Πρόσθετη χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ και προσλήψεις

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, οι ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και ο νέος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από πλευράς κυβέρνησης ως προς την οικονομική και θεσμική στήριξη της Αυτοδιοίκησης. «Προφανώς έχουμε ακόμα αρκετά ανοιχτά ζητήματα μπροστά μας, τα οποία αφορούν και την καλύτερη θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της φιλόδοξης ιδέας μιας πραγματικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, αλλά και μια σειρά από άλλα ανοιχτά ζητήματα τα οποία βλέπω ότι έχετε παρουσιάσει σε αυτό το συνοπτικό υπόμνημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, σήμερα οι δήμοι της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία παρά την αύξηση της χρηματοδότησής τους (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 και 2024, επιβαρύνθηκαν από το μισθολογικό κόστος, από το ενεργειακό κόστος που δεν αποκλιμακώθηκε και από το αδίκως επιβληθέν τέλος ταφής των απορριμμάτων, που δεν αποδίδεται, παρά τη ρητή περί αποδόσεως πρόβλεψη του νόμου. Μάλιστα, η Κεντρική Ενωση ζήτησε να αποδοθούν στους δήμους οπωσδήποτε επιπλέον 450 εκατ. ευρώ πέραν των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού το 2024.

Απασχόληση

Πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, το οποίο μεταφέρθηκε και στη χθεσινή συνάντηση, είναι, πάντως, η – έστω και μερική – άρση αναστολής προσλήψεων στους δήμους, καθώς όπως επισημάνθηκε τα τελευταία χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και το «πάγωμα» των προσλήψεων επί πολλά έτη. Παράλληλα, η Ενωση ζήτησε να γίνουν προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία καθώς επίσης άμεσα και όχι από το 2025, να συνεχιστεί το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55-67 ετών, προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές ανάγκες των δήμων (καθαριότητα, πράσινο, σχολικοί φύλακες κ.λπ.) αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δε, ειδική αναφορά έγινε σε θέματα ενέργειας, στην ανακύκλωση, καθώς και στο ζήτημα της διαχείρισης των πόσιμων υδάτων (ΔΕΥΑ), ενώ τονίστηκε πως είναι καιρός να έρθει μπροστά η διοικητική μεταρρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη η άσκηση αρμοδιοτήτων προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.