Οταν το παιχνίδι κρύβει κινδύνους

Το περιστατικό στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο Γιάννη, άνοιξε με τον πιο τραγικό τρόπο για μια ακόμη φορά τη συζήτηση για το κατά πόσο τα παιδιά είναι ασφαλή παίζοντας σε παιδικές χαρές, κάποιες από τις οποίες δυστυχώς δεν είναι πιστοποιημένες.

Η απόφαση του δημάρχου Σιθωνίας Γιάννη Μαλλίνη πριν από λίγες ημέρες, που συγκυριακά συνέπεσε με το τραγικό συμβάν στη Χαλκιδική, να βάλει λουκέτο στις παιδικές χαρές του δήμου παραδόξως δεν συνάντησε καμία αντίδραση – ούτε καν από τους άμεσους ενδιαφερόμενους, που δεν είναι άλλοι από τους γονείς με μικρά παιδιά. «Ξεκινήσαμε τη διαδικασία γιατί δεν υπήρχε πιστοποίηση για τους χώρους, ενώ σε κάποιες υπήρχαν κακώς συντηρημένα παιχνίδια. Εχουμε 10 παιδικές χαρές και θα παραμείνουν κλειστές όλες μέχρι να βρεθούν τα χρήματα να φτιαχτούν και να είναι ασφαλείς για τα παιδιά. Προέχει η ασφάλεια των παιδιών και πάνω από αυτό δεν βάζουμε τίποτα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος.

Το περιστατικό στο Ελληνικό

Το πλαίσιο για τη λειτουργία και την πιστοποίηση των παιδικών χαρών άλλαξε μετά την τραγωδία που συνέβη σε λούνα παρκ στο Ελληνικό πριν από 10 χρόνια, με ένα 13χρονο αγόρι να χάνει τη ζωή του και την 9χρονη τότε αδελφή του να τραυματίζεται. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτο, κάθε χρόνο οι δήμοι θα πρέπει να παίρνουν την πιστοποίηση για τα όργανα – παιχνίδια από αρμόδια εταιρεία. Στην περίπτωση, δε, που κάποιο όργανο κρίνεται ακατάλληλο, αφαιρείται ή – εφόσον η κατάστασή του το επιτρέπει – επισκευάζεται. «Στη συνέχεια, έχοντας την πιστοποίηση των παιχνιδιών, η Τεχνική Υπηρεσία από την Επιτροπή Καταλληλότητας του δήμου ετοιμάζει έναν φάκελο, τον οποίο στέλνει στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να πάρει το σήμα καταλληλότητας της παιδικής χαράς». Αξίζει να σημειωθεί πως ελέγχεται μεταξύ άλλων η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ του εξοπλισμού καθώς και του εξοπλισμού από το έδαφος, η κατάσταση του δαπέδου, τα αιχμηρά άκρα, τα τμήματα που μπορεί να λείπουν αλλά και το μέγεθος που είναι φθαρμένα τα κινούμενα ή μη τμήματα των οργάνων.

Στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης υπάρχουν 36 παιδικές χαρές και 7 οικογενειακά πάρκα, οπότε – όπως λέει ο δήμαρχος – είναι μεγάλη η διαδικασία, ώστε να είναι πάνω απ’ όλα ασφαλή για τα παιδιά. Πέρα, όμως, από την ετήσια πιστοποίηση, τα παιχνίδια από τη χρήση ή ακόμη και τους βανδαλισμούς χρειάζονται συντήρηση. «Κι εάν ένας δήμος δεν έχει τεχνικό συνεργείο, η διαδικασία δυσκολεύει. Πάντως, το Α και Ω είναι να έχουν πιστοποίηση τα παιχνίδια» προσθέτει ο Κωνσταντάτος, διευκρινίζοντας πως ο δήμος του ήταν ο πρώτος που πήρε σήμα καταλληλότητας από το υπουργείο το 2016.

Εν αναμονή της πιστοποίησης λειτουργίας είναι ο Δήμος Αίγινας για τις 5 παιδικές χαρές, οι οποίες, ωστόσο, έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τις κατασκευές και τα όργανα. Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Ζορμπάς, διαπιστευμένος φορέας από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης έχει ελέγξει τις παιδικές χαρές, κάνοντας κάποιες υποδείξεις για λεπτομέρειες, τις οποίες ο δήμος επιμελείται. «Οι περισσότερες παιδικές είναι καινούργιες εκτός από αυτή που βρίσκεται στη χερσαία ζώνη λιμένα, στην οποία κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, όπως ήταν η αλλαγή των δαπέδων».

Λουκέτο σε 13

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Μαρτίου ο Δήμος Αθηναίων έβαλε προσωρινό λουκέτο σε 13 παιδικές χαρές – μέχρι την ανακατασκευή τους – λόγω ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας. Με ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή ανέφερε τότε πως όλο το προηγούμενο διάστημα οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου λειτουργούσαν χωρίς την ανανέωση της καταλληλότητας λειτουργίας τους.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα του Δήμου Αθηναίων έκανε λόγο για παράδοση των ανακατασκευασμένων παιδικών χαρών από τον Ιούνιο και ήδη οι πρώτες πιστοποιημένες παιδικές χαρές άρχισαν να αποδίδονται στο κοινό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το επόμενο διάστημα, εντός του φθινοπώρου, βάσει των ανακοινώσεων της δημοτικής Αρχής, γονείς και παιδιά θα μπορούν να επισκέπτονται 11 νέες παιδικές χαρές που ανακαινίζονται υπό την εποπτεία του ΟΠΑΝΔΑ.