Ο άθλος του Κεντέρη

Οσοι είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ, σαν σήμερα στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, πριν καν συνειδητοποιήσουμε τι είχε πετύχει εκείνο το ιστορικό βράδυ ο Κώστας Κεντέρης, χαζεύαμε τους ξένους συναδέλφους που ούρλιαζαν με επιφωνήματα θαυμασμού, ιδιαίτερα εκείνων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

Ο μόνος λευκός αθλητής που συμμετείχε στην κούρσα των 200 μέτρων έκανε… πλάκα στους Αμερικανούς (και όχι μόνο) κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 20.09. Παράλληλα ήταν ο πρώτος ευρωπαίος σπρίντερ μετά τον μεγάλο Ιταλό Πιέτρο Μενέα το 1980 στη Μόσχα (με μποϊκοτάζ όμως των Αμερικανών τότε) που κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 200 μέτρα και συνολικά ο 4ος Ευρωπαίος (καθώς το είχαν καταφέρει και ο μεγάλος Βαλερί Μπορζόφ το 1972 στο Μόναχο και νωρίτερα ο Λίβιο Μπερούτι στη Ρώμη το 1960).

Ο Κεντέρης που είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία με ατομική επίδοση 20.25, ήταν 5ος στα 100 μέτρα, αλλά έκανε ένα τρομερό σπριντ ανεβάζοντας κατακόρυφα τον ρυθμό και είδαν την πλάτη του τόσο ο Αμερικανός Ντάρεν Κάμπελ όσο και ο Ατο Μπόλτον από το Τρινιντάντ & Τομπάγκο.

Παράλληλα από το 1912 είχε να κερδίσει η Ελλάδα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στον ανδρικό στίβο, όταν ο Κωσταντίνος Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης.

«Αφιερώνω τη νίκη μου στην Ελλάδα και μακάρι, εάν αυτό ήταν δυνατόν, το χρυσό μετάλλιο να αποτελέσει έστω ένα μικρό βάλσαμο στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο ναυάγιο. Ευχαριστώ τον Θεό», τόνισε ο Κώστας Κεντέρης αμέσως μετά τον αγώνα του, που θεωρήθηκε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των αγώνων.

Δυστυχώς εκείνες τις μέρες (δύο μέρες πριν απ’ τον τελικό των 200 μέτρων) είχε συμβεί το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» με 81 νεκρούς έξω από την Πάρο βυθίζοντας στο πένθος όλη τη χώρα. Και όπως ήταν φυσικό όλοι οι έλληνες αθλητές και αθλήτριες ήταν σοκαρισμένοι από αυτή την είδηση.