Ο Στυλιανίδης στο Πεκίνο

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στο Πεκίνο, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τις Βιώσιμες Μεταφορές. Κατά τη διήμερη παραμονή του στην κινεζική πρωτεύουσα θα συναντηθεί και με τον κινέζο υπουργό Μεταφορών Li Xiaopeng και με τον πρόεδρο της Cosco Wan Min. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPC82) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που θα συζητήσει μέτρα περιορισμού των αερίων ρύπων από τη ναυτιλία, με την Κίνα να έχει καταθέσει δικές της προτάσεις. Να σημειωθεί επίσης ότι Ελλάδα και Κίνα ηγούνται της παγκόσμιας ναυτιλίας, ενώ η ελληνική πλοιοκτησία ναυπηγεί σημαντικό αριθμό πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία. Στην Ελλάδα η Cosco όπως είναι γνωστό ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά.

Trafigura: νέος

διευθύνων σύμβουλος

Ενας από τους μεγαλύτερους ναυλωτές στον κόσμο, η Trafigura, διόρισε τον Richard Holtum ως τον επόμενο διευθύνοντα σύμβουλό της. Ο Holtum (στη φωτογραφία αριστερά), θα αναλάβει τη θέση αυτή την 1η Ιανουαρίου του 2025. Θα ενταχθεί επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον Οκτώβριο. Ο σημερινός επικεφαλής Jeremy Weir (στη φωτογραφία δεξιά) θα αναλάβει τον ρόλο του προέδρου. «Η ανακοίνωση σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας σχεδιασμού διαδοχής από το διοικητικό συμβούλιο επί σχεδόν τρία χρόνια», δήλωσε ο Weir. Ο Holtum εντάχθηκε στην ομάδα LNG της Trafigura το 2014 και το 2022 διορίστηκε παγκόσμιος επικεφαλής του τομέα φυσικού αερίου και ενέργειας, ενώ το 2023 ο ρόλος του επεκτάθηκε και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πριν από την ένταξή του στην Trafigura, ο Holtum πήρε το πτυχίο του από τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst. Στη συνέχεια εργάστηκε για δύο χρόνια στην Glencore.

Ελευσίνα: απομακρύνονται

ναυάγια

Συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό το έργο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) για την απομάκρυνση των επικίνδυνων πλοίων και ναυαγίων από τον κόλπο της Ελευσίνας. Δυο ακόμη πλοία απομακρύνονται τις προσεχείς ημέρες, το δεξαμενόπλοιο «Προμηθέας» και το φορτηγό «Ελένη Κ», τα οποία ελλιμενίστηκαν το 2013 και το 2018, αντίστοιχα, στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν. Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΕ κατακυρώθηκαν οι δύο ανάδοχες εταιρείες, οι οποίες θα απομακρύνουν τα δύο πλοία, ύστερα από τον ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενεργήθηκε στις 27 Αυγούστου 2024. Για τα υπόλοιπα 14 πλοία θα διεξαχθεί επαναληπτικός διαγωνισμός.