Προοπτική

Αριθμοί, ποσοστά, πιθανότητες, εκτιμήσεις από προσομοιώσεις για τα νέα Κύπελλα Ευρώπης. Κρατήσαμε ωστόσο δύο παρατηρήσεις που έχουν σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο και τη φετινή του προοπτική. Η πρώτη έχει σχέση με τη θέση που θα κατακτήσουμε στο ranking της UEFA. Η Opta Analyst εκτιμά πως η Ελλάδα έχει 98,9% πιθανότητες να καταταγεί στη 15η θέση που σύμφωνα με τα ισχύοντα ανοίγει και δεύτερη πόρτα στη χώρα μας για το Τσάμπιονς Λιγκ. Κατά την ίδια ανάλυση, η Ελλάδα έχει πιθανότητες 56% ακόμα και για την 11η θέση που προάγει την τρίτη στη βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας από το Κόνφερενς στο Γιουρόπα Λιγκ.

Η δεύτερη αναφέρεται στις πιθανότητες που έχουν οι ομοσπονδίες να καταταγούν σε μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ranking της UEFA για την τρέχουσα σεζόν που προσφέρει μία επιπλέον θέση στο league phase του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ποσοστό που δίνεται στη χώρα μας είναι 0,1%. Το λιγότερο που μπορεί να δοθεί. Με μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Πιθανότητες πλασαρίσματος στην πρώτη δυάδα δόθηκαν σε μόλις εννέα χώρες, με την Ισπανία να είναι το μεγάλο φαβορί με 63% και την Αγγλία να ακολουθεί με 61,7%.

Παρατηρούμε πως τα μοντέλα ανάλυσης και η τεχνητή νοημοσύνη δείχνουν μια πίστη στις δυνατότητες των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης, η οποία φυσικά εκπορεύεται από την πρόσφατη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού να κατακτήσει το Κόνφερενς Λιγκ.

Ακόμα και στις πιθανότητες διάκρισης των τριών ομάδων μας που συνεχίζουν στην Ευρώπη, οι αριθμοί είναι φιλικοί μαζί μας.

Ο Παναθηναϊκός θεωρείται 8ο φαβορί για την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ με πιθανότητες 2,6% και 4ο φαβορί για να περάσει απευθείας στη φάση των «16», σύμφωνα με το μοντέλο αξιολόγησης Elo του Football Rankings. Επίσης ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ τοποθετούνται πάνω από Αντερλεχτ, Φενέρμπαχτσε, Χόφενχαϊμ, Αγιαξ, Ουνιόν και Ρέιντζερς στη μάχη για μία θέση στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ.

Προσθέτοντας σε όλα τα παραπάνω και τις δύο πολύ καλές εμφανίσεις της Ελλάδας στο Nations League που βελτίωσαν τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη κατά έξι θέσεις – η μεγαλύτερη άνοδος μεταξύ των 100 καλύτερων εθνικών ομάδων – τότε γίνεται αντιληπτό πως το ποδόσφαιρό μας έχει μπει στον σωστό δρόμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παραμείνει σ’ αυτόν και να κλείσει τ’ αφτιά του στις Σειρήνες και τα σφαλτσοσφυρίγματά τους.