Ομόφωνα αθώοι για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ομόφωνα αθώοι, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, κρίθηκαν έπειτα από μακρά διαδικασία – κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις – και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την υπόθεση με τις παράνομες, όπως είχαν καταγγελθεί, προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013-2014, επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη. Στο εδώλιο για την υπόθεση αυτή κάθισαν ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταμάτης Πουλής, η σύζυγός του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ Αικατερίνη Πολύζου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Ο εισαγγελέας της έδρας Σπύρος Παππάς, πριν από τη διακοπή της συνεδρίασης για τις θερινές διακοπές, είχε εισηγηθεί την ενοχή των κατηγορουμένων, ωστόσο οι δικαστές αποτίμησαν διαφορετικά τα στοιχεία της διαδικασίας και οδηγήθηκαν σε αντίθετη απόφαση, κρίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας. «Αθώος ο πρώτος κατηγορούμενος καθώς δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος απιστίας. Το δικαστήριο θεωρεί ότι η σύνταξη και υπογραφή των μισθολογικών καταστάσεων δεν συνιστά αδικοπρακτική ενέργεια. Αθώοι και οι λοιποί κατηγορούμενοι λόγω του παρακολουθηματικού χαρακτήρα του αδικήματος», είπε ο πρόεδρος της έδρας κατά την απαγγελία της απόφασης, με την οποία γράφτηκε ο επίλογος της πολύκροτης δικαστικής υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελίες του βουλευτή Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες οι επίμαχες προσλήψεις «ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά περίπου 250.000 ευρώ και δεν υπήρξε καμία νόμιμη διαδικασία προκήρυξής τους». Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, πάντως, ο Σταμάτης Πουλής έκανε λόγο για σκευωρία που κατέρρευσε: «Μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ομόφωνη απόφαση, ο Παύλος Πολάκης αν είχε στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια θα παραιτούνταν και από βουλευτής. Επειδή, όμως, γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει, του λέω δύο πράγματα. Πρώτον, να ξυρίσει το μουστάκι και δεύτερον ότι δεν τελειώσαμε, τώρα ξεκινάμε». Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «μία ημέρα μεγάλης χαράς και δικαίωσης».

Μίνα Μουστάκα