Οπτικογραφημένο χαιρετισμό του Hasan bin Talal στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Κρίση
Οι εύθραυστες συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν, οδηγώντας σε ανθρωπιστικές κρίσεις, ανέφερε σήμερα ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας Hasan bin Talal, προσθέτοντας πως οι ακραίες καιρικές καταστροφές εκτόπισαν πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως τα τελευταία δέκα χρόνια.
Σε οπτικογραφημένο χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα, από το Ινστιτούτο Κύπρου και η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ο Πρίγκιπας της Ιορδανίας είπε ότι σύμφωνα με όσα λέγονται «μέχρι το 2050, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι αμμοθύελλες μπορεί να καταστήσουν τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική ακατοίκητες».
Ηδη, συνέχισε «οι ακραίες καιρικές καταστροφές έχουν εκτοπίσει πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια, με το 80% των εκτοπισμένων να ζουν στην Ασία, όπου κατοικεί πάνω από το ένα τρίτο των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου. Οι περιοχές αυτές γίνονται επίκεντρο των δυσεπίλυτων συγκρούσεων της κλιματικής αλλαγής» και πρόσθεσε πως «οι εύθραυστες συνθήκες μπορεί να επιδεινωθούν, οδηγώντας σε ανθρωπιστικές κρίσεις».
Όπως είπε, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή του μεγάλου κλιματικού «βρασμού», συνδέεται με ένα συμβόλαιο γενεών. «Δεν μιλάμε για το μέλλον μας, μιλάμε για τις μελλοντικές γενιές», είπε και σημείωσε πως «οι αποφάσεις και οι δράσεις που λαμβάνουν οι σημερινοί φορείς χάραξης πολιτικής και οι κοινωνίες, για παράδειγμα, με τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη αργότερα αυτό το μήνα, επενδύοντας σε βιώσιμες πρακτικές και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τιμούν ένα συμβόλαιο».
Η κλιματική προσφυγιά, συνέχισε ο Πρίγκηπας «είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, ένα πραγματικά παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μια πραγματικά παγκόσμια λύση, μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω σε συνδυασμό με αντισυμβατικές και καινοτόμες προσεγγίσεις, με τις οποίες θα δώσουμε στους ανθρώπους μας τη δυνατότητα να γίνουν πολίτες και όχι να συνεχίσουν να είναι οπαδοί».
Δεν είμαστε σίγουροι, κατέληξε «για την πορεία των πραγμάτων όσον αφορά τη στήριξη σε αυτή την παγκόσμια δομή του 20ού αιώνα, η οποία εξακολουθεί να μην είναι κατάλληλη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον 21ο αιώνα».
Πηγή: ΚΥΠΕ