Παρατείνεται η αγωνία αναμένοντας εμπειρογνώμονα, παίρνουν χρόνο οι Συνοδικοί. Πότε ανοίγει η Μονή

Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη των μοναχών – Στο περίμενε νέου εμπειρογνώμονα για «ροζ» βίντεο – Παίρνουν χρόνο οι Συνοδικοί για τελική ετυμηγορία για τους Νεκτάριο Πορφύριο και Αββακούμ – Πότε αναμένεται να ανοίξει η Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι

Την ώρα που οι διαδικασίες με τους μάρτυρες και τις καταθέσεις ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου έχουν ολοκληρωθεί και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η αναμονή για την άφιξη δεύτερου εμπειρογνώμονα παρατείνει την ανακοίνωση τελικής απόφασης για τους εν αργία Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο-Πορφύριο και τον μοναχό Αββακούμ.

Όπως ανέφεραν εκκλησιαστικές πηγές στη Cyprus Times οι Συνοδικοί που απουσίαζαν στο εξωτερικό επέστρεψαν, όμως τώρα αυτό που απασχολεί είναι τα ευρήματα του νέου ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα. Αποτελέσματα που θεωρούν εξαιρετικής σημασίας για την τελική τους ετυμηγορία για καθαίρεση ή όχι των μοναχών που βρίσκονται ως γνωστό στο «σκαμνί» για ηθικά και οικονομικά σκάνδαλα.

Σε μια άλλη εξέλιξη αρμόδια πηγή αναφέρει πως οι Συνοδικοί αν και είχαν πρόθεση να προχωρήσουν με την απόφαση νωρίτερα το κώλυμα που προέκυψε με την έλευση νέου εμπειρογνώμονα καθυστερεί τις διαδικασίες. Οι Συνοδικοί μετά την εξέλιξη αυτή φαίνεται να συζήτησαν πως ίσως ο χρόνο που κερδίζουν τη δεδομένη στιγμή να είναι και υπέρ μίας δίκαιης απόφασης που δεν θα γίνει κάτω από πίεση χρόνου και δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης.

Πάντως, η πλευρά των μοναχών δεν βλέπει με θετικό μάτι την καθυστέρηση εξεύρεσης νέου εμπειρογνώμονα, αντιθέτως θεωρεί πως η Συνοδικοί έχουν -όπως μας λέχθηκε- άλλα κίνητρα με σκοπό να αφήσουν στο «σκοτάδι» τους ίδιους και την κοινή γνώμη.

Υπενθυμίζεται πως τα ευρήματα του πρώτου εμπειρογνώμονα ο οποίος κλήθηκε να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα των «ροζ» βίντεο –τα έκρινε αυθεντικά- συνεχίζουν να αμφισβητούνται από τους μοναχούς, οι οποίοι εμμένουν ότι αυτά είναι χαλκευμένα με σκοπό να τους πλήξουν.

Μετά τη λήψη γνωμάτευσης από τον νέο εμπειρογνώμονα που δεν αποκλείεται να έρθει από το εξωτερικό, θα κληθούν οι κατηγορούμενοι σε απολογία και στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση. Η Σύνοδος δεν γνωστοποιεί πάντως, πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία, αλλά και ούτε πότε τελικά θα ανακοινώσει την τελική της απόφαση.

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου οι Νεκτάριος και Πορφύριος θα παρουσιαστούν ενώπιον Κακουργιοδικείου για οικονομικά σκάνδαλα, όπου ήδη τους απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες.

Επαναλειτουργεί το μοναστήρι αμέσως μετά την απόφαση

Σε μία άλλη εξέλιξη όπως αναφέρουν πληροφορίες της Cyprus Times η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού έχει πρόθεση αμέσως μετά την όποια απόφαση ληφθεί από το Συνοδικό Δικαστήριο, να επαναλειτουργήσει την Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Αίτημα το οποίο πολλάκις μετέφεραν στην Μητρόπολη οι κάτοικοι της περιοχής και πλήθος πιστών που επισκεπτόταν το μοναστήρι.

Οι συνθήκες επαναλειτουργίας της Μονής δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη.