Ούτε οι μισοί βουλευτές της ΝΔ στην ενημέρωση από την Κεραμέως

Ως «ζυμώσεις» για να επέλθει ένα κλίμα κανονικότητας στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα στον απόηχο της «ανταρσίας των 11» πλασαρίστηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις των βουλευτών με υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς. Οι οποίες ξεκίνησαν χθες στη Βουλή, με πρώτη παρουσία αυτή της Νίκης Κεραμέως για ενημέρωση για τα εργασιακά ζητήματα και την ατζέντα του υπουργείου. Το κυβερνητικό «μασάζ», όμως, μάλλον δεν βρήκε και πάρα πολύ θερμή ανταπόκριση. Από τους 115 βουλευτές που είχαν κληθεί στη συνάντηση (όσοι δεν μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή) δεν παρέστησαν ούτε οι μισοί. Περίπου στους 50 μετρήθηκαν οι παρόντες, με γενναιόδωρους υπολογισμούς. Ενώ από τους δέκα εναπομείναντες (πλην Μάριου Σαλμά) που είχαν καταθέσει την επίμαχη ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια» που εκνεύρισε το Μαξίμου, στην ενημέρωση βρέθηκαν μόνο τρεις, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Χρήστος Μπουκώρος και ο Βασίλης Γιόγιακας. Καλά πήγε κι αυτό…

Το πάλεψαν, αλλά…

Σημειώνω δε ότι η γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των βουλευτών στην πρεμιέρα της πρωτοβουλίας αυτής. Εκανε τις σχετικές επαφές ο Σταύρος Καλαφάτης που έστειλε τις προσκλήσεις στους βουλευτές, κανόνισε να γίνει μεσοβδόμαδα για να μπορούν να είναι στην Αθήνα και οι βουλευτές της περιφέρειας, ενώ φρόντισε να προτεραιοποιηθούν τα υπουργεία που έχουν στις αρμοδιότητές τους τα θέματα που πιέζουν τους βουλευτές στις περιφέρειές τους, δηλαδή τα εργασιακά, την υγεία, την ακρίβεια, τα αγροτικά και τη στήριξη των οικογενειών. Δεν τη λες και ενθουσιώδη, όμως, προσώρας τη στάση τους. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πόσοι θα πάνε στις ενημερωτικές συναντήσεις που θα ακολουθήσουν. Εκτός απροόπτου επόμενος στη σειρά είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης που μαντεύω ότι θα κάνει και δική του κινητοποίηση.

Καθυστέρηση

για το «Qatargate»

Αμφίβολο θεωρείται το αν θα καταλήξει σύντομα στις αίθουσες των δικαστηρίων των Βρυξελλών το σκάνδαλο χρηματισμού «Qatargate», για το οποίο, θυμίζω, κατηγορείται μεταξύ άλλων και η πρώην ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Χθες, δικαστικό συμβούλιο του Βελγίου εξέτασε τις ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης κατά των ανακριτικών Αρχών που πραγματοποίησαν την έρευνα, συγκεκριμένα, για τον τρόπο συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων, στο κατά πόσο ήταν νόμιμη η παρακολούθησή τους από τις βέλγικες Αρχές κι η ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών αλλά και για το αν παραβιάστηκε η κοινοβουλευτική ασυλία της Καϊλή και των συγκατηγορουμένων της.

Στην κρίση των δικαστών τίθεται, επίσης, το ζήτημα των χειρισμών του προηγούμενου ανακριτή, του Μισέλ Κλεζ, ο όποιος κατηγορείται από τους συνηγόρους υπεράσπισης για μεροληψία και για σύγκρουση συμφερόντων. Ολα αυτά το λιγότερο που θα πετύχουν είναι να προκαλέσουν μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης. Χωρίς να αποκλείεται κάποιοι από τους σημερινούς κατηγορούμενους να μη δικαστούν, τελικά, ποτέ.

Ανοιξαν οι διαδικασίες για την Κομισιόν

Μιας κι έπιασα τα νέα των Βρυξελλών, να σας πω ότι η διαδικασία για τον διορισμό των υποψήφιων επιτρόπων (ανάμεσά τους και του Απόστολου Τζιτζικώστα) ξεκίνησε και επισήμως στο Ευρωκοινοβούλιο. Το οποίο έχει πλέον λάβει τον πλήρη φάκελο με τα στοιχεία τους και τις δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων τους, μιας και είναι το πρώτο πρώτο για το οποίο ελέγχονται από την αρμόδια Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Το κρίσιμο στάδιο είναι οι ακροάσεις τους, το χρονοδιάγραμμα των οποίων θα οριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών της Ευρωβουλής, ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο του κάθε υποψηφίου. Οι ημερομηνίες θα γίνουν γνωστές σύντομα, πάντως αναμένεται να διεξαχθούν όλες εντός του Οκτωβρίου.

Η παράδοση

των «κομμένων»

Θυμίζω ότι το «κόψιμο» υποψηφίων από τη διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Αντιθέτως, η «παράδοση» θέλει κάθε φορά έναν ή δύο ή και τρεις να κόβονται για διάφορους λόγους, π.χ. για ομοφοβικά σχόλια, για σύγκρουση συμφερόντων, παλιές ατασθαλίες ή ακόμη και για πολύ κακή επίδοση στην ίδια την ακρόαση. Οπότε να μη θεωρείτε κανέναν βέβαιο ώσπου να ολοκληρωθεί. Ο Τζιτζικώστας είναι βέβαιο ότι θα δεχτεί παρά πολύ σκληρές ερωτήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις θέσεις του για τα δικαιώματα και τα Τέμπη αλλά αναμένεται να έχει πολύ ισχυρή πολιτική στήριξη από το ΕΛΚ. Ενα ερώτημα που είναι προσώρας ανοιχτό είναι αν θα συμμετάσχει κανονικά στην ακρόασή του η πρόεδρος της επιτροπής που θα τον εξετάσει, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιας και είναι από το κόμμα του. Εν τω μεταξύ, ακρόαση του Τζιτζικώστα ζητήθηκε και από τη Βουλή, από την ΚΟ της Νέας Αριστεράς συγκεκριμένα, που ζήτησε να συγκληθεί για τον σκοπό αυτό η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 32Α του Κανονισμού της Βουλής.