Ο Ελ Κααμπί και το όραμα του κόουτς

Βάφοντας ερυθρόλευκη την περίφημη «We ‘ll always have Paris» ατάκα του Ρικ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) στην Ισλα (Ινγκριντ Μπέργκμαν) στο φινάλε της κινηματογραφικής «Καζαμπλάνκα», την ευθύνη θα αναλάμβανε σίγουρα ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί: Δεν είναι φυσικά ότι γεννήθηκε στη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου ο 31χρονος αρχισκόρερ. Είναι πως εκείνο το βράδυ της 29ης του Μάη πέτυχε το πιο σπουδαίο γκολ του Ολυμπιακού. Αυτό κόντρα στη Φιορεντίνα που έφερε στο μεγάλο λιμάνι το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και σημάδεψε την ίδια την Ιστορία…

Ναι, κάτι σε «We ‘ll always have… Νέα Φιλαδέλφεια». Για κάθε φίλαθλο που δεν θα ξεχάσει ποτέ κάθε λεπτομέρεια εκείνης της νύχτας: Πού ήταν, με ποιους ήταν, τι σκέφτονταν στο 116΄ όταν ο Σαντιάγκο Εσε σήκωσε το κεφάλι και γέμισε την μπάλα στην περιοχή των Ιταλών, πού τον βρήκε το ξημέρωμα. Για το ίδιο το club που τον Μάρτη συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, όντας το πρώτο που κατέκτησε δύο τρόπαια της UEFA την ίδια σεζόν (ποιος ξεχνά και το… μικρό θαύμα του Youth League) και έχοντας ήδη σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση της λίστας των σημαντικότερων πολυαθλητικών συλλόγων – 315 τίτλοι σε ομαδικά σπορ. Για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που εκείνο το βράδυ έγινε ο πρώτος προπονητής από τα χρόνια του Ράφα Μπενίτεθ (Βαλένθια 2004 Europa League, Λίβερπουλ 2005 Champions League) που κατέκτησε back to back ευρωπαϊκό τίτλο από διαφορετικούς πάγκους. Για τον Παναγιώτη Ρέτσο, τον Γιώργο Μασούρα, τον Κωνσταντή Τζολάκη, τον Ροντινέι και τα άλλα παιδιά που ανοίγουν πανιά για το επόμενο ταξίδι…

Το ταξίδι

Αυτή τη φορά; Το ανανεωμένο Europa League. Απευθείας η – αχαρτογράφητη – League Phase με αφετηρία το βράδυ της Πέμπτης (26/9, 22:00) στη Λυών και την έδρα της ισχυρής Ολιμπίκ του Αλεξάντερ Λακαζέτ (352 συμμ., 182 γκολ, 55 ασίστ) και της παρέας του. Μια εβδομάδα μετά έρχεται στο Φάληρο η Μπράγκα (3/10, 19:45) του Κάρλος Καρβαλιάλ – ναι, ο πρώην – και του Αντρέ Ορτα. Και αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας διαδικασίας με οκτώ αναμετρήσεις με διαφορετικούς αντιπάλους που θα τραβήξει ως τα τέλη του Γενάρη. Συμμετέχουν 36 ομάδες, έχουν μια ενιαία βαθμολογία, περνούν απευθείας στους «16» οι πρώτοι οκτώ, παλεύουν για τα άλλα οκτώ εισιτήρια εκείνοι που θα καταλήξουν στις θέσεις 9-24.  Κανονική… μπερδεψούρα, αλλά έτσι δεν συμβαίνει πάντα στην εφαρμογή ενός τόσο διαφορετικού εγχειρήματος;

Τελικός στο σπίτι (του)

«Είναι δύσκολο έστω να φανταστείς τι απαιτείται για να περάσεις στην επόμενη φάση. Είναι μια νέα ιδέα και ελπίζω να αποδειχθεί κάτι όμορφο», σχολίασε για το νέο format ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που στο μεταξύ μόλις βρήκε το επόμενο προσωπικό του κίνητρο: Στο «Σαν Μαμές» την ιστορική έδρα της Αθλέτικ Μπιλμπάο θα γίνει ο τελικός της διοργάνωσης (21/5). Στο γήπεδο που έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο, που ξεκίνησαν για εκείνον όλα. «Θα ήταν πολύ όμορφο» πρόσθεσε τέλη Αυγούστου σχολιάζοντας τα μαντάτα της κλήρωσης και το μονοπάτι που άνοιξε μπροστά. Και πριν κάποιος θελήσει μια αυτονόητη προσγείωση στην πραγματικότητα; Μια υπενθύμιση: Ο βάσκος τεχνικός και ο Ολυμπιακός μας θύμισαν τον Μάη πως τίποτα δεν απαγορεύεται. Ακόμη και το να πιστεύεις στα θαύματα…

Τα ποσοστά

Με αφορμή τη «σέντρα» η σελίδα «Football Meets Data», που ασχολείται με διάφορα οικονομικά μοντέλα στο ποδόσφαιρο, πραγματοποίησε 10.000 προσομοιώσεις και παρουσίασε τις πιθανότητες κάθε ομάδας να τερματίσει σε θέση πρόκρισης στα νοκάουτ της διοργάνωσης: Στον Ολυμπιακό έδωσε 79% να βρεθεί στο top 24 και 29% στην πρώτη 8άδα που θα πάρει απευθείας την πρόκριση για το top 16. Τις πιο πολλές πιθανότητες προσέφερε στην Τότεναμ (92% και 50% αντίστοιχα).

Στον άλλο εκπρόσωπο της Ελλάδας, τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, έδωσε αντίστοιχα 77% και 24%.

Επιμένουμε όμως στο προφανές: Είναι ουσιαστικά ένα νέο τουρνουά. Δεν ξέρεις πόσοι από το μάξιμουμ των 24 βαθμών θα δώσουν τα εισιτήρια. Δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσουν οι ισχυρότεροι (είναι εκεί και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Πόρτο, η Ρόμα κ.λπ.) μέχρι να προκριθούν – αν θα ξεκινήσουν με γκάζια και θα φρενάρουν ή να θα ασχοληθούν… αργότερα – κ.λπ.

Ολοι περιμένουν δικαίως το πρώτο δείγμα γραφής.