Πρωταγωνιστές, Μανού Γκαρθία και… Παϊρέτο στο «Βικελίδης»

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, πέντε γκολ και άλλες τόσες ασίστ σε 2.760 λεπτά συμμετοχής. Κανονική υπενθύμιση πως ο Μανού Γκαρθία κάνει πολλά πράγματα καλά στο γήπεδο, σπανίως όμως στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Και την ίδια στιγμή μια απόδειξη πως σαββατόβραδο πια, έκανε κάτι σαν το παιχνίδι της ζωής του. Με γκολ (3′) αλλά και «πάρε-βάλε» δημιουργία για τον σεσημασμένο Λορέν Μορόν (41′). Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Αρη στην 2-1 επικράτηση επί του Ολυμπιακού (Ελ Κααμπί 90’+6′), έστω και αν όχι ο πιο πολυσυζητημένος. Τον κράτησε αυτό τον τίτλο για λογαριασμό του ο Λούκα Παϊρέτο. Ο ιταλός ρέφερι που έβαλε το χέρι του προκαλώντας ένα μικρό ροντέο στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Με την ευκαιρία, το παραδέχθηκε στο φινάλε όταν οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων τον συνάντησαν στα αποδυτήρια. Είπε ο Παϊρέτο πως πιθανόν να «έκανε λάθος στο φάουλ που υπέδειξε στον Ανδρέα Ντόη πριν από το 2-0, που επί της ουσίας «κλείδωσε» το αποτέλεσμα αποφασίζοντας τον νικητή. Στην ίδια φάση που η γραμμή του AVAR, Σπύρου Ζαμπάλα, βάλθηκε να κρατήσει «καλυπτόμενο» τον σκόρερ. Στην ίδια, που έγινε αιτία να αποβληθούν από τον πάγκο των φιλοξενούμενων τόσο ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς (ανάπαυλα) όσο και ο Χρήστος Μουρίκης (42΄). Το ροντέο που λέγαμε.

Για την απαραίτητη αποφυγή παρεξηγήσεων, πάντως, μια επισήμανση: οι Ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους – και προς τιμήν τους δεν το έκαναν. Πέρα από έναν κακό διαιτητή οι ίδιοι ήταν απογοητευτικοί κάνοντας το ίδιο λάθος, μια εβδομάδα μετά την «γκέλα» στο Φάληρο με τον Παναιτωλικό (0-0).

Ξοδεύοντας το πρώτο ημίχρονο: «Τους το χαρίσαμε. Ο Αρης ήταν καλύτερος και διεκδικούσε κάθε μπάλα» παραδέχθηκε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που μιας και το έφερε η ιστορία του «Κλ. Βικελίδης», η γνωριμία του με τον Μανού Γκαρθία κρατάει χρόνια.

Ανέλαβε τέλη Δεκέμβρη του 2021 την Αλαβές που έδινε μάχη για τη σωτηρία της. Βρήκε τον Μανού Γκαρθία με 16 συμμετοχές – συνήθως σαν αναπληρωματικός – σε 17 αγωνιστικές. Τον επέλεξε μόλις μια φορά στην 11άδα (του) και δύο φορές από τον πάγκο στις 12 αγωνιστικές που συνεργάστηκαν ως τον Απρίλη, όταν και ο βάσκος τεχνικός απολύθηκε. Την επόμενη μέρα κιόλας από την απόλυσή του, προέκυψαν μια σειρά από δημοσιεύματα πως η διαχείριση του «Μέντι» έκανε σχεδόν απίθανη την παραμονή και του Μανού στην Αλαβές – ήταν δανεικός από τη Χιχόν. Η Αλαβές δεν τον κράτησε. Και η Χιχόν καλοκαίρι του ΄22 τον παραχώρησε στον Αρη. Ειρωνεία; Η μοναδική φορά που ο Μανού Γκαρθία επιλέχθηκε για την ενδεκάδα από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήταν κόντρα στη Αθλέτικ Μπιλμπάο (0-0, 9/1/22). Ποιος ήταν ο προσωπικός του αντίπαλος; Ο Ντάνι Γκαρσία, που το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη έκανε το ντεμπούτο του στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού έχοντας τον Μανού στον χώρο ευθύνης του. Το ότι ο ένας είχε γκολ και ασίστ ως την ανάπαυλα και ο άλλος έγινε αλλαγή στο ημίχρονο, λέει τα υπόλοιπα.

Το άλλο μισό

Εκανε δύο αλλαγές στο 46′ ο Μεντιλίμπαρ (Γουίλιαν και Ολιβέιρα αντί Βέλντε και Γκαρθία), μια πάσα του Μανού Γκαρθία στο transition όμως λίγο έφερε να ανεβάσει το σκορ σε 3-0 (δοκάρι ο Μορόν στο 65΄). Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά από εκεί και πέρα πήρε κάπως τα «πάνω» του και αυτό οφείλεται κυρίως στον Σέρχιο Ολιβέιρα που ήταν δεδομένα ο καλύτερος της βραδιάς για τους Ερυθρόλευκους. Μια επέμβαση του Τζολάκη (84΄) και το γκολ του Ελ Κααμπί στις καθυστερήσεις (90΄+6΄) έβαλαν τους τίτλους τέλους. «Ξέρω με βάση τους αριθμούς ίσως ήταν η καλύτερη εμφάνισή μου. Δεν ήμουν όμως μόνο εγώ. Ηταν το σύνολο» είπε την τελευταία λέξη ο 26χρονος MVP του Αρη.

Αρης (Ακης Μάντζιος): Κουέστα, Μάγιο, Φρίντεκ, Μπράμπετς, Βέλεθ, Μόντσου, Ντιάντι (76′ Σαβέριο), Σιφουέντες (90′ Εμβοντό), Μ. Γκαρθία (76′ Νταρίντα), Σίστο, Μορόν (86′ Σαμόρα).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ντόη (77′ Μπιανκόν), Κάρμο, Ορτέγκα, Εσε, Γκαρθία (46′ Ολιβέιρα), Τσικίνιο (69′ Γιάρεμτσουκ), Μαρτίνς (75′ Κοστίνιο), Βέλντε (46′ Γουίλιαν), Ελ Κααμπί.

Διαιτητής: Λούκα Παϊρέτο (Ιταλία).