Η ΔΕΘ πάντα είναι αφορμή για ώσμωση του πολιτικού, επιχειρηματικού κόσμου και στην καλύτερη εκδοχή της και της κοινωνίας των πολιτών. Βέβαια, η κεντρική στιγμή πάντα είναι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και η εν γένει στάση του. Εδώ και ενώ συνήθως ο δημοσιογραφικός κόσμος επικεντρώνεται στα επιμέρους μέτρα και τις εξειδικεύσεις τους (προφανώς καθοριστικά για τον μέσο πολίτη αλλά και για την αγορά), έχει μεγάλη σημασία η αποκρυπτογράφηση της διπλής τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στην κεντρική ομιλία και στην εθιμοτυπική συνέντευξη Τύπου.
Η φετινή για παράδειγμα εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ έδωσε σύμφωνα με μια ανάγνωση την αίσθηση της υποτονικότητας. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το πολιτικό μομέντουμ, περισσότερο είναι διακριτή πίσω από τις γραμμές μια αίσθηση ωριμότητας που ούτε μαξιμαλιστικές υποσχέσεις εμπεριέχει, ούτε αποσπασματικά μέτρα παροχών που συχνά απλώς βελτιώνουν συγκυριακά αλλά και σισύφεια την πραγματικότητα.
Η φετινή παρουσία συνόψισε μια στρατηγική με βάθος και προοπτική, με μάχη για τις πολλές καθημερινότητες και με γνώμονα τον δημοσιονομικό χώρο όπως και τη γεωπολιτική συγκυρία. Ο μετασχηματισμός της χώρας εξάλλου δεν επιμερίζεται μόνο σε παροχές ανά θιγμένη επαγγελματική ομάδα αλλά με ένα μακρύ σχέδιο που βαθαίνει τη θεσμική, οικονομική και ευρωπαϊκή διάσταση της Ελλάδας. Χαμηλές προσδοκίες σε βραχύ διάστημα, οικοδόμηση όρων ανάπτυξης σε βάθος ορίζοντα και με προσήλωση στον μεταρρυθμιστικό κύκλο. Η σταθερότητα σήμερα ειδικά δεν είναι ένα εύκολο και αυτονόητο στην έκβασή του στοίχημα.