Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δείχνει για πρώτη φορά τις πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

Η Β. Κορέα δημοσιεύει για πρώτη φορά εικόνες εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου

Η Βόρεια Κορέα έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την Παρασκευή εικόνες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, οι οποίες δείχνουν τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν να περιηγείται σε αυτές, ζητώντας ενίσχυση του πυρηνικού του οπλοστασίου.

Η χώρα, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 2006 και τελεί υπό δέσμη κυρώσεων του ΟΗΕ για τα απαγορευμένα οπλικά της προγράμματα, δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Τέτοιες εγκαταστάσεις παράγουν υψηλού βαθμού εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών, περιστρέφοντας το υλικό εντός φυγοκεντρικών μηχανών σε υψηλές ταχύτητες.

Ο Κιμ ξεναγήθηκε στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Όπλων και στη «βάση παραγωγής πυρηνικών υλικών οπλικής βαθμίδας», ανέφερε το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA) , χωρίς να δώσει πληροφορίες για την τοποθεσία των εγκαταστάσεων ή την ημερομηνία της επίσκεψης.

Ο Κιμ «τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί, περαιτέρω, ο αριθμός των φυγοκεντρικών συσκευών προκειμένου να αυξηθούν εκθετικά τα πυρηνικά όπλα για την αυτοάμυνα», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, δημοσιεύοντας εικόνες του Κιμ να επιθεωρεί σειρές μηχανών.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης προέτρεψε το προσωπικό των εγκαταστάσεων να προωθήσει την εισαγωγή φυγοκεντρικής συσκευής νέου τύπου «ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα θεμέλια για την παραγωγή πυρηνικών υλικών οπλικής βαθμίδας».

Ο Κιμ τόνισε επίσης την ανάγκη «να τεθεί ένας υψηλότερος μακροπρόθεσμος στόχος ως προς την παραγωγή πυρηνικών υλικών που είναι απαραίτητος», πρόσθεσε το KCNA.

Τα προγράμματα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας απαγορεύονται από τις κυρώσεις του ΟΗΕ, αλλά η χώρα αψηφά εδώ και καιρό τους περιορισμούς, εν μέρει χάρη στην υποστήριξη των συμμάχων της Ρωσίας και Κίνας.

Η Νότια Κορέα επέκρινε τη βόρεια γείτονά της για τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου και τους στόχους του να ενισχύσει την παραγωγή υλικών για τακτικά πυρηνικά όπλα.

«Πρόκειται για μια σαφή παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Σεούλ.

Πηγή: ΚΥΠΕ