«Ο κόσμος θέλει περισσότερα ντέρμπι»

Το κάθε πέρσι και καλύτερα αναμφίβολα δεν ταιριάζει στην Ευρωλίγκα (που κάνει τζάμπολ μέσα στην εβδομάδα) η οποία χρόνο με τον χρόνο ωριμάζει όλο και περισσότερο και μας αφήνει την πιο γλυκιά γεύση. «Μα είναι φυσικό. Είναι δεδομένο ότι η Ευρωλίγκα είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη και όλοι οι φορείς ψάχνουμε συνέχεια τρόπους να το βελτιώσουμε. Ο κόσμος είναι δικαίως απαιτητικός» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος των προπονητών της Ευρωλίγκας Δημήτρης Ιτούδης που – ανήσυχο πνεύμα γαρ – δεν σταματά να επιζητά το καλύτερο. «Μα το βλέπουμε στην πράξη. Οι ομάδες ανακαινίζουν τα γήπεδά τους και όλο βελτιώνουν τις παροχές προς τους φιλάθλους και αυτό το συναρπαστικό και διαδραστικό άθλημα μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερες συγκινήσεις, εφόσον και εμείς όλοι οι φορείς καινοτομήσουμε σε διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα. Ο στόχος είναι να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα ώστε να κάνουμε το άθλημα πιο ενιαίο και παράλληλα πιο απλό και κατανοητό για τον κόσμο και οργανωτικά και όσον αφορά τους κανονισμούς ανά διοργάνωση. Για παράδειγμα αρχίζουμε με ευρωπαϊκό στυλ τη σεζόν, όλοι εναντίον όλων, πάμε σε στυλ ΝΒΑ στα πλέι οφ και καταλήγουμε με κολεγιακό, στο φάιναλ φορ. Θεωρώ ότι είμαστε ώριμοι ως μπασκετική κοινωνία να περάσουμε στα πλέι οφ κάτι που θέλουν και οι παίκτες. Ευγνωμονούμε τον δρ. Νέισμιθ που ανακάλυψε το μπάσκετ αλλά και αυτός ήταν αδύνατον να προβλέψει τότε το πού θα φτάσει η εξέλιξή του» επισημαίνει ο έλληνας προπονητής που δουλεύει πολύ σε αυτό τον τομέα και από τον θεσμικό του ρόλο.

«Συνεργαζόμαστε»

«Εχουμε αγαστή συνεργασία ο σύνδεσμος προπονητών και με την Ευρωλίγκα και με τους συνδέσμους παικτών και διαιτητών για να βρούμε τρόπους να θωρακίσουμε και να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το άθλημα που είναι η δουλειά μας και ταυτόχρονα το αγαπάει ο κόσμος.

Π.χ. τα Play In που τα δέχτηκε αμέσως η Ευρωλίγκα και είμαστε περήφανοι γιατί έδωσε άλλη διάσταση. Υπάρχουν ακόμα πολλές ιδέες που θα δώσουν σημαντικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν όλους, όπως π.χ. τα πολλά και συνεχόμενα παιχνίδια. Οι αθλητές πρέπει να προστατεύονται πάνω απ’ όλους γιατί αυτοί φέρνουν τον κόσμο στο γήπεδο. Εχουμε πλέον σύμμαχο την τεχνολογία για να προστατεύουμε τους παίκτες ανάλογα με την επιβάρυνση σε σωματικό και ψυχολογικό τομέα. Η πρόληψη είναι το παν».

«Θέλω τις ρωσικές ομάδες»

Οσον αφορά τη συνεχιζόμενη απουσία των ρωσικών ομάδων, ο κόουτς Ιτούδης είναι ξεκάθαρος μιλώντας γενικότερα: «Ο αθλητισμός ενώνει και έτσι πρέπει. Ολες οι ομάδες θέλω να είναι παρούσες. Ημουν καλεσμένος και ευχαριστώ τον κ. Κουσένκο τον διευθυντή της ρωσικής λίγκας στη Μόσχα και είδα το σούπερ καπ που ήταν επιπέδου Ευρωλίγκας και οργανωτικά και αγωνιστικά. Ο Αμπράμοβιτς επέλεξε να πάει στην ΤΣΣΚΑ, άρα ακόμα οι ρωσικές ομάδες έλκουν παίκτες και προπονητές και χαίρομαι και για τη δουλειά του συνεργάτη μου για χρόνια Ανδρέα Πιστιόλη. Οσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες ομάδες και οικονομικά ισχυρές να είναι στη διοργάνωση.

Οπως επίσης αξίζουν συγχαρητήρια στην προσπάθεια που κάνουν στο Ντουμπάι και μιλώντας με τους ανθρώπους της ομάδας όπως ο τζένεραλ μάνατζερ Ντέγιαν Καμενγιάσεβιτς, είδα ανθρώπους με ξεκάθαρο πλάνο, όραμα και θέληση. Το ίδιο θα πω και για τη Χάποελ Τελ Αβίβ. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να δεχτούμε όλες τις καλές ομάδες που θα κάνουν στο μέλλον ακόμα πιο ελκυστική την Ευρωλίγκα».

Η κουβέντα δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει τις ελληνικές ομάδες, τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.

«Δυνατοί οι Αιώνιοι»

«Πολύ δυνατές ομάδες και οι δύο. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα και μια άκρως πετυχημένη σεζόν πέρυσι που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση γιατί είχαν υπομονή και όταν φυσιολογικά η ομάδα δεν πήγαινε καλά στην αρχή. Μεγάλο μπράβο στον προπονητή, στους παίκτες αλλά και στη διοίκηση για τη στήριξη. Ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε σημαντικά και αλήθεια να που έρχεται η κουβέντα και πάλι στα περισσότερα τέτοια παιχνίδια μεταξύ μεγάλων ομάδων και αυτό δεν αφορά μόνο τις ελληνικές. Παιχνίδια που θα συγκεντρώνουν φιλάθλους από όλη την Ευρώπη και θα κρατάνε πολύ ψηλά το ενδιαφέρον. Στον Παναθηναϊκό μου είπαν στο Βερολίνο ότι είχαν 99.000 αιτήσεις για εισιτήρια ενώ θα έπαιρναν 700! Πού να πρωτοδώσουν;».

Ο έμπειρος τεχνικός περιμένει και εφέτος μεγάλο ανταγωνισμό: «Εχουμε 8-9 ομάδες που στοχεύουν πολύ ψηλά και άλλες 9 που θα κυνηγήσουν πλέι οφ και πλέι ιν. Δεν χρειάζεται απογοήτευση ή υπέρμετρος ενθουσιασμός. Θέλει υπομονή και το πλεονέκτημα δεν κρίνει τα πάντα. Οι περσινές σειρές στα πλέι οφ αποτελούν ιδανική διδασκαλία για τον κόσμο να έχει υπομονή».

Οσο για το πότε θα τον δούμε ξανά στον πάγκο (καθώς για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια δεν έχει αυτή την περίοδο ομάδα): «Δεν ξέρω πότε, όταν θα υπάρξει μια προοπτική. Υπήρξε το καλοκαίρι κάτι αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Ομως απολαμβάνω τον θεσμικό μου ρόλο και αξιοποιώ ελεύθερο χρόνο που δεν είχα σχεδόν 30 χρόνια»!