ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ

Δεν ήταν εύκολη η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παράλληλα με τη συζήτηση εντός, διεξαγόταν μια συζήτηση των εντός με τους εκτός. Οι πληροφορίες που έφτασαν σε συγκεκριμένα ΜΜΕ για επιμονή της Ολγας Γεροβασίλη στο ζήτημα του πόθεν έσχες ως κριτήριο και για αναφορά του Κώστα Ζαχαριάδη σε «κόψιμο» Κασσελάκη λόγω της αναφοράς σε «κουκουλοφόρους» έφερε αντιδράσεις. Η Γεροβασίλη βγήκε εκνευρισμένη από την αίθουσα για να ξεκαθαρίσει στους δημοσιογράφους πως τίποτα από αυτά δεν συνέβη, αλλά κάποιοι στοχεύουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Ποιοι είναι αυτοί; Από την πλειοψηφία έδειχναν καθαρά προς το περιβάλλον Κασσελάκη.

ΦΤΑΙΝΕ ΚΙ ΑΛΛΟΙ

«Αισθανόμαστε μια πολύ πικρή δικαίωση και ο τόνος είναι για μένα πικρή και λιγότερο δικαίωση», ανέφερε (ΕΡΤ) ο Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ – ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είναι ένα από τα στελέχη που αποχώρησαν και σήμερα βρίσκονται στη Νέα Αριστερά. Ο τόνος του είναι πάντως κοινός με αυτόν των υπολοίπων στελεχών που αποχώρησαν, αν και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Εντοπίζοντας, δηλαδή, το πρόβλημα πριν απ’ τον ερχομό του Κασσελάκη, ακόμα και στην επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει τον πρόεδρό του στη βάση και όχι μέσω συνεδρίου. «Δεν φταίει ο κύριος Κασσελάκης γι’ αυτό. Το βρήκε έτοιμο και ως κουλτούρα των μελών».

ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΛΠΩΝ

Σε σκληρούς τόνους ήταν η επιστολή που έστειλε η Αννα Διαμαντοπούλου στην ΕΔΕΚΑΠ για τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ – σκληρούς γιατί, σύμφωνα με την πρώην υπουργό, οι νομαρχιακές επιτροπές παρότι περιμένουν αυξημένη προσέλευση, προτείνουν πολλές φορές μείωση των εκλογικών τμημάτων. Ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση του βόρειου τομέα στην Αθήνα, που παρότι περιλαμβάνει 14 δήμους, προτάθηκε μείωση καλπών σε 8 εξ αυτών και να παραμείνει ο ίδιος αριθμός σε όλους τους άλλους πλην ενός. Ποιος ο στόχος, σύμφωνα με τη Διαμαντοπούλου; «Να παρακωλύσει και εμποδίσει την αθρόα συμμετοχή των ενδιαφερόμενων συμπολιτών μας, ιδίως σε περιοχές, που κατά την κρίση τους, ο υποψήφιος της αρεσκείας τους δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρός».

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ

Ας κάνουμε τα μαθηματικά στα εσωκομματικά στρατόπεδα, μπορεί να χρειαστούν στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον: Μετρήθηκαν έντεκα γαλάζιοι βουλευτές, που δυνητικά μπορούν να «κόψουν» νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σίγουρα 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μπορεί και κάποιοι ακόμα) ανήκουν στη νέα πλειοψηφία των 100, ενώ 3 είναι μπετόν αρμέ στην πλευρά Κασσελάκη – υπενθυμίζω ότι χρειάζονται μόλις 5 αποχωρήσεις για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέντε βουλευτές έχουν υπογράψει υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη, τρεις υπέρ του Χάρη Δούκα.

ΑΠΟΡΙΑ;

Οι πρώην πασόκοι θα συνεχίσουν να τσακώνονται μεταξύ τους σε όποιο κόμμα κι αν πάνε;