα κόμματα έχουν αρνηθεί την προοπτική συνεργασίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το AfD και οι Σοσιαλδημοκράτες να δίνουν σκληρή μάχη για την πρωτιά με ποσοστά άνω του 25%. Παράλληλα, οι δύο νεότεροι εταίροι του Σολτς στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι Πράσινοι, φαίνεται ότι θα δυσκολευτούν να κερδίσουν το 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πώς οι εκλογές κρίνουν το μέλλον του Όλαφ Σολτς

Αν και το Βρανδεμβούργο συγκεντρώνει μόλις το 3% των ψηφοφόρων της Γερμανίας, τα αποτελέσματα πλέον θεωρούνται κρίσιμα για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Πέραν του ότι το κρατίδιο είναι ένα από τα δύο τελευταία ανατολικά προπύργια των Σοσιαλδημοκρατών, ο εν ενεργεία κυβερνήτης Ντιέτμαρ Βόιντκε είναι ένας εκ των δημοφιλέστερων σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία.

Οι ηγέτες των κρατιδίων της Γερμανίας συναντώνται τακτικά στο Βερολίνο στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο των κρατιδίων, όπου εγκρίνουν -ή μπλοκάρουν- νόμους που ψηφίζονται από το Κοινοβούλιο. Εάν ο Βόιντκε εκδιωχθεί, το Συμβούλιο των Κρατών θα μπορούσε να γίνει λιγότερο πρόθυμο να σφραγίσει νόμους που συντάσσονται από την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το κόμμα του.

Μια τέτοια ήττα θα έπληττε σε προσωπικό επίπεδο τον Σολτς, δεδομένου ότι ζει στο Βρανδεμβούργο και διατηρεί εκεί την εκλογική του περιφέρεια.

Πηγή: protothema.gr