H δίκη για τη νάρκωση και τον βιασμό της από δεκάδες άνδρες επί χρόνια, ένα σχέδιο που οργανώθηκε από τον σύζυγό της, έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον. Η 72χρονη Ζιζέλ (1) κράτησε χαμηλό προφίλ από τότε που αποκαλύφθηκε η υπόθεση. Δίκες αυτού του τύπου γίνονται πάντα κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά η Ζιζέλ αποφάσισε να γίνει δημόσια. «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει πλευρά», τόνισε. «Το κάνω αυτό στο όνομα όλων εκείνων των γυναικών που μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ ως θύματα».
Ο Νικ Κέιβ (2) έχει χάσει τα τελευταία χρόνια δύο παιδιά και πολλούς φίλους. Αλλά έχει βγει πιο δυνατός. Εκφράζει αυτή την αντοχή σε ένα άλμπουμ γεμάτο ελπίδα, με τίτλο «Wild God». «Παλιά, ήμουν εγωπαθής με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Με ένοιαζε μόνο να περνάω καλά. Δεν ξέρω πού θα ήμουν αν οι γιοι μου δεν είχαν πεθάνει. Η θλίψη σε μετατρέπει σε άνθρωπο». Και τώρα; «Τώρα βλέπω τον κόσμο ως βαθιά όμορφο. Και τους ανθρώπους ως εξαιρετικά, ανθεκτικά και ευάλωτα πλάσματα».
Οταν υπάρχουν παράπονα για τους δημοσιογράφους, κάτι γίνεται σωστά. Οι δύο συντονιστές, ο Ντέιβιντ Μιούιρ και η Λίντσεϊ Ντέιβις (3) τσέκαραν τους ισχυρισμούς των υποψηφίων και άμεσα τους διόρθωναν – γεγονός που δυσαρέστησε την πλευρά Τραμπ, μια και ο πρώην πρόεδρος διατύπωσε 33 φορές ψεύτικα επιχειρήματα. Εμπειροι παρουσιαστές και οι δύο στο δίκτυο ABC, χειρίστηκαν άψογα μια τόσο δύσκολη διαδικασία, θέτοντας και στους δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου δύσκολες ερωτήσεις. Το πρώτο ντιμπέιτ Χάρις και Τραμπ έσωσε την τιμή της δημοσιογραφίας.
Είναι χρυσός Ολυμπιονίκης ως προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ στο Παρίσι. «Λατρεύω τους αγώνες σε τόσο υψηλό επίπεδο, ακόμα κι όταν χάνω», λέει ο Στιβ Κερ (4). Πριν από λίγο καιρό μίλησε στο συνέδριο των Δημοκρατικών. «Ζούμε σε μια δημοκρατία, εμείς φτιάχνουμε το σύστημα. Συχνά μιλώ ανοιχτά για θέματα που με νοιάζουν, όπως ο έλεγχος των όπλων». Ανησυχεί για τον Τραμπ; «Πολύ. Καταδικασμένος για απάτη, για σεξουαλική επίθεση. Καμία εταιρεία στον κόσμο δεν θα προσλάμβανε κάποιον με το βιογραφικό του Τραμπ».
Για πρώτη φορά, η τεχνητή νοημοσύνη περιέγραψε το τρισδιάστατο σχήμα όλων των πρωτεϊνών στη φύση – περίπου 200 εκατομμύρια. Οι δυνατότητες που μας προσφέρει είναι άπειρες. Ομως, δεν γνωρίζουμε πώς έφτασε εκεί. Η χημικός Νοέλια Φερούζ (5), ειδική στη βιοπληροφορική, μόλις έλαβε επιχορήγηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας για να λύσει αυτό το πρόβλημα, δηλαδή να κατανοήσουμε πώς η τεχνητή νοημοσύνη καταλήγει στα συμπεράσματά της. Ενα ψηφιακό μυαλό ικανό να εξηγεί τη συλλογιστική του. Το πρόγραμμα λέγεται Αθηνά.
Ως παιδί, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ (6) θυμάται τη μητέρα του να διαβάζει στους αναλφάβητους γείτονες επιστολές των δικών τους και να προσθέτει αυθαίρετα γλυκές κουβέντες. Οταν τη ρώτησε του απάντησε: «Είδες πόσο χαρούμενους τους κάνει;». Σύντομα ξεκίνησε να γράφει ιστορίες και κατάλαβε το νόημα της πράξης της. «Η ζωή χρειάζεται μυθοπλασία για να την κάνεις υποφερτή», εξηγεί. Μόλις κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, όμως, τα βιβλία που έχει γράψει κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, λέει. «Κάνουν τη ζωή πιο υποφερτή».