Πιο εύκολα στην Ευρώπη…

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι; Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να καταγράφει αναιμικές εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η νίκη επί του Πανσερραϊκού ήρθε στο φινάλε και δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως παραμορφωτικός καθρέφτης. Παρά την ποιότητα και τη δυναμική που έχει δείξει το Tριφύλλι στο Κόνφερενς Λιγκ, όπου φαίνεται ικανό να φτάσει ψηλά την απόδοσή του στην ελληνική Super League, δεν πείθει. Είτε ο Αλόνσο δεν μπορεί να βρει τη λύση είτε οι προπονητές των αντιπάλων έχουν βρει τρόπους να περιορίζουν τη δημιουργικότητα του Παναθηναϊκού, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει ομάδες που επιλέγουν μια πιο αμυντική προσέγγιση και δεν αφήνουν χώρους για να τις εκμεταλλευτεί με την επιθετική του ποιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα εξελίσσονται σε «θρίλερ», με τον Παναθηναϊκό να αναγκάζεται να παλέψει σκληρά για τη νίκη. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι, ενώ η ομάδα έχει τις δυνατότητες, η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος φαίνεται δύσκολη. Οι λόγοι είναι πολλοί: από την πίεση της διαχείρισης πολλών διοργανώσεων ταυτόχρονα έως την ανάγκη να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού που αντιμετωπίζει κάθε εβδομάδα.

Το ερώτημα παραμένει: Μπορεί ο Παναθηναϊκός να πετύχει τη διάκριση στην Ευρώπη, ενώ παλεύει να διατηρήσει την παρουσία του στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος; Οι επόμενες αγωνιστικές θα είναι καθοριστικές για να φανεί αν η ομάδα μπορεί να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών σε όλα τα μέτωπα. Το ντέρμπι με την ΑΕΚ θα δείξει πάρα πολλά. Το μεγάλο άγχος για τους Πράσινους είναι η κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος. Λείπουν 14 χρόνια από την κορυφή και το βάρος είναι τεράστιο. Αυτό πολλαπλασιάστηκε με τον τρόπο που χάθηκαν οι δύο τελευταίοι τίτλοι. Οι πέντε χαμένοι βαθμοί με Αστέρα και Καλλιθέα στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές είναι μεγάλη απώλεια. Θα πρέπει να τους καλύψει ο Παναθηναϊκός με μεγάλες νίκες στα ντέρμπι. Κόντρα στις Σέρρες απέφυγε χάρη στα σουτ του Τζούρισιτς νέο σοκ. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Το χειρότερο είναι ότι οι αμφιβολίες, που από την αρχή υπάρχουν, δεν διαλύονται. Το αντίθετο. Δρόμος υπάρχει ακόμη. Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά σε μια κούρσα με τρεις σπουδαίους αντιπάλους δεν γίνεται να έχεις προβλήματα κόντρα στους μικρομεσαίους. Από τη στιγμή που έχει βρεθεί να κυνηγά από την αρχή, τα πράγματα είναι δύσκολα σε όλους τους τομείς.