Περιμένουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κάλπη

Η τόλμη στο ντιμπέιτ της Τρίτης, όπου οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ είχαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν σε απευθείας διάλογο, απέδωσε όσα χρειάζονταν για το κόμμα που φιλοδοξεί την ολική επαναφορά του: με ένα βήμα που γίνεται πρώτη φορά και τη θετική διάθεση να συζητήσουν, οι έξι ανέδειξαν όχι μόνο την ποικιλία αλλά και τη σοβαρότητα που θεωρούν πως έχει το ΠΑΣΟΚ – σε μια περίοδο, εκτιμούν έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη, που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση που η μεταξύ τους σύγκριση τους βγάζει ξεκάθαρους νικητές. Ο θετικός απόηχος εκτιμάται πως εξασφαλίζει κάτι ακόμα: μεγαλύτερη συμμετοχή στην κάλπη, καθώς σχεδόν όλες οι πτέρυγες του κόμματος έχουν κι από έναν εκπρόσωπο που θα μπορούσαν να ψηφίσουν τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.

Η κάθε πλευρά, λίγες ώρες μετά, επέμεινε σε στοιχεία που απέδωσαν στην εμφάνιση του εκάστοτε υποψηφίου, επιχειρώντας να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο των αδυναμιών και αποδεικνύοντας πως, ειδικά σε μια τηλεμαχία της νέας εποχής, η μάχη για τις εντυπώσεις δεν τελειώνει όταν κλείνει η τηλεοπτική συζήτηση, αλλά συνεχίζεται. Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι αν αυτό το ντιμπέιτ μπορεί να αλλάξει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τη σειρά των υποψηφίων όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Αυτή η συζήτηση δεν αφορά τόσο τον (κινούμενο θεσμικά) Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος με βάση σχεδόν όλες τις μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι στην πρώτη θέση, αλλά κυρίως τους υπόλοιπους τρεις που διεκδικούν την είσοδό τους στον δεύτερο γύρο.

Ο απόηχος της τηλεμαχίας

Στο στρατόπεδο του Χάρη Δούκα, ο οποίος στις περισσότερες έρευνες βρίσκεται στη δεύτερη θέση, εκτιμάται πως παρά την εμφανή απειρία του ο δήμαρχος Αθηναίων κέρδισε στα σημεία που δέχτηκε προσωπική επίθεση – η κόντρα ανάμεσα σε εκείνον και τον Νίκο Ανδρουλάκη (η φράση «Δεν είσαι Μιτεράν, ευτυχώς για εμάς δεν είσαι Ερντογάν», «αυτό που είπες είναι απρέπεια» διαμοιράστηκε περισσότερο απ’ όλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ποικίλες αντιδράσεις). Στην Αννα Διαμαντοπούλου, που σε κάποιες έρευνες βρίσκεται στη δεύτερη θέση, θεωρείται πως η πολιτική της επάρκεια αναδείχθηκε ξεκάθαρα, παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε για την απουσία της από τα πολιτικά τεκταινόμενα. Ο Παύλος Γερουλάνος, από την πλευρά του, φαίνεται πως εκτιμάει πως ανεξαρτήτως αριθμών χτυπάει πλέον στα ίσα τούς άλλους δύο με το προφίλ του, αν και η μοναδική σκληρή διαμάχη που στην ουσία συμμετείχε ήταν εκείνη με τη Διαμαντοπούλου («Πού ήσουν Αννα;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός, με εκείνη να απαντάει πως «υπάρχει ζωή και εκτός κόμματος, αλλά εντός παράταξης»). Τόσο ο Μιχάλης Κατρίνης όσο και η Νάντια Γιαννακοπούλου κερδίζουν πόντους γιατί κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να περάσουν την πολιτική τους θέση ισότιμα – χτυπώντας τα φαβορί και κυρίως τους Ανδρουλάκη και Δούκα, τον έναν για τη λειτουργία του κόμματος επί ηγεσίας του και τον άλλο για τον διπλό ρόλο δημάρχου και προέδρου. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, όλοι θεωρούν πως στο ντιμπέιτ κατάφεραν να διατηρήσουν το ακροατήριό τους. Το βασικό ερώτημα είναι αν υπήρξε κανείς που να κατάφερε να το διευρύνει – και υπό αυτή την έννοια η μάχη είναι ακόμα ανοιχτή, καθώς κανείς δεν ξέφυγε από το πλαίσιο στο οποίο έχει ήδη περιγράψει την υποψηφιότητά του.